• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

02.04.2020

14:15

NE VAKCINIŠITE DECU! SZO: Obustaviti imunizaciju protiv polija zbog COVID-19

Vesti

NE VAKCINIŠITE DECU! SZO: Obustaviti imunizaciju protiv polija zbog COVID-19

Podeli vest

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i njeni partneri saopštili su da sve aktivnosti na imunizaciji protiv polija, uključujući nacionalne kampanje vakcinisanja i nadzor od kuće do kuće, treba obustaviti tokom narednih šest meseci, kako bi se izbeglo izlaganje stanovništva i zdravstvenih radnika nepotrebnom riziku od korona virusa.

Saopštenje je izdato nakon što se prošle nedelje sastao specijalizovani odbor za polio, čiji rad koordiniraju SZO i njeni partneri, javlja Rojters.

Da bi oboljevanje od polija bilo iskorenjeno, potrebno je vakcinisanje više od 95 odsto dece mlađe od pet godina.

Odluka o tome da li obustaviti masovnu vakcinaciju biće na pojedinačnim zemljama, navodi se u saopštenju, a zvaničnici ipak upozoravaju da će obustava aktivnosti u borbi protiv polija stvoriti potrebu za pojačanim naporima čim oni ponovo postanu mogući.

Polio ili dečija paraliza, endemska je bolest u Avganistanu i Pakistanu, a i dalje predstavlja problem u još desetak zemalja širom sveta.

Globalni napori sa ciljem njenog iskorenjivanja do 2000. započeti su 1988, ali su sputani brojnim problemima, kao što su otpornost na vakcine, pojavljivanje polija delimično izazvano dejstvom samih vakcina i ograničen pristup zonama oružanih sukoba u Pakistanu, Avganistanu i Nigeriji, podseća Rojters.
 

SVE O KORONAVIRUSU PROČITAJTE OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija