• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

02.04.2020

10:12

NI DISTANCA OD 2 METRA NIJE DOVOLJNA DA NAS ZAŠTITI! Naučnica tvrdi da koronavirus može putuje mnogo dalje

Vesti

NI DISTANCA OD 2 METRA NIJE DOVOLJNA DA NAS ZAŠTITI! Naučnica tvrdi da koronavirus može putuje mnogo dalje

Podeli vest

Zbog pandemije koronavirusa u većini zemalja uvedena je mera socijalnog distanciranja, prema kojoj ljudi moraju da se drže na najmanje dva metra odstojanja jedni od drugih kako bi izbegli infekciju Covid-19

Međutim, jedna naučnica upozorava da je preporučena udaljenost nedovoljna jer virus može da putuje 8 metara i da se zadrži u vazduhu, piše Njujork Post.

Lidia Boriba, profesorka sa Tehnološkog instituta u Masačutesu, koja je godinama istraživala dinamiku kašlja i kijanja, u novoobjavljenim istraživanjima upozorava da se trenutne smernice zasnivaju na zastarelim modelima iz 1930-ih.

Buriba smatra da udaljenost od 2 metra nije bezbedna distanca, te upozorava sve ljude da "kapljice koje nose patogene svih veličina mogu da putuju od 7 do 8 metra“.

Njeno istraživanje, objavljeno u časopisu Američka medicinska asocijacija (American Medical Association), takođe sugeriše da "kapljice koje sadrže virus mogu da dospeju na površinu i da je kontaminiraju", kao i da "ostaci ili jezgro kapljice" mogu "satima da se zadrže vazduhu“.

Foto: Tanjug/AP

Doktorka Lidia navodi da je izveštaj iz Kine pokazao da se "čestice virusa mogu naći u ventilacionim sistemima u bolničkim sobama u kojima su ležali pacijenti oboleli od Covid-19“.

Buriba se boji da su trenutne mere za socijalnu distancu "preterano pojednostavljene" i "mogu da budu neefektivne“ u borbi protiv smrtonosne pandemije.

U svom izveštaju, naučnica tvrdi da je ovo posebno važno za zdravstvene radnike koji su "potencijalno izloženi korona virusu“ dok leče bolesne pacijente.

- Hitno bi trebalo da se uradi revizija smernica prema kojima Svetska zdravstvena organizacija i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju korišćenje zaštitne opreme, posebno za zdravstvene radnike koji su u prvoj liniji odbrane - kazala je doktorka Lidia Buriba za "USA Today".

SVE O KORONAVIRUSU PROČITAJTE OVDE

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija