• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

28.03.2020

13:00

OVO JE SADA VREDNIJE I OD ZLATA! Opšta otimačina u svetu za respiratore! KORONA IZAZVALA TEKTONSKE POTRESE NA TRŽIŠTU

Vesti

OVO JE SADA VREDNIJE I OD ZLATA! Opšta otimačina u svetu za respiratore! KORONA IZAZVALA TEKTONSKE POTRESE NA TRŽIŠTU

Podeli vest

Epidemija koronavirusa zahvatila je čitav svet ali je izazvala je na tržištu nove izazove a to je kako sada nabaviti najpotrebnu stvar koja spasava živote - respiratore! Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je izjavio da je postala opšta otimačina za ovu medicinsku opremu, tako da sada čak ni potpisan ugovor o nabavci gotovo da ne znači ništa.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio upozorio je da će za Njujork, koji je epicentar zaraze koronavirusom u SAD, april biti teži od marta, a maj teži od aprila, i da će gradu biti potrebna savezna pomoć, jer su resursi bili "tanki" i pre nego što je u Velikoj jabuci 26.697 ljudi postalo pozitivno i pre nego što je virus odneo 450 života

De Blazio naglašava da po pitanju savezne podrške Njujork "nije zauzeo mesto koje mu pripada" i ponavlja ono što je govorio i pre desetak dana da im je potrebno 15.000 respiratora, ma šta o tome predsednik Donald Tramp mislio.
 

Foto: Tanjug/AP

Državi Njujork potrebno je 30.000 respiratora, a do sada su dobili 4.000. Njujork se bori i sam da ih nabavi, cena jednog je oko 2.500 dolara, ali zbog velike potražnje dolazi i do velikog nadmetanja i cene rastu.

"Mislim da su najave da je do Uskrsa sve gotovo neistina", rekao je, dodajući da ne želi da daje lažnu nadu, i da svi moraju da znaju da će "april biti teži od marta, a maj teži od aprila".

De Blazio je izdao i par strogih upozorenja - kazna od 500 dolara za one koji ne prate pravilo društvenog distanciranja u gradskim parkovima, i pretnji poput one da će zatvoriti sve verske objekte ako se budu ponašali u skladu sa naredbama.

Vučić: Otimačina za respiratore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za novinare, govoreći o tome koliko je teško doći do opreme, da je na tržištu „opšta otimačina“ za respiratore, da ni potpisani ugovori nisu garancija da ćete ih dobiti.

Foto: Printscreen

Kako je rekao mnoge zemlje šalju svoje agente sa torbama punim keša po respiratore.

„Što se tiče respiratora opšta je otimačina na tržištu, više ne vredi ni kada potpišete ugovor i kada platite, čim postignu veću cenu oni vam vrate pare i prodaju dalje. Ja sam kasno saznao da šalju kofere za respiratore, nama su devet respiratora uzeli. Prihvatićemo takvu igru, igraćemo sad barabar sa vama, nema problema“, rekao je Vučić.

 

Foto: Tanjug/AP

Predsednik je istakao da smo nabavili mnogo mašina i da ćemo ih još nabaviti.

„Sinoć je stiglo 70 kliničkih respiratora i od njih 20 ide u Novi Sad, 20 Niš, 10 Kragujevac, 10 Zemun i 10 respiratora je na čekanju. Očekujemo još nekoliko stotina respiratora u narednih 10-12 dana“, rekao je Vučić.

Sve o koronavirusu čitajte OVDE.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija