• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.04.2020

12:25

PUTIN SADA MOŽE DA NAPADNE! Dok svet drhti od korone, američki general upozorava NATO na opasnost iz Rusije! (VIDEO)

Vesti

PUTIN SADA MOŽE DA NAPADNE! Dok svet drhti od korone, američki general upozorava NATO na opasnost iz Rusije! (VIDEO)

Podeli vest

Evropska unija (EU) u najskorije vreme treba da se pripremi za moguće prebacivanje NATO trupa preko svoje teritorije, jer je epidemija virusa korona otkrila sve slabe tačke u oblasti prekograničnog kretanja, koje Rusija može da iskoristi za napad, izjavio je bivši komandant kopnenih snaga SAD u Evropi general Ben Hodžes u intervjuu za „Odbrana24“

Štaviše, on smatra da je zapadne političare potrebno ubediti da Rusija više nije partner, već je njen cilj da nekažnjeno napada članice NATO-a i samim tim oslabi celu Alijansu.

Po njegovom mišljenju, ovde je ključno razumevanje da je unapređenje vojne mobilnosti za NATO podjednako važno kao i zauzimanje opšteg stava usled pretnji na istočnom krilu Severnoatlantske alijanse. Kako naglašava, neke zemlje, kao Poljska, Rumunija i pribaltičke zemlje to odlično shvataju, za razliku od većeg dela zapadnih evropskih zemalja.

Odgovornost NATO-a, prema Hodžesu, sastoji se u definisanju zahteva, jer EU može da promeni zakone i procedure u vezi s graničnim prelazima, kao i da unapredi lokalnu infrastrukturu i poveća efikasnost saobraćaja.

Američki general probleme vojne mobilnosti deli na tri osnovne grupe: prvu karakterišu nedostaci u infrastrukturi, drugu nedostaci u komandovanju i upravljanju, a treću neusaglašene procedure, koje se odnose na prelazak preko granica pojedinih zemalja.

 

 

Po njemu, sve tri oblasti zahtevaju hitnu uključenost i saradnju NATO i EU.

„Ako Rusi ili drugi potencijalni neprijatelji u nekom momentu shvate da ne možemo brzo da reagujemo kao oni, ili čak brže od njih, mogli bi doći u iskušenje da nanesu mali udarac jednom od naših saveznika“, upozorio je Hodžes.

On dalje pojašnjava da ako bi napad prošao nekažnjeno, jer bi pojačanje napadnutom NATO savezniku stiglo prekasno, pokazalo bi se da Alijansa ne može uspešno da zaštiti svoje članove, a time bi neprijatelji ozbiljno oslabili NATO, što im je, konačno, i cilj. Da bi se to sprečilo, Evropa mora postati maksimalno otvorena za NATO trupe.

Američki general je takođe dodao da bi u slučaju krize, sve luke pribaltičkih zemalja do Gdanjska bile u dometu ruskih raketa, posebno onih raspoređenih u Kalinjingradskoj oblasti. On je upozorio da će u slučaju sukoba, Baltičko more postati područje kinetičkih borbi.

Hodžes je takođe istakao da se problem brzog reagovanja NATO ne odnosi samo na Rusiju, već i na mogućnost odgovora na druge potencijalno krizne situacije, kao što su Balkan ili Libija.

„Uzimajući u obzir probleme u međunarodnom evropskom saobraćaju, uslovljene trenutnom epidemijom virusa korona, došli smo do zaključka da, iako infrastruktura ostaje najvažniji prioritet, očigledno je koliko nam predstoji rada na unapređenju diplomatskih procedura, koordinacije, kao i upravljanja i kontrole prekograničnog kretanja“, zaključio je Hodžins.

Prema njegovim rečima, u zavisnosti od konkretnih uslova, NATO snage i resursi treba da imaju mogućnost kretanja vazdušnim, železničkim i drumskim putevima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Miro

pre 4 godine

Ha ha, pa vec je napao, Ruslan leti za SAD-e, doduše naokolo zbog zabrane preleta.

pc

pre 4 godine

Ne brini za SAD će letjeti pravom linijom. Samo kada leti prema podguznim muvama onda mora da krivuda.

JA

pre 4 godine

Opet ovi Hrvati lete kak muve na go*no !!!???? ,, Hrvati su NAGLUPLJI NAROD NA SVETU u 2017, 2018 i 2019 g, objavio ondex.hr :!!!!?????

radivoje

pre 4 godine

ovaj general hodges je dobio koronu pravo na mozak,i to se namerno inficirao.koga ti vise valjas,lopino. ako hocete da pljackate i dalje,kazite to u lice a ne dovodite vojsku na ruske granice,sijete bolestine po svetu(pisali ste uz vetar)okupirate nejake,muckate te bolestine na istocnim granicama.ali zakasnili ste,pregazilo vas vreme, rusi i kinezi sada vode glavnu rec,jos samo da to prihvatite.

MI

pre 4 godine

Američkim krvožednim generalima se na svakom mestu priviđa RUSIJA

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija