• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.03.2020

23:35

ITALIJA NIKAD NEĆE OPROSTITI BRISELU ŠTO JOJ NIJE POMOGAO U NEVOLJI! Fratini: EU ostavila Italijane da umru!

Vesti

ITALIJA NIKAD NEĆE OPROSTITI BRISELU ŠTO JOJ NIJE POMOGAO U NEVOLJI! Fratini: EU ostavila Italijane da umru!

Podeli vest

Bivši šef italijanske diplomatije optužio EU za manjak solidarnosti jer je ostavila njegovu zemlju na cedilu u vreme najveće krize. S druge strane, pohvalio je Kinu, a naročito Rusiju, kojoj su i on i Italijani zahvalni na ogromnoj pomoći

Evropska unija ostavila je Italijane da umru, tvrdi bivši šef italijanske diplomatije Franko Fratini. On kaže da je nedostatak evropske solidarnosti naterao Italiju da se okrene Kini i naročito Rusiji, kojoj su i on i italijanski narod zahvalni na ogromnoj pomoći u borbi za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Okrivili vladu u Rimu

Fratini, koji je bio ministar spoljnih poslova Italije u dva mandata i predstavnik te zemlje u OEBS-u, kaže da je Brisel potcenio epidemiju smrtonosnog virusa i da je okrivio njegovu zemlju za smrt sopstvenih građana.

- EU, kojoj su puna usta panevropske solidarnosti, nije uradila ništa po pitanju te solidarnosti. Tokom ove velike krize, koja je vremenom zahvatila celu Evropu, Italiji je bila potrebna pomoć, a te solidarnosti nije bilo - rekao je Fratini, u čijoj je zemlji obolelo 74.386 ljudi, a dosad su umrle 7.503 osobe.

Ima 101 godinu i oporavio se

Jedan od najstarijih pacijenata zaraženih koronavirusom, muškarac star 101 godinu iz italijanskog grada Rimini, oporavio se i izašao iz bolnice.
Gradonačelnica Riminija Glorija Lisi rekla je da je "gospodin P. uspeo".
- On je u sredu uveče napustio bolnicu u Riminiju i otišao svojoj porodici - saopštila je Lisijeva.

On je istakao da je u prvom trenutku Italija bila potpuno sama.

- Ostali u EU su krivili Italiju. Govorili su da imamo veliki broj mrtvih i zaraženih zbog neadekvatnog zdravstvenog sistema, "našeg načina života", zato što "Italijani ne poštuju pravila". Međutim, kasnije su shvatili da su i druge zemlje podjednako u problemu i da se virus jako brzo širi - rekao je Fratini.

Prema njegovim rečima, Brisel je kasnije reagovao tako što je suspendovao striktna pravila pakta za stabilnost i rast u EU.

- Hvala im na tome. To je omogućilo Italiji da sama uskladi svoju budžetsku politiku sa potrebama zemlje. Međutim, to se dogodilo tek nakon što je Evropa shvatila da nije dala adekvatan odgovor na krizu - objasnio je Fratini.

Ruski avioni u NATO bazi

Ruski vojni avioni sa pomoći Italiji sletali su u NATO bazu Pratika di Mare, koja se nalazi 30 kilometara od Rima. To je prvi put da su ruski avioni viđeni u jednoj NATO bazi.
Na kamionima "kamaz", kojima je dopremljena medicinska oprema, pisalo je "Iz Rusije s ljubavlju". Više od deset tih kamiona prebačeno je avionima u Rim, odakle su otišli na sever Italije da podele pomoć. Ruski stručnjaci raspoređeni su po ugroženim regionima i rade u saradnji sa kineskim kolegama i italijanskim lekarima kako bi zaustavili širenje zaraze.

Kako je naglasio, takav stav EU u Italiji je otvorio vrata Rusiji i Kini, koje su ponudile neophodnu pomoć.

- Ta pomoć je bila od najvećeg značaja. Ono što je Rusija uradila neuporedivo je u odnosu na ono šta su uradile druge zemlje, među kojima je i Kina. Vlada u Pekingu je poslala značajnu pomoć, ali je to neuporedivo u odnosu na ono šta je Moskva uradila. Ruski stručnjaci su nam pružili ogromnu podršku u smislu svoje ekspertize o virusologiji - naglasio je Fratini.

S njim je saglasan i bivši italijanski poslanik Dario Rivolta. On kaže da EU sada pokušava da učini više i nekako nadoknadi propuste.

- Suspenzija Pakta za stabilnost i rast unutar bloka EU nije dovoljna. Kad je reč o medicinskim aspektima, jedino što je EU do sada uradila bilo je postavljanje barijera između Italije i ostatka bloka - rekao je Rivolta.

Diplomate molile po svetu

Da je Italija morala sama da se snalazi, potvrdila je i Andrea Đanoti, izvršna direktorka italijanskog Centra za evroazijske studije.

- Neke italijanske ambasade su imale zadatak da pregovaraju sa lokalnim vlastima u svetu kako bi pronašle bilo kakve mogućnosti za dobijanje pomoći iz inostranstva, uključujući pomoć u opremi, koja nedostaje Italiji - otkrila je Đanotijeva i istakla da su Rusija i Kina bile među retkim zemljama koje su se odazvale.

Ima 101 godinu i oporavio se

Jedan od najstarijih pacijenata zaraženih koronavirusom, muškarac star 101 godinu iz italijanskog grada Rimini, oporavio se i izašao iz bolnice.
Gradonačelnica Riminija Glorija Lisi rekla je da je "gospodin P. uspeo".
- On je u sredu uveče napustio bolnicu u Riminiju i otišao svojoj porodici - saopštila je Lisijeva.

Inače, Rusija je u Italiju poslala čak 15 vojnih aviona sa opremom i svojim stručnjacima. Isporučeni su ključna medicinska oprema i zalihe, a ruski vojni lekari, specijalisti za zarazne bolesti raspoređeni su u najgore ugroženim regionima na severu zemlje. Oni daju smernice italijanskim doktorima kako da se izbore sa smrtonosnom zarazom.











 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija