• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

02.04.2020

07:29

SVI SE PITAJU ZAŠTO SE DEŠAVA KATASTROFA U ITALIJI, a odgovor leži u brojkama zabeleženim TOKOM DVE PROŠLE ZIME

Vesti

SVI SE PITAJU ZAŠTO SE DEŠAVA KATASTROFA U ITALIJI, a odgovor leži u brojkama zabeleženim TOKOM DVE PROŠLE ZIME

Podeli vest

Svakoga dana iz Italije stižu crne vesti - broj mrtvih i zaraženih raste iz dana u dan i niko nema objašnjenje zašto je baš ova zemlja toliko razorena smrtonosnim virusom.

Italija je već nedeljama prava zagonetka za zdravstvene stručnjake - kako zemlja sa samo 60 miliona stanovnika može da zabeleži najviše smrtnih slučajeva od korona virusa, čak više i od najmnogoljudnije Kine.

Razmatrali su se razni odgovori, od nemarnog mentaliteta građana do velike prosečne starosti stanovništva. Jedno od mogućih rešenja leži u nečemu što bi bile dobre vesti u bilo kojoj drugoj godini - sezona gripa 2019. i 2020. godine usmrtila je daleko manje starijih Italijana nego inače, pokazuju podaci italijanskog ministarstva zdravlja.

 

 

Stariji ljudi i hranični bolesnici koje je grip poštedeo od novembra do januara, postali su velika meta korona virusa u februaru i martu, prenosi "Blumberg".

Manje smrtnih slučajeva od gripa dovelo je do "povećanja baze najugroženijih", objašnjeno je u izveštaju koji je analizirao podatke iz 19 italijanskih gradova do 21. marta. Ti Italijani su se u februaru našli izloženi korona virusu, što je moglo da poveća razorne posledice epidemije.

U severnim regionima,koji su koji su zabeležili najviše od ukupnih 13.155 smrtnih slučajeva u Italiji, smrtnost starijih od 65 godina u poslednjoj sezoni gripa bila je oko šest posto niža od prosečnih vrednosti prethodnih godina. U gradovina centralne i južne Italije smrtnost je bila oko tri procenta ispod uobičajene.

Foto: Reuters/Flavio Lo Scalzo

 

Grafikon uključen u izveštaj pokazao je da su smrtni slučajevi od korona virusa među populacijom starijom od 65 godina do 21. marta dostigli broj smrtnih slučajeva u poslednje dve sezone gripa i i dalje bile niže od sezone 2016-17. godine.

Ono što je dovelo do toga da ova sezona gripa bude manje smrtonosna od prethodnih su neuobičajeno visoke zimske temperature.

Posmatranje ranijih epidemija gripa u Italiji može objasniti zašto je ona imala daleko više smrtnih slučajeva nego druge zemlje, računajući i Kinu, posebno među najstarijom grupacijom.

Broj smrtnih slučajeva u Italiji juče se popeo za 727 na 13.155. Međutim, broj novozaraženih je generalno stabilan i narastao je za 4.782, čime je ukupan broj inficiranih od izbijanja epidemije 21. februara porastao na 110.574.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija