• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.04.2020

20:37

MUŠKARAC POZITIVAN NA KORONU ČAK 49 DANA! Stručnjaci iz Kine ga TESTIRALI i pronašli NOVI SOJ VIRUSA!

Vesti

MUŠKARAC POZITIVAN NA KORONU ČAK 49 DANA! Stručnjaci iz Kine ga TESTIRALI i pronašli NOVI SOJ VIRUSA!

Podeli vest

Stručnjaci navode da su registrovali slučaj korona virusa kod muškarca srednjih godina koji je bio zaražen čak 49 dana

Kineski istraživači tvrde da su možda otkrili novi mutiran podtip korona virusa čija je sposobnost da preživi i zarazi druge produžena u odnosu na ono što se do sada znalo, piše Dejli Mejl.

Stručnjaci navode da su registrovali slučaj korona virusa kod muškarca srednjih godina koji je bio zaražen čak 49 dana, a ovo je rekordni period infekcije koji je zabeležen do sada.

Simptomi ovog pacijenta su bili blagi, te istraživači smatraju da je on stvorio "dinamičku ravnotežu" sa virusom, kao i da je slučaj pacijenta možda "hroničan", što bi moglo da bude nagoveštaj da je korona virus mutirao.

"Hronični" slučaj ukazuje na soj korona virusa koji se nedeljama može širiti među ljudima, čak i ako se kod domaćina ne pojavljuju svi simptomi.

Foto: Tanjug/AP

U tom slučaju, izgleda da je teže i oporaviti se od virusa Kovid-19 jer su lekari morali obolelom muškarcu u venu da ubrizgaju krv pacijenta koji se oporavio od korone. Ovo je deo eksperimentalne terapije jer se smatra da kada pacijent preboli Kovid-19 on razvija antitela za odbranu od virusa.

U izveštaju je napisano da su mu lekari, odmah po primanju u bolnicu, uradili rengenski snimak pluća kada su primetili senke. Srećom, lezije su se veoma brzo povukle nakon hospitalizacije.

Kako su naveli stručnjaci, 8. februara se u bolnici u Vuhanu pojavio muškarac koji je prijavio da ima visoku temperaturu. Sem toga, nije pokazivao nikakve druge simptome bolesti.

Foto: Tanjug/AP

Lekari su odmah uradili test na korona virus, a potom svakodnevno pratili njegovo zdravstveno stanje. Ono što su otkrili putem testova potpuno ih je zbunilo - jer su ukupno 49 dana uspeli da zabeleže prisustvo virusa Kovid-19 u njegovom telu (testovi su rađeni 17., 22., 30., 34., 39., 43., 47. i 49 dana).

To znači da je muškarac bio zarazan duže od mesec dana, što je rekordni period -  prethodna istraživanja pokazivala su da je dužina trajanja virusa oko 20 dana, a najduži slučaj infekcije je trajao 37 dana.

Rezultati testova su iznenadili čak i najveće stručnjake. Kao objašnjenje navodi se da je moguće da je pacijent bio zaražen novim tipom korone koji je manje zarazan i teže ga je izbaciti iz organizma zbog čega je prisustvo virusa u telu domaćina pronađeno tokom 49 dana.

Foto: Tanjug/AP

- Za sada nije moguće reći da li je ovaj novi podtip neka vrsta ovih ili jedan potpuno novi - saopštio je Li Tan.

Važno je napomenuti da ovo istraživanje objavljeno u časopisu i da još uvek nije dobilo zvaničnu potvrdu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Sramna odluka EU o prijemu „Kosova“ u SE!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Sramna odluka EU o prijemu „Kosova“ u SE!

EU je donela sramnu i skandaloznu odluku da primi entitet, lažnu državu Kosovo u Savet Evrope, organizaciju koja se bavi zaštitom ljudskih prava i demokratije. Prvo, Kosovo nije međunarodno priznata država. Drugo, Kosovo ne ispunjava osnovne uslove za prijem, koji se tiču ljudskih prava i demokratije. Na Kosovu, Albanci i albanske vlasti masovno krše sva ljudska prava Srba, 25 godina unazad. Od 2000. godine do danas, Albanci su ubili 105 Srba, a Srbi jednog Albanca (policajac Afrim Bunjaku).

28.03.2024

10:03

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije
Politika

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije

Prihvatanje preporuke od strane Odbora za političke poslove Saveta Evrope (SE) da takozvano Kosovo i Metohija bude primljeno u Savet Evrope predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje principa na kojima počiva sam Savet Evrope, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

28.03.2024

09:44

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija