• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: nsuzivo.rs

30.03.2020

13:48

ŠVEDSKA TERA PO SVOM, NEMA KARANTINA, EPIDEMIOLOZI ŠOKIRANI: To je kao da znate da vam kuća gori, ali odlučite da ćete je ugasiti kasnije!

Vesti

ŠVEDSKA TERA PO SVOM, NEMA KARANTINA, EPIDEMIOLOZI ŠOKIRANI: To je kao da znate da vam kuća gori, ali odlučite da ćete je ugasiti kasnije!

Podeli vest

Vlada Švedske nije uvela stroge zabrane ili kazne kao druge zemlje, pošto veruje da će građani biti odgovorni i disciplinovani i poštovati preporuke o distanci od drugih ili ostati kod kuće ako im nije dobro.

Švedske vlasti su savetovale građanima da primenjuju socijalno distanciranje, odnosno izbegavaju kontakt s ljudima i da rade od kuće, ako je moguće. Starije od 70 godina pozvali su na samoizolaciju.

Foto: Tanjug/AP

Zabranjeno je okupljanje pred šankom u barovima, ali dopušteno je sedenje za stolovima kafića i restorana. Srednje škole i fakulteti su zatvoreni, ali predškolske ustanove i osnovne škole rade.

Nekada glavni švedski epidemiolog Johan Giesecke, sada savetnik Švedske zdravstvene agencije rekao je da je “Švedska u najmanju ruku izuzetak na evropskoj sceni” i dodao da “misli da je to dobro”. Naveo je da su druge evropske države “napravile političke poteze” umesto naučnih.

Foto: Tanjug/AP

Neki naučnici ipak kritikuju pristup Švedske zdravstvene agencije kao neodgovoran.

- To je kao da znate da vam kuća gori, ali odlučite da ćete je ugasiti kasnije. To nema nikakvog smisla. A opasnost je naravno da izgori cela kuća - smatra profesor medicine Sten Linarson s uglednog Instituta Karolinska.

Foto: Tanjug/AP

U Švedskoj, sa 10 miliona stanovnika, zaraza koronavirusom potvrđena je do nedelje uveče kod 3.700 osoba, od kojih je umrlo 110.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija