• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

13.04.2020

11:11

VIJETNAM IMA 95 MILIONA STANOVNIKA I NIJEDAN SMRTNI SLUČAJ OD KORONE! Ovo je njihova tajna - vode rat kao protiv Amerikanaca! (VIDEO)

Vesti

VIJETNAM IMA 95 MILIONA STANOVNIKA I NIJEDAN SMRTNI SLUČAJ OD KORONE! Ovo je njihova tajna - vode rat kao protiv Amerikanaca! (VIDEO)

Podeli vest

Vijetnam nema nijedan smrtni slučaj zbog virusa korona, a broj zaraženih u ovoj zemlji sa 95 miliona stanovnika koja se graniči sa Kinom je tek nekoliko stotina. Vijetnam je obuzdao pandemiju i za to dobio pohvale Svetske zdravstvene organizacije, a borbu protiv korone uporedili su sa ratom protiv Amerikanaca.

Vijetnam može da služi kao primer države koja je uspela da obuzda pandemiju, zbog čega je dobio pohvale SZO, prenosi B92 pisanje hrvatskih medija.

Glavni sekretar vijetnamske Komunističke partije Ngujen Xuan Puk nedavno je borbu protiv zaraze proglasio „prolećnom opštom ofanzivom 2020.“, što je namerna referenca na ključnu „Tet ofanzivu“ iz 1968. godine, koju je Vijetkong pokrenuo tokom Vijetnamskog rata i koja je preokrenula tok rata u toj zemlji, a u krajnjoj instanci dovela do povlačenja Amerikanaca iz Vijetnama.

Iako se graniči s Kinom, Vijetnam je ranim i odlučnim merama poput raširenog testiranja i strogim karantinom te društvenim jedinstvom zasad izbegao situaciju u kakvu je virus korona doveo Evropu i Sjedinjene Američke Države.

Broj zaraženih u Vijetnamu prema brojaču Univerziteta DŽon Hopkins je 262, u zemlji koja broji više od 95 miliona stanovnika.

Službena statistika pokazuje kako je u Vijetnamu u karantinu ili izolaciji trenutno 75.000 ljudi. Država je zasad sprovela više od 121.000 testova.

U toj komunističkoj zemlji na jugoistoku Azije zasad nema preminulih od Kovida-19, a stopa zaraze značajno je niža nego u razvijenijoj Južnoj Koreji, Singapuru ili čak Tajvanu – državama koje su hvaljene zbog svog odgovora na krizu.

Kidong Park, predstavnik SZO Vijetnam, veruje kako je za uspeh ključno bilo rano delovanje.

 -Vijetnam je na pandemiju odgovorio rano i proaktivno. NJihova prva vežba procene rizika dogodila se početkom januara, nedugo nakon što su prijavljeni prvi slučajevi u Kini - ističe Park.

Država je brzo uspostavila Nacionalni upravljački odbor za prevenciju i kontrolu Kovida-19, dodaje Park.

Iako ima mali broj potvrđenih slučajeva, i Vijetnam je 1. aprila stavio celu državu u karantin, puno brže i odlučnije nego Velika Britanija i Italija, koje su to učinile tek kad im se broj zaraženih počeo meriti u hiljadama.

Vijetnam je, inače, pojedine gradove počeo da stavlja u karantin još sredinom februara, kada su imali tek desetak zaraženih u celoj zemlji.

Zdravstvene vlasti Vijetnama takođe su rano počele sveobuhvatnu medijsku kampanju koja propagira preventivne mere u borbi protiv virusa korona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija