• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

18.04.2020

15:16

Francuski nobelovac greši: Nema naučnih istraživanja koja dokazuju da je SARS-CoV-2 stvoren u laboratoriji (ISPRAVKA)

Vesti

Francuski nobelovac greši: Nema naučnih istraživanja koja dokazuju da je SARS-CoV-2 stvoren u laboratoriji (ISPRAVKA)

Podeli vest

Francuski naučnik, Luc Montanje, izjavio je da je virus koji izaziva COVID-19 stvoren u laboratoriji. Tvrdnje iz intervjua sa njim su objavili brojni svjetski i domaći mediji. Činjenice utvrđene svim dosadašnjim naučnim istraživanjima, ipak, pokazuju da nije u pravu

Faktograf, naš partnerski fact-checking portal iz Hrvatske, je 22. aprila objavio analizu u kojoj je objašnjeno da, suprotno stavovima koje je zastupao Montagnier, virus SARS-CoV-2 ne sadrži genomske sekvence HIV-a.  

Faktograf piše da je priča o tome krenula od istraživanja koje je predvodio indijski naučnik Prashant Pradhan. Istraživanje je objavljeno 31. januara ove godine na sajtu BioRxiv (servis za objavljivanje preliminarnih naučnih izvještaja koji nisu dobili sve potrebne recenzije).

Već  2. februara, reagovao je tim naučnika sa univerziteta u Teksasu, koji je ustanovio da nema dokaza koji podupiru tvrdnju o tome da novi virus sadrži sekvence HIV-a:

Da geni HIV-a nisu umetnuti u genom novog koronavirusa, pokušao je još u veljači objasniti tim predvođen Chuanom Xiaoom s Odjela za kemiju i biokemiju Sveučilišta u Teksasu u El Pasu.
Teza iznesena u njihovoj radnoj verziji (na sajtu BioRxiv, op.a.) kaže da je SARS-CoV-2 imao četiri umetka u presudni glikoproteinski gen šiljaka, što mu je omogućilo prelazak na ljude. Naveli su da ti umeci nalikuju proteinima HIV-a i to njegovim sojevima prisutnim u Keniji, Tajlandu i Indiji.
Xiao i njegov tim poslužili su se bazom podataka GenBank, Nacionalnog centra za biotehnološke informacije. U toj javnoj bazi se još od siječnja nalazi izlistan genom uzročnika Covida-19, a pridružene su mu i kasnije verzije. Pažljivim pregledom dijelova genoma, znanstvenici iz El Pasa ustvrdili su da “ne postoje dokazi da su sekvence ova četiri umetka specifične za HIV-1 ili da je virus 2019-nCoV primio ove umetke od HIV-1”.
Te navodno “problematične” sekvence “postoje u najrazličitijim vrstama virusa od bakteriofaga, gripe, do gigantskih eukariotskih virusa”, “široko [su] prisutne u živim organizmima, uključujući viruse, ali nisu i specifične za HIV-1”.

Faktograf je naveo i reakcije Silvane Konermann, biohemičarke sa univerziteta Stanford, koja je odgovorila na upit Dereka Lowea, koji je organski hemičar koji vodi blog iz te oblasti, Science Translational Medicine u SAD-u, koji je nalaze istraživanja nazvao “u najmanju ruku čudnim”.

Prepiska se odvijala na Twitteru 31. januara, dakle na dan kad je objavljen rad na sajtu BioRxiv, a Konermann je u odgovoru ukazala na to da pomenuta sličnost nije veća od slučajnosti.

“Dva se nalaze u koronavirusu šišmiša. Od preostala dva, samo je jedan najsličniji HIV-u i toliko je kratak (6 AA) da sličnost nije veća od slučajnosti”, navela je.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 4 godine

A [ta su to čestice HIV-a? Da li se misli na delove DNK?

Muki

pre 4 godine

Ajde redakcija da mi odgovori, je l ovo bilo u cilju ismevanja ovog coveka i njegovog rada i razmisljanja, covek je nobelovac, a smatrate ga budalom zato sto kaze da nas truju vakcinama, pa svi sa pola mozga da stave prst na celo i dobro razmisle sta covek prica, a covek je intelektualac takvih razmera da tesko ko ovde od 5 miliona doktora u Srbiji moze to da pojmi.

ozbiljni Dezinformer

pre 4 godine

Čim vidim u naslovu da je napisano - šok sprdnja , ili šokantno - znam da je ozbiljno istraživačko novinarstvo u pitanju dostojno Pulicerove nagrade. PS - Brže prođe vreme dok se sprdam sa ovim cenzorima, izvin'te, administratorima sajta.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija