• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/euronews

15.04.2020

09:40

U ČEMU JE TAJNA PORTUGALA? Uspeli su da zauzdaju koronu uprkos katastrofi u susednoj Španiji

Vesti

U ČEMU JE TAJNA PORTUGALA? Uspeli su da zauzdaju koronu uprkos katastrofi u susednoj Španiji

Podeli vest

Više vremena za pripremu i ljudi koji se pridržavaju mera pomogli su Portugalu da suzbije širenje korona virusa. Ova zemlja ima znatno niži procenat zaraze i smrtnih slučajeva od Covida-19 u poređenju sa susednom Španijom, jednom od najteže pogođenih zemalja

Pulmolog doktor Filipe Fros, savetnik za šefa za javno zdravlje Grasa Freitas, rekao je da je Portugal imao koristi od zaostajanja iza Madrida u pogledu širenja virusa.

To je, dodao je, dalo vreme zemlji da pripremi bolnice i povreća kapacitete u jedinicama intenzivne nege.

- Razlika je bila u tome što smo imali više vremena za pripremu. Mislimo da smo tri nedelje zaostajali za Italijom, a možda i nedelju i po za Španijom, pa nam je ovo dalo vremena, dragocene dane da se pripremimo. Mislim da je glavna razlika bio i rani angažman lekara - rekao je on, prenosi Euronews.

Portugal je 18. marta proglasio vanredno stanje, samo dva dana nakon što je zabeležena prva smrt od Covida-19.

Foto: Printscreen You Tube

Prema poslednjim podacima Portugal je potvrdio 17.448 slučaja koronavirusa, a umrlo je 567 ljudi.

U Španiji je broj mrtvih premašio 18.000, što znači da je u toj zemji 385 umrlih na milion stanovnika.

Stopa zaraženih u Madridu je takođe duplo veća od one u Lisabonu, mada se to može pogoršati u zavisnosti od toga koliko testiranja vrši jedna zemlja.

U Portugalu 88 odsto zaraženih ostaje kod kuće u izolaciji i nije im potrebno bolničko lečenje.

- Bolnice nisu prenatrpane i imamo više vremena i boljih uslova da pratimo kritične pacijente u hirurškim jedinicama - rekla je Freitas.

Takođe, portugalski zvaničnik Eduardo Kabrita rekao je da su građani pokazali "nenadmašen građanski dug" u skladu sa propusima vlade.

Ipak, vlasti strahuju da bi virus mogao brzo da se proširi u domovima za stare.

SVE O KORONAVIRUSU UBACUJTE OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17