• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.03.2020

08:58

KORONA RAZORILA SVETSKE BERZE! Količina para koja je doslovno izbrisana je NEVEROVATNA! Giljotina pala na Volstrit, POSLEDICE ĆE BITI NESAGLEDIVE!

Vesti

KORONA RAZORILA SVETSKE BERZE! Količina para koja je doslovno izbrisana je NEVEROVATNA! Giljotina pala na Volstrit, POSLEDICE ĆE BITI NESAGLEDIVE!

Podeli vest

Zemljotres na svetskim trištima kapitala, valuta i robe, zbog pandemije korona virusa, traje već tri meseca i izazvao je, verovatno, najrazorniju rasprodaju aktiva od Velike depresije

Cifre su zapanjujuće.

Na svetskim berzama zbrisano je 15 biliona dolara vrednosti akcija, cene nafte su pale za 60 procenata, a tržišta u usponu, poput Brazila, Meksika i Južne Afrike, beleže pad njihovih nacionalnih valuta za više od 20 odsto.

Volatilnost i pritisak na tržištima korporativnog zaduživanja pojačala su strahovanja da bi mogli da propadnu čitavi sektori - isparila je gotovo polovina vrednosti akcija avio-kompanija, a ekonomije koje su već u padu suočavaju se sa novim talasom krize državnih dugova, piše Rojters.

PUTINOVA ZLATNA KLOPKA! SMRTONOSNI STISAK KOJI ĆE ZADAVITI DOLAR! Odluka Rusije da namerno obori cenu nafte je dugo čekana i HLADNO SERVIRANA OSVETA čiji će se završni čin odigrati u - američkim Federalnim rezervama!

Giljotinu nije izbegao ni Volstrit, gde je zabeležen sunovrat Dau DŽonsa za 22 posto i indeksa S&P 500 za 24 procenta,, azijsko-pacifički MSCI, koji meri vrednost akcija na berzama 49 zemalja, izgubio je skoro 25 odsto vrednosti, dok se londonski FTSE stropoštao za 27 odsto.

Ilustrujući intenzitet udara koji svetske berze trpe, britanska agencija navodi da je rekordni kvartalni pad vrednosti na Volstrita iznosio 40 procenata 1932. usred Velike depresiji, te da činjenica da su indeksi S&P i Dau pre samo mesec dana bili na rekrodnim nivoima svedpči o tome da je ovog puta pad bio brutalniji.

Foto: AP PHOTO

Akcije u Kini, koju je virus prvo pogodio, relativno su dobro prošle s padom od samo 11 odsto u dolarskoj protivvrednosti, ali su posledice na drugim velikim tržištima u usponu pogubnije pošto su njihova glavna tržišta robe u valuta u kolapsu. Ruske akcije, koje su prošle godine bile na čelu liste dobitnika, potonule su za 40 procenata u dolarskom iznosu, berza Južne Afrike, kojoj je u petak oduzet investicioni kreditni rejting, pala je u istom pocentu, ali je najgore prošao Brazil sa sunovratom vrednosti akcija od 50 posto.

Veliki deo ovakvih negativnih rezultata, duguje se žestokim volatilnostima na valutnom tržištu. Sve tri navedene zemlje beleže ove godine pad vrednosti njihovih valuta za više od 20 odsto, što je takođe povezano s kolapsom cena na robnim berzama. Severnomorska nafta "brent" pala je za 62 procenta u prva tri meseca ove godine na samo 25 dolara za barel. Na to, dosuše, nije uticala samo kriza sa koronavirusom, već i razdor između članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusije u pogledu potrebe za dodatnim smanjenjem proizvodnje.

CENA ZLATA NA ŠESTOGODIŠNJEM MAKSIMUMU! Investitori u panici traže utočište za svoj kapital!

Cene industrijskih metala poput bakra, aluminijuma i čelika opale su za 15 do 22 posto, a neki poljoprivredni proizvodi kao što su kafa i šećer potonuli su za 17, odnosnoi 10 procenata, respektivno. Zbog ovolikih turbulencija na tržištima kapitala, investitori intenzivno tragaju za sigurnim utočištima, kako njihov novac ne bi gubio vrednost. A, da li ima takvih "skloništa"? Da, ali ne mnogo.

Šansu vide u ulaganju u akcije Amazona i Netfliksa koje su porasle za 10 i za 2,5 odsto, respektivno , kao i u nekim kompanijama medicinske opreme koje takođe jačaju. Ultra sigurne američke državne obveznice su se oporavile 13 procenata nakon što su Federalne rezerve srezale američke kamatne stope praktično na nulu.

Dolar je od pocketka godine vrtoglavo skočio prema valutama tržišta u usponu a ojačao je i u odnosu na glavne svetske valute, mada je u poslednje dve nedelje popustio tako da će kvartal završiti jači za samo dva odsto prema vodećim rivalima. Japanski jen, drugo tradicionalno sigurno utočište među valutama, beleži rast prema dolaru od 0,4 procenta u prvom tromesečju, dok je švajcarski franak oslabio prema dolaru, ali je, s druge strane, snažno ojačao prema evru i mnogim drugim valutama.

KORONAVIRUS BACILA NJUJORŠKU BERZU U NOKDAUN! Svi u strahu od širenja zaraze, ČEKA SE ODGOVOR VAŠINGTONA!

Da li će april doneti toliko željeno olakšanje? Investiciona banka "JPMorgan" procenjuje da će koronavirus gurnuti svetsku ekonomiju u minus od 12 procenata u prvom kvartalu, a pandemija se i dalje brzo širi i drži u karantinu velike delove globalne ekonomije, tako da je malo verovatno da će u drugom tromesečju biti puno lakše, zaključuje britanska agencija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pele

pre 3 godine

Ispravite ovo! Wall Street ili Volstrit. Ko vam je lektor?

kiza

pre 3 godine

Novac kao i sve druge vrednosti ne mogu biti zbrisane. Sve vrednosti postoje i dalje ali se usmeravaju na druga mesta. Mozda jeste kako kazu ne znam koliko milijardi milijardi dolara ali nepostojecih (virtualnih) para. Ovaj svet zivi od nepostojeceg novca i tome sluze berze. Ljudi ono sto napravimo niko nam ne moze oduzeti i svet se mora vratiti radu.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija