• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

12.04.2020

14:38

OTKRIĆE UZNEMIRILO NAUČNIKE! Korona ima veliku sličnost sa  smrtonosnim virusom za koji već decenijama nema leka!

Vesti

OTKRIĆE UZNEMIRILO NAUČNIKE! Korona ima veliku sličnost sa smrtonosnim virusom za koji već decenijama nema leka!

Podeli vest

Naučnici koji istražuju koronavirus otkrili su da njegove ćelije imaju sposobnost da unište zdrave ćelije koje imaju za cilj da se bore protiv njega

Tim istraživača sa Univerziteta Fudan u Šangaju i njujorškog Centra za transfuziju istraživao je sposobnost virusa da ubija najsnažnije imune ćelije, odnosno one koje su zadužene za borbu sa koronavirusom.

Njihova otkrića su objavljena ove nedelje u medicinskom časopisu Cellular and Molecular Immunology, a time su se, nažalost obistinili strahovi koje su lekari prethodno izrazili da bi virus mogao da nanese štetu sličnu onoj koja je viđena kod pacijenata obolelih od HIV-a.

U svom eksperimentu, naučnici su "pričvrstili" ćelije korona virusa na laboratorijski uzgajane T ćelije.

T-ćelije ili T-limfociti igraju sastavnu ulogu u sposobnosti tela da pronađe i uništi strane ćelije u organizmu.

Obično, T-ćelije su sposobne da zarobe ćeliju inficiranu virusom, izbuše rupu i ubrizgaju hemikalije u membranu koja potom uništava i virus, i ćeliju.

Foto: Pixabay

Međutim, ono čemu se nisu nadali jeste da je korona virus "uzeo za taoce" T-ćelije, koje su potom bile nesposobne da obavljaju svoju funkciju.

Sličan eksperiment izveden je i na virusu SARS-a, ali on nije imao isti efekat na T-ćelije.

Upravo je to razlog zašto su obdukcijski izveštaji pokazali da su svi preminuli pacijenti mali jako nizak broj T-ćelija.

- Ovi i drugi testovi pružiće nam nijansiran pristup upravljanju bolešću – rekao je vodeći istraživač i profesor Meno van Zelm.

SVE O KORONVIRUSU MOŽETE DA PROČITATE OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija