• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/jutranji.hr

07.04.2020

07:06

ŠOK! AMERIKANCI SU ZNALI KAKVA OPASNOST PRETI SVETU?! Koronavirus je najgori obaveštajni promašaj u istoriji SAD

Vesti

ŠOK! AMERIKANCI SU ZNALI KAKVA OPASNOST PRETI SVETU?! Koronavirus je najgori obaveštajni promašaj u istoriji SAD

Podeli vest

Da li su američke obaveštajne službe još u septembru imale informacije o opasnosti koja vreba da ugrozi svet?

U septembru prošle godine sastao sam se s potpredsednikom za rizike jedne od Fortune 100 kompanija u Vašingtonu, koji je pre toga imao dugu karijeru kao obaveštajni analitičar i pitao ga što ga najviše zabrinjava. Bez zadrške mi je odgovorio:"Vrlo zarazni virus koji će krenuti negde iz Kine i brzo će se proširiti“. Ovaj potpredsednik, čija kompanija ima kancelarije po jugoistočnoj Aziji, objasnio je potom preventivne korake za ublažavanje koje je kompanija poduzela kako bi se nosila s potencijalnom pretnjom - započeo je analizu za foreignpolicy.com. Micah Zenko, američki politikolog i stariji saradnik sa Ameriku u organizaciji "Chatham House" koja analizira glavna međunarodna dešavanja.

Otkako se novi koronavirus proširio svetom, Zenko je često razmišljao o ovom rizičnoj prognozi. Mnogi lideri nemaju discipline za rutinsko skeniranje horizonta na rizike, a još manje ih razvija neophodne planove za izvanredne situacije. Vrlo su retki lideri koji imaju sposobnost da predvide i ispravno identifikuju najveću prijetnju dovoljno rano da razviju i primene te planove.

- Dovoljno je reći da je Trampova administracija bila kumulativno neuspešna, kako u ozbiljnom shvatanju specifičnih i višekratnih upozorenja obaveštajne zajednice o epidemiji koronavirusa, tako i u energičnom sprovođenju nacionalne inicijative proporcionalne pretnji. Samo federalna vlada ima resurse i ovlašćenja za vođenje relevantnih javnih i privatnih faktora u suprotstavljanju predvidljivim štetama koje može izazvati virus. Nažalost, Trampovi zaposleni doneli su niz pogrešnih procena(minimizirajući opasnosti od covida-19) i odluka (odbijajući promptno delovanje) koje su nepotrebno narušile sigurnost Amerikanaca, smatra Zenko.

Foto: Printscreen You Tube

Micah Zenko

Katastrofalno strateško iznenađenje

Ukratko, Trampova je administracija dopustila katastrofalno strateško iznenađenje američkom narodu. Ali za razliku od ranijih strateških iznenađenja – Pearl Harboura, Iranske revolucije 1979. i posebno napada 11. semptembra – ova poslednja nastala je zbog neviđene ravnodušnosti, čak i svesnog nemara. Dok se u izveštaju Komisije za 11. septemba krivica za napade Al-Kaide usmerava na administracije svih predsednika od Ronalda Regana do Džordža W. Buša, kriza oko koronavirusa uglavnom je isključiva odgovornost današnje Bele kuće.

Prošlog nedelje Vašington post je obavestio o nizu upozorenja koje je obaveštajna zajednica predočila Beloj kući u januaru i februaru. Ova upozorenja imala su malo uticaja na visoke zavničnike administracije, koji su nesumnjivo bili pod uticajem neprestanog izrugivanja predsednika Donalda Trumpa s virusom, koje je počelo 22. februara: "Imamo ga pod kontrolom. Radi se o jednoj osobi koja dolazi iz Kine i imamo to pod kontrolom. Sve će biti u redu".

Foto: Pixabay

Tri bolno očigledna zapažanja o Trumpovom liderskom stilu

Dosad smo imali tri bolno očigledna zapažanja o Trampovom liderskom stilu koja objašnjavaju pogoršavanje pandemije koronavirusa s kojom se Amerikanci suočavaju, ističe Zenko.

- Prvo, činjenica je da kad on jednom poveruje u nešto, koliko god loše promišljeno ili netačno to bilo, stalno se drži tog. Lideri su neobično ponosi i samopouzdani, mnogima je činjenica da su došli do istaknutih i moćnih dužnosti dokaz njihove vlastite urođene mudrosti. Ali zaista mudri lideri stalno traže povratne informacije i kritike, oni su aktivno otvoreni mislioci i sposobni su da promene mišljenje. Prema svemu sudeći, Trampu nedostaju ove važne kompetencije -navodi Zenko.

Drugo, Trampovi stavovi su vrlo prenosi, utiču na razmišljanje i ponašanje gotovo svakog službenika ili savetnika. Ne iznenađuje da se predsednik okružio s ljudima koji izgledaju, razmišljaju i deluju isto kao on. Ipak, njegovi netačni i zloglasni komentari imaju izuzetnu sposobnost da budu reciklirani od nekad časnih vojnih, obaveštajnih i poslovnih lidera. A ako neto dosledno, papagajski i s odgovarajućim intenzitetom ne ponavlja ono što predsednik proklamira, taj će biti otpušten ili se pojavi vest da je njegovo otpuštanje neizbežno. Tako se u posljednje vreme pojavljuju vesti o predsednikovom nestrpljenju s nezamenjivim Entonijem Faucijem, vođom Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti.

I treće, nastavlja Zenko, loše procene brzo kontaminiraju sva oružja federalne vlade za kreiranje politika, gotovo bez ikakvog otpora ili čak razumnog preispitivanja. Obično federalne agencije vode oni službenici za koje Bela kuća veruje da su najbolje u stanju da sprovedu politiku. Oni obično uživaju određeni stupanj samostalnosti, ali ne i pod Trampom. Čak i istorijski nestranačke vodeće pozicije u nacionalnoj sigurnosti i obaveštajnoj zajednici popunjene su ljudima koji su ideološki usklađeni s Belom kućom, ali ne i obdareni iskustvom ili stručnosti potrebnom za racionalnu procenu zabrinutosti koje iznose karijerni, nepolitički zaposlenici.

Foto: Tanjug/AP

Otuđenost i nonšalancija Bele kuće

Dakle, Trampova početno pogrešna pretpostavka ili izjava preliva se u svakodnevno sprovođenje politike, smatra Zenko.
U spomenutom izveštaju Vašington posta stoji i zapanjujuća izjava anonimnog američkog službenika: "Donald Tramp možda ovo nije očekivao, ali mnogo drugih ljudi u vladi je očekivalo. Jednostavno ga nisu mogli naterati da učini bilo šta. Lampica sistema je treptala crveno“.

S obzirom na to da je Tramp odmah na početku zaključio da koronavirus jednostavno ne može da predstavlja pretnju Sjedinjenim Američkim Državama, možda i ne postoji ništa što su obaveštajna zajednica, medicinski stručnjaci sa svojim epidemiološkim procenama ili službenici javnog zdravstva mogli reći Beloj kući da bi se bilo šta promjenilo. Bivši savetnik za nacionalnu sigurnost Henri Kisindžer navodno je nakon jednog upozorenja obaveštajne zajednice rekao: "Upozorili ste me, ali me niste uverili".

Otuđenost i nonšalancija Bele kuće u ranim fazama epidemije koronavirusa biće jedna od najskupljih odluka u istoriji savremenog predsedništva. Službenici su dobili jasnu progresiju upozorenja i prieloga za ključne odluke dovoljno rano da se zemlja kudikamo bolje pripremi. Ali način na koji su odbacili ova predviđanja i dragoceno vrijeme ne sme se nikad zaboraviti, kao ni razlog zbog kojeg su to učinili. Trump nije bio u pravu, pa je njegov unutrašnji krug predugo retorički promovisao njegove pogreške i otišao predaleko s neadekvatnim politikama, koje traju i danas. Amerikanci će cenu toga plaćati decenijama, zaključio je Zenko za foreignpolicy.com.  

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MILENA

pre 3 godine

Istorija ljudske civilizacije je istorija vladavine i manipulacije malog broja gadova nad ostatkom čovječanstva. Današnji gadovi primjenjuju iste metode kao i oni iz vremena prvih plemenskih zajednica. Sa napretkom tehnologije posao im je jako olakšan. Imaju veću kontrolu i mogućnost bržeg širenja odabranih infirmacija i svih mogućih sredstava za "ispiranje mozga", sveopšte dresure i jednoobraznosti ponašanja, ukusa, potreba i mišljenja. Poznat nam je princip na kojem funkcioniše košnica ili pčelinjak. Zar nije moguće i ljudsko društvo posmatrati kao takvu zajednicu? Da li to znači da nam je sama naša priroda nametnula jedini mogući obrazac življena? S obzitom da, bar prividno,imamo svijest, savjest i volju, da li je moguće da evoluiramo i promjenimo zauvijek hijerarhiju uspostavljenu u praskozorje čovjekovog postanja na Zemlji? Pokušaja je bilo. Poznati su nam i u bliskoj prošlosti. Ali, gadovi su se uvijek pokazali jačim i sposobnijim da to spriječe i da nas čak ubjede da su to uradili za naše dobro. Jedno znam sigurno, a to je da gadovi ne mogu bez nas, a mi itekako možemo bez njih. Oni nam uopšte ne trebaju. Sve što trebamo je da očistimo svoj um od otrova kojim nas gadovi stalno filuju.

Posmatrac

pre 3 godine

Cilj pojave korona virusa je rusenje postojecih ekonomskih sistema u svetu.Slom malih i srednjih preduzeca, urusavanje bankatskog sektora tako da se prethodno iskljucivo elektronskim placanjem prebace sredstva na racune sa kojih ce biti podignuta. ( uglavnom velika finansijska sredstva pokradena insajderskim trgovanjem na nacionalnim i svetskim berzama kao i ona pokradena u zemljama u tranziciji korupcijom i mitom ministara finansija i guvernera Centralnih banaka zemalja u tranziciji itd.) Krajnji cilj je cipovanje i kontrola. Plasiranje eksponata vladara iz senke ( npr.princa Carlsa) koji govore da se sprovode drasticne mere izolacije da se spasi starije stanovnistvo je prazna retorika. Virius je lansiran da najstarija populacija nestane jer vise ne moze biti poslovno aktivna a penzije opterecuju fondove. Namera je da bogati budu jos bogatiji a siromasni jos siromasniji. Naravno tako ce biti ako se narodu ne otvori svest ( a hoce ) i gradjani u svojim zemljama daju podrsku politicarima koji rade u inteteresu gradjana i svoje zemlje, stite nacionalne resurse - ne daju ih vise strancima, politicaroma koji su patriote i ne slusaju diktate i predloge zapadnih birokrata jer ih prozru i prepoznaju na vreme. Ispostavilo se da u teskim trenucima je EU zapostavila Srbiju a pomoc je dosla iz Kine i Rusije. EU se urusava a zemlje Briksa su u sve vecoj ekspanziji.

Penzionerj

pre 3 godine

Verovatno Tramp nije znao da ste pustili virus da bi napakostili Kini. Ali ste se preracunali i zato sada placate cenu i tek cete placati. Mnogo ste providni. Verujem i da imate vakcinu ali nesmete da objavite jer bi tada tek nestali sa mape. Ako mislite da ste mnogo pametni katastrofalno gresite. Tramp ce dobiti izbore.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59