• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.04.2020

11:42

U OVIM ZEMLJAMA NEMA KORONAVIRUSA! 18 država nije prijavilo nijedan slučaj zaraze!

Vesti

U OVIM ZEMLJAMA NEMA KORONAVIRUSA! 18 država nije prijavilo nijedan slučaj zaraze!

Podeli vest

Od 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija, do 2. aprila 18 zemalja nije prijavilo nijedan slučaj Kovid-19, prenosi BBC, koji koristi podatke sa Univerziteta Džons Hopkins

Tih 18 zemalja su: Komori, Kiribati, Lesoto, Maršalska ostrva, Mikronezija, Nauru, Severna Koreja, Palau, Samoa, Sao Tome i Principe, Solomonska ostrva, Južni Sudan, Tadžikistan, Tonga, Turkmenistan, Tuvalu, Vanuatu i Jemen.

Neke od njih, slažu se stručnjaci, verovatno imaju neprijavljene slučajeve.

Severna Koreja je, na primer, zvanično ima nula zaraženih, kao i ratom razoren Jemen. Ali postoje zemlje na koje virus nije „ sleteo“. Vecćina njih su mala ostrva sa malo posetilaca - u stvari, sedam od 10 najmanje posecćenih mesta na svetu, prema podacima UN, nema zaražene Kovid-19. Te zemlje su se svojom udaljenošću praktično "samoizolovale".

Međutim, nekoliko malih pacifičkih zemalja, među kojima je i Nauru, takođe je uvelo vanredno stanje.

Nauru, u Tihom okeanu, udaljen je preko 300 kilometara od bilo kog mesta - ostrvo Banaba, deo Kiribatija, najbilže je kopno. Najbliži "gavni“ grad sa direktnim letovima je Brizbejn, koji se nalazi 4.000 kilometara jugozapadno. To je druga najmanja članica UN po teritoriji (posle Monaka) i sa nešto više od 10.000 ljudi, druga najmanja po broju stanovnika (posle Tuvalu). Takođe je jedno od najmanje posecćenih mesta na Zemlji. Iako se ne pojavljuje u poslednjim podacima UN, jedan turistički operator kaže da ta zemlja ima samo 160 turista godišnje.

Možda mislite da tako udaljeno mesto ne bi trebalo dodatno da se distancira. Ali zemlja sa jednom bolnicom, bez respiratora i nedostatkom medicinskih sestara, ne sme da rizikuje, piše BBC.

Pored Naurua, Kiribati, Tonga, Vanuatu i drugi, takođe su zatvorile svoje granice.

"Poslednja mesta na koja će Kovid-19 doći su verovatno ona u južnom Pacifiku, vrlo udaljena ostrva, na to bih uložio novac“, kaže Andi Tatem, profesor prostorne demografije i epidemiologije na Univerzitetu Sauthempton.

"Ali u našoj globalizovanoj ekonomiji, nisam siguran da bilo koje mesto može da izbegne takvu zaraznu bolest“, dodaje on. Tatem navodi da zatvaranje granica - poput onih u Nauru - mogu da pomognu, ali da ne mogu trajati zauvek.

"Većina ovih zemalja oslanja se na neku vrstu uvoza spolja - bilo da se radi o hrani ili robi ili turizmu - ili izvozi sopstvenu robu. Mogucće je da se mogu potpuno zatvoriti, ali to može biti štetno - i na kraju će morati da se otvore“, zaključuje Tatem.

BONUS VIDEO: 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
lasliker

pre 4 godine

" Najbliži "gavni“ grad sa direktnim letovima je Brizbejn..." Hej dunsteri, da li ste išli u školu? Brizbejn nije glavni grad.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Šta je sve lakše preko eUprave? (VIDEO)
Društvo

Šta je sve lakše preko eUprave? (VIDEO)

Nema sumnje da svako od nas pamti stresove koje smo doživeli zbog čekanja u dugim redovima i gubljenja vremena na obavljanje administrativnih poslova. Srećom, konačno možemo da odahnemo.

16.04.2024

08:00

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija