• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: LiveScience

14.04.2020

12:52

U BRAZILU PREKINUTA TERAPIJA HLOROKINOM! Pacijenti koji su dobijali ovaj lek razvili TEŠKA OBOLJENJA, DVOJE UMRLO!

Vesti

U BRAZILU PREKINUTA TERAPIJA HLOROKINOM! Pacijenti koji su dobijali ovaj lek razvili TEŠKA OBOLJENJA, DVOJE UMRLO!

Podeli vest

Istraživanje brazilskih lekara o uticaju antimalarika hlorokina na obolele od Covid-19, oboljenja koje izaziva koronavirus, moralo je da bude prekinuto, pošto su pacijenti koji su dobijali velike količine ovog leka razvili opasne probleme sa srčanim ritmom.

Hlorokin, i srodni lek hidroksihloroki, postali su poznati globalno kad ih je pomenuo Donald Tramp, nazvavši ih "lekovima koji mogu da promene tok borbe sa koronavirusom".

Brazilski lekari su planirali da testiraju 440 ljudi, kako bi proverili da li je hlorokin siguran i efikasan tretman za Covid-19. Pacijenti su dobijali ili "veliku dozu" leka (600 miligrama dvaput dnevno tokom 10 dana), ili "malu dozu" (450 miligrama u toku pet dana, sa duplom dozom samo prvog dana). Studija je bila "duplo slepa", što znači da ni pacijenti ni njihovi lekari nisu znali koju dozu dobijaju. 

Međutim, posle uključivanja samo 81 pacijenta u proceduru, lekari su primetili zabrinjavajuće simptome. Posle nekoliko dana od početka tretmana, više pacijenata u grupi koja je dobijala "veliku dozu" iskusilo je probleme sa srčanim ritmom koje nisu imali oni u drugoj grupi. A dva pacijenta iz ove grupe dobila su brz, abnormalan srčani ritam poznat pod nazivom ventrikularna tahikardija, pre nego što su umrla.

Zbog ovoga, lekari su odmah zaustavili istraživanje sa "velikim dozama" i upozorili su kolege širom sveta da ne pokušavaju ništa slično sa svojim pacijentima. 

- Naše istraživanje je pokazalo dovoljno da se zaustavi upotreba velikih doza hlorokine, ovo kažemo da bi se izbeglo još nepotrebnih smrti - napisali su istraživači u radu objavljenom 11. aprila u medicinskoj bazi podataka medRxiv. Ovaj rad još nije objavljen u nekom zvaničnom magazinu. 

Foto: Shutterstock

Bolnica u Francuskoj je takođe zaustavila tretman hidroksihlorokinom kod najmanje jednog pacijenta, pošto je on razvio identične probleme sa srčanim ritmom, javio je Njuzvik. 

Hlorokin i hidroksihlorokin se koriste decenijama kao lekovi za malariju, i generalno ne izazivaju jače kontraindikacije; ali jedna od tih komplikacija je ozbiljan problem sa srčanim ritmom, zvani "QT prolongacija", napisali su Brazilci. Kao takvi, ovi lekovi nisu sigurni za ljude sa srčanim problemima, ili aritmijom, pisao je Live Science ranije. 

- Za mene, ovo istraživanje nam donosi jednu korisnu informaciju, a to je da hlorokin izaziva povećanje abnormalnosti na elektrokardiogramu, u zavisnosti od količine leka, koja bi mogla da dovede do iznenadne srčane smrti - rekao je dr Dejvid Jurlink, šef odseka za kliničku farmakologiju na Univerzitetu u Torontu.

Brazilci su, inače, sve pacijente sa "velike doze", prebacili na "malu dozu" hlorokina. 

Ograničen broj pacijenata u ovom istraživanju znači da još nema dovoljno dokaza o tome pomaže li hlorokin u borbi protiv Covid-19, ali naučnici još planiraju da lek testiraju na pacijentima, doduše sa manjim dozama. 

Svi pacijenti uključeni u istraživanje su takođe dobijali i antibiotik zvani azitromicin, koji snižava rizik od problema sa srčanim ritmom. Istraživači kažu da nisu bili u mogućnosti da procene eventualne toksične efekte ovog antibiotika, pošto su ga već svi pacijenti koristili pre početka istraživanja. Kombinacija azitromicina i hidrohlorokina se takoeđ koristi u bolnicama u SAD. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija