• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Dejli mejl

28.03.2020

07:47

SERIJA O KOJOJ BRUJI SVET! Objavljena pre dve godine, POGODILA 4 OSOBINE KORONE, A OD JEDNE KOJA SE POMINJE DIŽE SE KOSA NA GLAVI

Vesti

SERIJA O KOJOJ BRUJI SVET! Objavljena pre dve godine, POGODILA 4 OSOBINE KORONE, A OD JEDNE KOJA SE POMINJE DIŽE SE KOSA NA GLAVI

Podeli vest

Jezive koincidencije u tv seriji!

Korejska TV drama uz 2018. godine u kojoj se veoma tačno opisuje smrtnosni koronavirus proteklih dana dospela je u pet najgledanijih emisija u Britaniji

U paraleli sa trenutnom padnemijom, lik u špijunskoj drami "My Secret Terrius" upozoren je na coronavirus sličan gripu, čiji je period inkubacije 14 dana, koji napada pluća i za njega ne postoji vakcina.

U ovoj fikciji, virus mutant je korišćen kao oružje koje može da ubije oko 90 odsto zaraženih. Scena koja je izazvala najviše pažnje prikazana je na pri kraju desete epizode, kada se jedan od likova sreće sa doktorom koji mu predstavlja njegove uznemirujuće rezultate analiza.
- Moramo da uradimo još neke analize, ali izgleda da je reč o mutant koronavirusu - izgovara doktorka u seriji ovu, mnogi bi rekli, proročku rečenicu.
Ona potom ovaj virus upoređuje sa prethodnim epidemijama i navodi da su  MERS, SARS virusi običnog gripa i da pripadaju istoj familiji.

- Koronavirus napada respiratorni sistem. Tokom epidemije MERS virusom, stopa smrtnosti bila je oko 20 odsto - navodi se u seriji.

U sledećem kadru, pacijent pita doktora:
- Ali to ipak nije toliko ozbiljan virus da bi se mogao koristiti kao oružje. Jesam li u pravu?, na šta doktorka odgovara:
- Kao što sam rekla, to je mutant virus i neko ga je napravio da izazove smrtnost od 90 procenata. Šta ima opasnije od toga što ovaj virus ima period inkubacije od 2 do 14 dana. On direktno napada pluća i to nakon samo pet minuta izloženosti - opisala je doktorka.
Upitana da li za ovaj virus postoji lek, doktorka kaže da trenutno nema vakcine niti posebnog leka koji deluje na njega, kao i da će biti teško da se razvije.
Kao što se može primetiti, period inkubacije poklapa se sa onim koji ima trenutni koronavirus, ali je stopa smrtnosti virusa koji sada hara planetom daleko manja od 90 odsto i iznosi 4,5.

Takođe, još jedna činjenica iz ove serije se obistinila, a to je da nema leka niti vakcine za koronavirus i da stručnjaci širom sveta ulažu velike napore kako bi otkrili šta ubija koronu.
Još jedna scena koja je veoma slična onoj iz sadašnje stvarnosti je ona u kojoj ministar zdravlja pokazuje deci kako da peru ruke kako bi sprečili širenje virusa.

Serija je objavljena u Južnoj Koreji između septembra i novemnra 2018. godine i ima 16 epozoda.
Ova zemlja je inače bila ranije epicentar pandemije, ali su je kasnije zamenile evropske zemlje. Trenutno ima  9,332 zaraženih i 139 umrlih, sa relativno niskom stopm smrtnosti, oko 1,5 odsto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija