• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.04.2020

23:48

ŠEF VLADE U LONDONU NEODGOVORNO SE PONEO PREMA SMRTONOSNOM VIRUSU! Boris Džonson žrtva sopstvene politike!

Vesti

ŠEF VLADE U LONDONU NEODGOVORNO SE PONEO PREMA SMRTONOSNOM VIRUSU! Boris Džonson žrtva sopstvene politike!

Podeli vest

Britanski premijer, koji je zaražen koronavirusom i nalazi se na intenzivnoj nezi, sam je kriv za svoje zdravstveno stanje. Nije na vreme reagovao na epidemiju, te je mere protiv širenja zaraze uveo kasno, ocena je zapadnih medija

Premijer Britanije Boris Džonson, koji je zaražen koronavirusom i bori se za život na intenzivnoj nezi u bolnici u Londonu, žrtva je sopstvene neodgovorne politike, ocena je zapadnih medija.

Oni podsećaju na to da Džonson nije na vreme reagovao tokom pandemije koronavirusa i da je mere protiv širenja zaraze u svojoj zemlji uveo kasno. Zbog takvog ponašanja i sam je dobio virus, protiv kojeg sada vodi tešku bitku.    

Bilo mu smešno

Ugledni američki list "Njujork tajms" piše da britanski premijer nije na vreme prepoznao rizik od koronavirusa, te da je sredinom februara čak bio na odmoru sa svojom trudnom devojkom.

 Ignorisao virus

Čak i kad je virus bilo nemoguće ignorisati, Džonson je ostao pasivan i negirao je opasnost od virusa
"Njujork tajms"

- Čak i kad je virus bilo nemoguće ignorisati, Džonson je ostao pasivan i negirao opasnost od virusa, te njegova vlada nije uspela da ponudi rešenje. Početkom marta, on je rekao da treba dopustiti da se virus raširi među ljudima i nije hteo da preduzme drakonske mere. Mislio je da će nacija tako brže izgraditi kolektivni imunitet na novi koronavirus - navodi američki list. 

Kako dodaje, Džonson je 3. marta održao govor u kojem je hrabrio Britance da nastave da žive kao i obično. 

- Najbolja stvar koju možete uraditi jeste da perete ruke sapunom i toplom vodom, pevajući dva puta "Srećan rođendan". Svi treba da živimo dosadašnjim načinom života - ističe "Njujork tajms".
To bi možda i bilo u redu da virus nije počeo da odnosi živote. Kad su projekcije pokazale da će zbog Džonsonovih saveta umreti najmanje 250.000 Britanaca, on je naglo promenio kurs. 

 Pranje ruku

Najbolja stvar koju možete uraditi jeste da perete ruke sapunom i toplom vodom. Svi treba da živimo dosadašnjim načinom života
Boris Džonson

- Shvatio je da njegova politika nije dobra i da su od nje odustale skoro sve zemlje u svetu. Tek nakon toga Džonson je prihvatio konvencionalan način za suzbijanje epidemije. On je 23. marta uveo obavezno socijalno distanciranje i preduzeo druge oštre mere - piše "Njujork tajms". 

Prema navodima tog lista, pitanje je za koliko smrti su Džonson i njegova neodgovorna politika krivi.

- Sasvim sigurno kriv je za svoje sadašnje zdravstveno stanje - zaključuje "Njujork tajms".
Slično piše i agencija Blumberg. Ona navodi da Džonsonu koronavirus sada sigurno ne izgleda smešno kao u početku. 

- Dok su ostali svetski lideri uvodili policijski čak i izvodili vojsku na ulice, on se grohotom smejao i poručivao Britancima da se ponašaju normalno. Međutim, ispostavilo se da se njegovo kockanje nije isplatilo. Pošast koja je zarazila skoro 1,5 miliona ljudi širom sveta i odnela 83.503 života sasvim sigurno nije smešna - ocenjuje Blumberg. 

U stabilnom stanju

Prema navodima britanskih medija, Džonsonovo zdravstveno stanje juče je bilo stabilno. On se od ponedeljka nalazi na intenzivnoj nezi u bolnici "Sent Tomas" i dobija terapiju kiseonikom. Kako je saopšteno, navodno nema upalu pluća i nije na respiratoru.  
- Premijer je u stabilnom stanju i raspoložen je - rekao je britanski ministar zdravlja Edvard Argar.
Šef britanske diplomatije Dominik Rab, koji menja premijera, rekao je da veruje da će se Džonson brzo vratiti na čelo države.

 

Sad se svi mole

Ta agencija dodaje da je Džonson u ključnim trenucima propustio da reaguje, te je i sam postao žrtva koronavirusa. 

- Tek 23. marta Džonson se obratio Britancima, govoreći im da će naredne tri nedelje biti zatvoreni. Oni su bili u neverici. Međutim, kad je pre 14 dana objavio da je i sam bolestan, više nikome nije bilo svejedno, uključujući i njega samog. Kad je nakon toga, u nedelju, prebačen u bolnicu, cela nacija je zanemela. A kad je u ponedeljak prebačen na intenzivnu negu, svi su počeli da se mole za njegovo ozdravljenje - piše agencija. 

Inače, zahvaljujući opuštenom stavu vlade u Londonu prema epidemiji koronavirusa, u Britaniji sada broj zaraženih i mrtvih naglo raste. Lekari i medicinski tehničari u bolnicama pucaju po svim šavovima zbog ogromnog broja pacijenata. Nedostaju i respiratori i medicinska oprema. Zbog svega toga u Britaniji je zaraženo 60.733 ljudi, a dosad ih je umrlo 7.097. 

 

 

 

    


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija