• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Newsweek

08.04.2020

12:20

BEZOBRAZLUK ILI PONUDA KOJA ĆE SPASITI SVET!? Osuđeni farmakomafijaš Škreli: Dajte mi laboratoriju i IMAĆETE LEK ZA KORONU!

Vesti

BEZOBRAZLUK ILI PONUDA KOJA ĆE SPASITI SVET!? Osuđeni farmakomafijaš Škreli: Dajte mi laboratoriju i IMAĆETE LEK ZA KORONU!

Podeli vest

Ozloglašeni Martin Škreli, koji je poznat kao "Farma Bro" nakon što je masovno povećao cenu lekova koji spašavaju život, zatražio je puštanje iz zatvora da bi mogao raditi na lečenju od koronavirusa

Škreli (37) trenutno izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog osude za prevaru sa hartijama od vrednosti nakon prevare investitora u hede fondove kojima je upravljao pre ulaska u farmaceutsku industriju.

Ali u naučnom časopisu objavljenom na vebsajtu Prospero Pharmaceuticals, Škreli je zatražio "kratak" tromesečniotpust iz saveznog zatvora u Alenvudu u Pensilvaniji kako bi mogao da istraži potencijalne lekove za COVID-19, bolest uzrokovanu koronavirusom.

- Tražim kratak otpust (3 meseca) kako bih pomogao u istraživačkom radu na COVID-19. Biti pušten u svet post-COVID nije uteha čak ni zatvorenicima - napisao je Škreli.

Škreli je odbacio napore farmaceutske industrije da pronađe lek kao "neadekvatne" i sebe je smatrao "jednim od retkih rukovodilaca sa iskustvom u svim aspektima razvoja lekova".

- Odgovor industrije na COVID-19 je neadekvatan. Sve biofarmaceutske kompanije trebale bi odgovoriti svim resursima za borbu protiv ove zdravstvene opasnosti. Donacije ovih veoma vrednih kompanija ne idu dovoljno daleko - napisao je i dodao:

"Medicinski hemičari, strukturalni biolozi, enzimolozi i odeljenja za razvoj i istraživanje biologije u svakoj farmaceutskoj kompaniji trebalo bi da rade sve dok COVID-19 ne bude više."

U fusnotama dopisa na 11 stranica, Škreli je identifikovan kao "građanin naučnik", a koji je bio koautor sa dva poslovna saradnika, uključujući Kevina Muleadija, i još dva identifikovana kao "građanska naučnika".

Muladi, koji je u fusnoti povezan sa Prosperom, rekao je za Njuzvik: "Doprinos g. Škreli ovom projektu je bio i biće neophodan."

Foto: AP Photo/Brian Inganga

U radu je prikazan napor da se identifikuju lekovi koji mogu imati uticaja na COVID-19. Škreli i njegovi koautori tvrde da su koristili softver kako bi ga suzili na osam lekova.

Škreli, za koga nije planirano da bude pušten iz zatvora do septembra 2023. godine, takođe je tvrdio da mu nije plaćen posao naveden u dokumentu i rekao je da ne očekuje zaradu od lečenja koronavirusom.

"Zbog izbegavanja nedoumica, nisam plaćen ni za jedan posao na ovoj ili bilo kojoj drugoj stvari u zatvorskom zatvoru. Ne očekujem na bilo koji način, oblik ili oblik dobiti od lečenja vezanim za koronavirus. Verujem da svaka kompanija koja razvija lek za koronavirus treba da pokuša da nadoknadi troškove i da bude spremna da posao obavlja najmanje kao državna služba - napisao je Škreli.

Međutim, dodao je da, ako je vlada "voljna" da nagradi one za njihov rad, prema presoji svake kompanije biće prihvatanje, pregovaranje ili uskraćivanje finansiranja.

Škrelijev branilac Benjamin Brafman rekao je za Njuzvik da će podneti formalni zahtev za bravo, kako bi Škreli mogao da sprovede svoje istraživanje "u laboratoriji pod strogim nadzorom".

- Gospodin Škreli pripremio je predlog za istraživanje koronavirusa, koji bi, ukoliko tačno može pomoći naučnicima i lekarima da bolje shvate kako da se nose sa koronavirusom koji ubija toliko mnogo ljudi. Zahtevaćemo tromesečnu reviju kako bi mogao da vrši istraživanja u laboratoriji pod strogim nadzorom. Uvek sam govorio da bi Martin, ako bi bio fokusiran i ostavljen u laboratoriji, mogao da izleči rak. Možda on može da pomogne naučnoj zajednici da bolje razume ovaj grozni virus - rekao je Brafman.

Škreli je bio izvršni direktor kompanije Turing Pharmaceuticals kada je kompanija stekla prava na Daraprim, lek koji se koristi za lečenje toksoplazmoze - infekcije koja može biti smrtonosna za one koji imaju HIV i AIDS ili druge probleme sa imunitetom sistem. Turing je podigao cenu leka sa ispod 20 na 750 dolara po tableti, što je izazvalo burnu reakciju javnosti.

Muleadi, jedan od koautora ovog predloga, je saoptuženi zajedno sa Škrelijem u saveznoj tužbi koju su u januaru podnele Federalna komisija za trgovinu (FTC) i generalna državna tužiteljka u Njujorku Leticija James, zbog njihove navodne šeme da uguše konkurenciju za održavanje " preterane cene Daraprima.

James i FTC rekli su da su tražili od sudova da izdaju naredbu kojom će Škreli i Muladi-u zabraniti doživotno angažovanje u farmaceutskoj industriji.

SVE O KORONAVIRUSU PROČITAJTE OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Deda Nole

pre 4 godine

Idiotizam zapadnog sveta a ja vas pitam gospodo da li bi ste vi dozvolili da vas leci covek koji je trvovao na stotine hiljada zavisnika i samo radi toga da bi imao para,ja sigurno a VI gospodo?Po meni treba da ostane tamo gde jeste a i kad zavrsi po meni blagu kaznu treba mu oduzeti pravo da radi poslove istrazivanja u zdravstvene svrhe jer on jednostavno nije human covek.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija