• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alo.rs

10.04.2020

17:51

ŠOK! VUHAN NIJE IZVOR ZARAZE, OVO JE ISTINA O VIRUSU KAO BIOLOŠKOM ORUŽJU! Kineski stručnjak ZAPANJIO javnost!

Vesti

ŠOK! VUHAN NIJE IZVOR ZARAZE, OVO JE ISTINA O VIRUSU KAO BIOLOŠKOM ORUŽJU! Kineski stručnjak ZAPANJIO javnost!

Podeli vest

Guo Jubiao iz Odeljenja za pulmologiju i intenzivnu negu Treće pridružene bolnice Sun Jat-Sen univerziteta u ekskluzivnom intervjuu za „Alo!“, na pitanje kako, kao doktor, gleda na sve teorije zavere oko koronavirusa, kaže da kineski grad Vuhan nije izvor zaraze

- Mi smo lekari, bavimo se lečenjem pacijenata, nismo političari, o teorijama zavere razgovaraju političari, ja ne želim da previše polemišem na tu temu. Neki su napadali Kinu, ali u samom početku bolest se pojavila u Vuhanu, ali Vuhan nije izvor zaraze. Suština je, dakle, svih tih teorija zavere da li je virus napravljen kao biološko oružje. Prema dosadašnjim saznanjima, genotip virusa u SAD, Italiji i Japanu je drugačiji. S obzirom da je u tim zemljama različit genotip virusa, postoji mogućnost da su i različiti izvori zaraza. Za teorije zavere koje govore u prilog tome da je u pitanju biološko oružje nema dovoljno dokaza i ne možemo da raspravljamo na tu temu. Postoje i priče da će se u Italiji raditi obdukcije ljudi koji su umrli zbog posledica upale pluća u oktobru 2019, pa će se videti da li je taj virus postojao pre nego što se pojavio u Vuhanu. Takođe ostaje nerazjašnjeno kako se posada američkog nosača aviona mogla zaraziti ovim virusom.

Foto: Informer/Zoran Sinko

 

U Kini postoji izreka koja glasi: „Ko je čist i ispravan, uvek će takav i ostati, a ko nije, takođe će takav ostati“. Kad prođe ovaj talas pandemije, neke stvari će biti jasnije. Ono što je važno jeste da virus ne poznaje državne granice, i da svi zajedno, ceo svet, moramo da se borimo protiv njega. Ovo je velika katastrofa koja nas je sve zadesila i nema nikakvog smisla da se međusobno optužujemo. Dok je još trajao Prvi svetski rat, prisetimo se, pojavila se španska groznica. Ali, ispostavilo se da ta groznica nije potekla iz Španije, nego se najpre pojavila kod američkih vojnika, a onda je iz Amerike preneta u Evropu, i od te bolesti je umrlo desetine miliona ljudi. Sve ovo govorim imajući u vidu da se ponegde neosnovano za Covid-19 pojavljuje naziv „kineski virus“ ili „virus iz Vuhana“ - naglasio je Jubiao.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mika

pre 4 godine

Ma mogu da se "vade" koliko hoce, virus je napravljen kod njih pa im je "pobego", pored Vuhana se nalaze 3 labaratorije kineske armije za biolosko oruzije, cel svet to zna, imaju i satelitski snimci, a oni "nije kod nas..." Neka nas ne prave blesavima, pa i SARS i Pticiji grip i Svinjski grip sve je pocelo u Kini. 'Igraju" se sa bolestima a nepaze.

rade

pre 4 godine

Bravo mika,ti si jedini koji ga je vidio kako bjezi

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17