• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.04.2020

07:27

KOLIKO GOD DA IH UMIRE, BIZNIS NE SME DA STANE U AMERICI! Prodavnice oružja će raditi dok su druge radnje zatvorene zbog korone

Vesti

KOLIKO GOD DA IH UMIRE, BIZNIS NE SME DA STANE U AMERICI! Prodavnice oružja će raditi dok su druge radnje zatvorene zbog korone

Podeli vest

Okrug Los Anđeles ponovo otvara za građane prodavnice oružja, nakon što ih je savezni memorandum podveo pod "osnovne" poslove.

Okrug Los Anđeles ponovo otvara za građane prodavnice oružja, nakon što ih je savezni memorandum podveo pod "osnovne" poslove.

Šerif Aleks Vilanueva zatvorio je prodavnice prošle nedelje, ali promenio je odluku u ponedeljak, tvrdeći da prati savezne smernice. Zatvaranje prodavnica u okrugu LA pokrenulo je i tužbu grupa za zaštitu prava na oružja, preneo je sinoć BBC.

Promena odluke dolazi usred nacionalnog spora oko toga da li je pristup oružju ključan u jeku pandemije Kovid-19. Savezne smernice izdate 28. marta proizvođače i prodavce municije klasifikovale su kao "osnovne ključne radnike u infrastrukturi".

Vilanueva je rekao da, iako memorandum nije obavezujucći, on ima nacionalni opseg i zato će otvoriti prodavnice zatvorene prošle nedelje.

Prethodno je rekao da se prodavnice oružja moraju zatvoriti u najmnogoljudnijem okrugu u državi, jer dugi redovi zbog kupovine predstavljaju zdravstvene rizike u jeku širenja korona vorusa.

Guverner Kalifornije Gavin Njusom, koji je ranije ovog meseca izdao nalog da se "ostane kod kuce" u borbi protiv širenja Kovid-19, rekao je da svaki okruga može da utvrdi da li su prodavnice vatrenog oružja, namirnica i apoteke, neophodne radnje za koje je dozvoljeno da ostaju otvorene.

Grupa lobija za oružje u SAD podnele su u petak saveznu tužbu protiv zvaničnika Kalifornije zbog zatvaranja prodavnica. Navode da to krši pravo Drugog amandmana američkog ustava na nošenje oružja.

Suprotno njima, grupe za kontrolu oružja tvrdile su da nije bezbedno ostaviti ove prodavnice otvorenim u vreme pandemije.

Širom zemlje Kovid-19 izazvao je porast prodaje vatrenog oružja, uključujucći i mnoge kupce koji prvi put kupuju, prenose lokalni mediji.

Savezne države su zauzele različite mere za pristup oružju usred krize prozrokovane Kovid-19.

Teksaški glavni tužilac smatra da su prodavnice oružja ključni poslovi zaštićeni Drugim amandmanom, ali Nju Džerzi je ograničio njihovo poslovanje na samo zakazane kupovine tokom određenih časova.

Stanovnici Pensilvanije takođe mogu nastaviti sa kupovinom vatrenog oružja sve dok se pridržavaju smernica za socijalno distanciranje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija