• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf

09.04.2020

10:45

ZASTRAŠUJUĆA ANIMACIJA KOJA POKAZUJE ZAŠTO MORATE DA POŠTUJETE MERE VLADE SRBIJE! Evo kako se koronavirus širi kada se zaražena osoba nakašlje u marketu! (VIDEO)

Vesti

ZASTRAŠUJUĆA ANIMACIJA KOJA POKAZUJE ZAŠTO MORATE DA POŠTUJETE MERE VLADE SRBIJE! Evo kako se koronavirus širi kada se zaražena osoba nakašlje u marketu! (VIDEO)

Podeli vest

Ova zastrašujuća animacija pokazuje nam na koji način se korona virus širi unutar prodavnice nakon što se zaražena osoba nakašlje.

Korona virus širi se kapljičnim putem, nakon što se zaražena osoba nakašlje ili kine, a ova 3D animacija koju su napravili naučnici iz Finske pokazuje na koji način putuje "oblak" korona virusa kroz unutrašnjost supermarketa, prenosi Telegraf.

Naučnici su kreirali kompjutersku simulaciju kako bi proučili koliko daleko virus može da dosegne u zatvorenom prostoru. Rezultati do kojih su došli bili su zabrinjavajući – zaražene kapljice su mogle da zaraze zdrave osobe i nakon što je inficirana osoba otišla s mesta na kojem je kašljala ili kinula.

U videu ispod pogledajte kako se kapljice korona virusa šire po prodavnici i koliko dugo ostaju u vazduhu.

Naučnici kažu da je najbolji način da izbegnete zarazu ako se klonite javnih mesta na kojima ima mnogo ljudi.

- Ako i idete na mesta gde ima mnogo ljudi zadržite se najkraće moguće – savetuje profesor Vili Vurinen sa Alto univerziteta u Finskoj.

Video pokazuje koliko daleko se zaražene kapljice šire od mesta na kojem je osoba kašljala, a zabrinjavajuć je podatak da se na širokom području zadržavaju čak i nekoliko minuta.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija