• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

10.04.2020

14:35

EVO KAKO JE NEMAČKA SPREČILA KORONA KATASTROFU! Sve se odigralo u samo nekoliko minuta, presudili su je JEDAN TELEFONSKI POZIV I RUČAK U RADNIČKOJ MENZI!

Vesti

EVO KAKO JE NEMAČKA SPREČILA KORONA KATASTROFU! Sve se odigralo u samo nekoliko minuta, presudili su je JEDAN TELEFONSKI POZIV I RUČAK U RADNIČKOJ MENZI!

Podeli vest

Nemačka je svoju strategiju za borbu protiv opake bolesti brzo osmislila, a svemu treba da zahvale jednom radniku i njegovom neslanom ručku

U januaru, tokom pauze za ručak u fabrici auto delova, jedan radnik se okrenuo svom kolegi i zamolio ga da mu doda so. U trenutku dok je uzimao slanik osim soli od kolege je dobio i koronavirus.

Činjenica da su naučnici odmah uspeli da detektuju ovaj trenutak razmene, promenio je tok borbe protiv koronavirusa u Nemačkoj. Naime, ova dvojica kolega bili su rana veza u onome što je trebalo da bude prvi dokumentovani lanac prenosa koronavirusa sa čoveka na čoveka izvan Azije.

Sedište ove firme je u Stokdorfu, gradu koji broji oko 4.000 stanovnika u blizini Minhena u Bavarskoj. Kompanija u kojoj su radili gurnuta je "pod mikroskop" nakon što je otkriveno da je jedan od zaposlenih, Kinez, bio zaražen virusom i da ga je doneo u sedište kompanije Vebasto.

NEMAČKA PRIMA SEZONSKE RADNIKE UPRKOS KORONI! Dnevnica čak 150 EVRA! Fali im bar 80.000 LJUDI!

Tako je virus prenet među kolege - uključujući, naučnici su potom shvatili, i osobi koja je ručala u kantini, a sa kojom kineski pacijent nije imao nikakav kontakt.

Događaj koji se odigrao u kantini kompanije Vebasto 22. januara, bio je jedan od desetak svakodnevnih incidenata zbog kojih su naučnici dali u trku ne bi li ušli u trag virusu i testirali i izolovali zaražene radnike kako bi regionalna vlada Bavarske mogla da zaustavi širenje ove pošasti.

Foto: Tanjug

Upravo taj lov na virus pomogao je Nemačkoj da osvoji presudno vreme za izgradnju svoje odbrane od koronavirusa.

Spasili na hiljade života

Vreme koje je Nemačka takvim pristupom bolesti kupila verovatno je spasao na hiljade života, smatraju naučnici. Prvi prenos sa čoveka na čoveka u Nemačkoj dogodio se mnogo pre nego u Italiji, ali začudo, Nemačka ima mnogostruko manji broj smrtnih slučajeva, jer su čak mesec dana pre Italije "uhvatili" prenos, dok je Italija to učinila prvi put 21. februara.

NE SMEMO NI POMISLITI DA SMO NA SIGURNOM! Merkel iskreno o situaciji u Nemačkoj: RADO BIH VAM REKLA DA JE SVE OK!

Do tada je Nemačka uveliko uvela masovno testiranje i usvojila vladinu strategiju za borbu protiv epidemije koja hara svetom i svakodnevno odnosi na hiljade života. U Nemačkoj je do sada registrovano nešto više od 2.350 žrtava, dok crni bilans u Italiji broji više od 18.200 žrtava koronavirusa.

- Shvatili smo da moramo pažljivo da pratimo lanac infekcije, da bismo ga prekinuli - rekao je za Rojters dr Klemens Vendtner, doktor koji je lečio pacijente u Minhenu.

On je bio deo tima naučnika koji je oformljen da bi se pozabavio "minhenskim klasterom" i oni su savetovali vlasti u Bavarskoj kako da odgovore na epidemiju. Bavarska je prva uvela mere blokade, koje su 22. marta primenjene i u čitavoj zemlji.

NEMAČKA OD SUTRA UVODI NOVO PRAVILO! Ko ga prekrši platiće kaznu 25.000 evra!

Nemačka je na ovaj način, ne samo sprečila rapidno širenje koronavirusa, već je i pobrala aplauze svojih kolega iz čitavog sveta. Engleski naučnik Kris Viti pohvalio je nemačke kolege koji su uspele masovnim testiranjem da spreče širenje virusa.

- Svi znamo da je Nemačka učinila mnogo toga da bi što više uznapredovala testiranje na virus i mnogo možemo da naučimo iz toga - priznao je viti.

Kristijan Drosten, virolog i "glas razuma" u Nemačkoj u jeku pandemije rekao je da je njegovoj zemlji pomoglo to što su u rekordno kratkom roku uspeli da "izoluju" prvi klaster.

Foto: Tanjug/AP

Tekst potpisa

- Pošto smo imali ovu minhensku kohortu odmah na startu, postalo je jasno da samo velikim pritiskom možemo dalje da sprečimo širenje ovog virusa - rekao je Drosten.

Kako je sve počelo

U ponedeljak 27. januara Holger Engelman, direktor Vebasta rekao je vlastima da je u toj kompanijai jedan od radnika inficiran koronavirusom. Žena, koja radi u predstavništvu u Šangaju, jer prethodnih dana prisustvovala radionicama i brojim sastancima u glavnoj zgradi Vebasta.

OPASNO! NEMAČKA I EU SPREMAJU APLIKACIJU ZA PRAĆENJE ZARAŽENIH KORONOM! Da li je ovo početak masovne kontrole i ugradnje RFID čipova" za praćenje ljudi!

Njeni roditelji, koji su iz Vuhana, posetili su je nekoliko dana pre nego što je ona 19. januara sela u avion da bi otputovala u Stokdorf. Dok je boravila u Nemačkoj, neprekidno su je mučili bolovi u grudima i leđima, a i osećala je konstantan umor, ali je sve to pripisivala džet legu.

Odmah po povratku u Šangaj dobila je temperaturu. Ubrzo je testirana i potvrđeno je da je pozitivna na Covid-19, onda su testirani i njeni roditelji. Momentalno je hospitalizovana, ali je stigla da javi svojim direktorima da je zaražena. Oni su odmah obavestili predsednika kompanije.

Istog sekunda u Vebastu je organizovan "krizni štab". Nisu čekali ni sekund, već su odmah obavestili vlasti šta se događa i krenuli da identifikuju sve zaposlene koji su bili u kontaktu sa koleginicom iz Kine.

Jedan od njih je bio i sam predsednik kompanije.

- Rukovao sam se sa njom četiri ili pet dana pre nego što mi je stigao mejl da je zaražena - rekao je Engelman.

DALI SU ZAVET PRE 4 VEKA! Poštuju ga i danas i zato u ovom nemačkom selu NEMA KORONE!

Koleginica koje je, kao se ispostavilo, nemački "nulti pacijent", slovi za odličnu radnicu. Kompanija je namerno zaštitila njen identitet, ali su apelovali na ostale radnike da im pomognu da suzbiju zarazu.

U tome je nadležnima dosta pomogao i onlajn kalendar obaveza svih radnika, te su samo jednim uvidom u isti saznali ko se kad i gde susreo sa "nultim pacijentom".

- To je bila čista sreća. Dobili smo sve neophodne informacije od zaposlenih i na taj način smo uspeli da rekonstruišemo lanac širenja zaraze - rekao je Vendtner.

Foto: Reuters/Elmar Schulten

Tako su otkrili i da je pacijent broj 1, prvi koji je dobio zarazu od koleginice iz Kine, sedeo direktno do nje na sastanku u jednoj manjoj kancelariji 20. januara.

Tamo gde nisu imali podatke iz kalendara, naučnici su koristili sekvenciranje genoma virusa, i tako analizirali kako se virus prenosio od jedne do druge osobe. Prateći ove tragove ustanovili su da je pacijent broj 4. nekoliko puta bio u kontaktu sa nultim, te da je sedeo direktno iza pacijenta broj pet u kantini. Virus se preneo u trenutku kada je pacijent broj pet od četvrtog zatražio malo soli.

Zaražene budnim okom pratili 24 sata

Vebasto je već 28. januara zatvorio svoje kancelarije u Stokdorfu. U periodu od 27. januara do 11. februara registrovano je ukupno 16 zaraženih u minhenskom klasteru. Samo jedan nije imao simptome virusa.

Svi su odmah hospitalizovani kako bi lekari mogli da prate njihovo stanje i uče o tome kako se virus razvija. Polovinom marta Bavarska je uvela potpunu blokadu, a odmah potom mere su stupile na snagu u čitavoj Nemačkoj. Zatvorene su škole, prodavnice, restorani, igraonice i igrališta...

KATAKLIZMIČNO PREDVIĐANJE NEMAČKIH MEDIJA! Ovo je kraj globalizacije, SVAKO MORA DA GLEDA SEBE!

Nažalost, ovo nije pomoglo Nemačkoj da u potpunosti suzbije širenje koronavirusa, ali je uspela da značajno smanji širenje zaraze, što je rezultiralo značajno manjim brojem mrtvih nego u Italiji. Stopa smrtnosti u Nemačkoj iznosi svega 1,9 odsto, dok je u Italiji taj postotak 12,6.

Ipak, nemački stručnjaci znaju da će broj žrtava rasti. To je potvrdio i Lotar Viler, direktor Instituta Robert Koh.

Razlika između Nemačke i Italije je u tome što je Nemačka odmah otpočela masovna testiranja. Do sada je testirano više od 1,3 miliona ljudi. U ovom trenutku obavljaju oko pola miliona testiranja na nedeljnom nivou.

Foto: Informer DN

Sa druge strane, Italija je od 21. februara testirala jedva nešto više od 800.000 ljudi. Za sada se testiraju samo oni koji su hospitalizovani i imaju ozbiljne simptome.

Ukradeno vreme im je dalo mogućnost da se pripreme

Zahvaljujući tome što su na vreme otkrili minhenski klaster, Nemačka je uspela brzo da reaguje i da na vreme pripremi 28.000 bolničkih kreveta za lečenje teško obolelih. Ova zemlja trenutno ima najveći broj bolničkih postelja na intenzivnoj nezi u svetu.

Zahvaljujući merama koje su od početka preuzete, Nemačka se pokazala kao jedna od država koje su se na najefikasniji način izborile za epidemijom koronavirusa. Uzimajući u obzir odnos broja obolelih i preminulih, reklo bi se da Nemačka dobija ovu bitku. U početku su bile procene da će od smrtonosnog virusa u ovoj zemlji umreti najmanje 12.000 ljudi, međutim, sada se veruje da će ta brojka biti značajno manja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SZO UPOZORAVA: Ne ukidati mere borbe protiv korone prerano
Planeta

SZO UPOZORAVA: Ne ukidati mere borbe protiv korone prerano

Svetska zdravstvena organizacija nema preporuku za zemlje i regione za olakšavanje mera zbog usporavanja širenja pandemije koronavirusa, ali ih je pozvala da mere ograničenja ne ukidaju prerano, poručio je danas portparol SZO, preneo je Rojters

07.04.2020

13:28

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija