• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti.rs

31.03.2020

10:30

ČUVENI PROFESOR NE ODUSTAJE OD OVOG LEKA ZA KORONU: I nova studija dokazala efikasnost, BILO BI NEMORALNO DA GA NE DAJEMO ZARAŽENIMA!

Vesti

ČUVENI PROFESOR NE ODUSTAJE OD OVOG LEKA ZA KORONU: I nova studija dokazala efikasnost, BILO BI NEMORALNO DA GA NE DAJEMO ZARAŽENIMA!

Podeli vest

Marseljski profesor Didije Rault, u koga su ovih dana uprte sve oči iz sveta, ne odustaje od svoje teorije i tretmana za borbu protiv virusa korona

Da bi razuverio skeptičare, objavio je novu studiju koja daje veoma ohrabrujuće rezultate. Ovo istraživanje obuhvatilo je 80 pacijenata, od kojih je čak 78 osetilo kliničko poboljšanje u roku od pet dana.

Dobijali su sada već čuvenu kombinaciju antimalarijskog leka "plakenil" (tri puta po 200 miligrama dnevno), koji sadrži supstancu hidroksihlorokin, i antibiotika "azitromicin", a tretman je u proseku trajao 4,9 dana. Studija je pokazala da je najveći broj pacijenata, njih 83 odsto, pokazao brzo smanjivanje virusnog opterećenja u peridu kraćem od nedelju dana, a čak 93 odsto dan kasnije.

Povoljan razvoj događaja odmah je registrovan kod 65 pacijenata, što je više od 81 odsto, dok je njih dvanaestoro, odnosno 15 odsto, moralo na dodatnu terapiju kiseonikom. Troje je prebačeno na intenzivnu negu. U trenutku objavljivanja rezultata, preminuo je jedan pacijent star 86 godina, dok se još jedan pacijent star 74 godine i dalje nalazio na intenzivnoj nezi.

Foto: Jutjub printscreen

Ispitivanje je trajalo od 3. do 21. marta i pokazalo da nikakvi negativni efekti leka nisu primećeni kod pacijenata. Raultovi kritičari generalno skreću pažnju na neželjene kardiovaskularne efekte od "plakenila", naročito kod onih koji su ga sami uzimali. Isto tako, Raulta su kritikovali da je ispitivanje koje je sproveo bilo na malom broju pacijenata i da nije rađeno u skladu sa zlatnim standardima kliničkih ispitivanja, odnosno, između ostalog, nije koristio kontrolnu grupu ispitanika koji ne primaju ispitivanu aktivnu supstancu i samim tim nije vršio neophodna poređenja.

FDA uz Raulta

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je korišćenje lekova klorokin i hidroksiklorokin u borbi protiv virusa korona, ali isključivo u bolnicama. Lek je namenjen samo pacijentima koji su hospitalizovani. Predsednik Tramp nahvalio je 24. marta te lekove. I pored odluke FDA, lekari strogo upozoravaju da se lekovi, pa i ovi pomenuti, ne uzimaju na svoju ruku.

- Kada ljudi padaju kao muve, nije vreme da se priča o metodologiji - poručuje doktor Rault, i ističe da je za njega nemoralno da ne koristi neki tretman ako se pokazalo da je efikasan.

Jedna od kritika se odnosi na to da je, između ostalog, izabrao pacijente s blagim simptomima. On sam odgovara da je baš stvar u tome da se rano otkrivaju i izoluju bolesni, za razliku od zdravstvenih vlasti u zemlji koje insistiraju na karantinu čitave populacije i testiranju samo teških slučajeva.

- Oni koji nas kritikuju ne znaju o čemu govore - kaže Rault samouvereno, i ističe da je izvršio najviše istraživanja o infektivnim bolestima u svetu.

Građani, bez obzira na osporavanja, u velikom broju imaju poverenje u Raulta. Ispred Mediteranske infektološke klinike u Marselju, čiji je on direktor, oteže se dugačak red.

Sve o koronavirusu pročitajte OVDE

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija