• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/telegraf.rs

18.04.2020

09:56

SISTEM IZ PROŠLOSTI SPASIO RUSIJU KATASTROFE?! Kako je bubonska kuga pomogla zemlji u borbi protiv korone!

Vesti

SISTEM IZ PROŠLOSTI SPASIO RUSIJU KATASTROFE?! Kako je bubonska kuga pomogla zemlji u borbi protiv korone!

Podeli vest

Nasleđeni sovjetski sistem pomogao je da se odloži širenje i to je samo jedan podatak u proceni zašto se koronavirus sporije širio u Rusiji, Ukrajini i drugim bivšim sovjetskim zemljama, nego u Zapadnoj Evropi i SAD-u

U udaljenoj planinskoj livadi u Kirgistanu pre nekoliko godina dečak je ubio mrmota i odrao mu kožu. Nekoliko dana kasnije, roditelji su dečaka u delirijumu i prekrivenog znojem odveli u seosku bolnicu gde je umro od bubonske kuge. Poput duha iz srednjovekovne prošlosti, kuga se i dalje povremeno pojavljuje u zabačenim predelima bivšeg Sovjetskog Saveza, gde i danas preživljava kod divljih glodara, prenosi Njujork tajms. Ipak, nasleđe iz SSSR-a je na neki način pomoglo nekadašnjim zemljama u borbi protiv pandemije koja danas baca na kolena ceo svet, koronavirus.

Tokom vekova, uz poboljšanu javnu higijenu, kuga je polako prestajala da postoji kao pretnja.

Međutim, kuga je bila smrtonosna pretnja 1920-ih i sramota za Sovjetski Savez, koji je osnovao specijalizovanu državnu agenciju za njeno praćenje i obuzdavanje.

Naslednici te agencije i dalje postoje u Rusiji i u nekim drugim zemljama koje su nekada bile deo SSSR-a, a sa spremnim planovima za karantin i obučenim osobljem postale su oslonac regionalnog odgovora na koronavirus.

Još je rano govoriti o tome da li su nekadašnji sovjetski centri za borbu protiv kuge napravili bilo kakvu razliku u epidemiji koronavirusa, koji je do sada zarazio više od 32.000 Rusa, dok je 273 umrlo.

Nasleđeni sovjetski sistem pomogao je da se odloži širenje i to je samo jedan podatak u proceni zašto se koronavirus sporije širio u Rusiji, Ukrajini i drugim bivšim sovjetskim zemljama, nego u Zapadnoj Evropi i SAD-u. Takođe, tome se može pripisati i zatvaranje granica ili prikrivanje stvarnog broja smrtnih slučajeva od strane vlasti.

Infekcije se u svakom slučaju sprečavaju. Zaposleni u centrima za borbu protiv kuge kažu da je njihov rani rad pomogao.

- Naravno da je pomoglo - rekao je Ravšan Maimulov (57), direktor regionalne službe za borbu protiv kuge u Kirgistanu, koji je pregledao tinejdžera, žrtvu kuge kada je umro 2013. godine.

Iskoristio je isti plan karantina koji je uspostavio nakon dečakove smrti, kada je u martu reagovao na koronavirus.

- Kada je 15-godišnjak stigao u seosku bolnicu telo je još uvek bilo vlažno od znoja i osetio sam oticanje ispod pazuha i brade - rekao je Maimulov. Ali dečaka je bilo nemoguće spasiti i umro je za nekoliko sati.

Maimulov se školovao u ruskom institutu za borbu protiv kuge koji se zove "Microbe". Nakon dečakove smrti, imao je ovlašćenja da odmah pokrene planove za zaključavanje, iako su u tom trenutku imali samo delimičnu dijagnozu.

Prenosio je vest regionalnom guverneru preko šifre - trebalo je da primene "Formulu 100" - da ne bi došlo do curenja informacija, a stanovnici sela pokušaju da pobegnu pre nego što se vrata zatvore.

- Trebalo je da da sprečimo da svi pobegnu - rekao je. Sledećeg jutra u mestu su bili kontrolni punktovi i selo je zapečaćeno.

Na njegovu preporuku, vlasti u okolini Isjakulske oblasti koristile su isti pristup u martu uvodeći blokadu koronavirusa.

- Radili smo po operativnom planu za kugu - rekao je Maimulov. Regija sa oko pola miliona ljudi prijavila je tri slučaja koronavirusa. Kirgistan je prijavio pet smrtnih slučajeva.

Rusija održava 13 centara protiv kuge, od dalekog istoka do planine Kavkaz, pet instituta za borbu protiv kuge i više terenskih stanica. U martu su vlasti preselile novu laboratorijsku opremu u centar za borbu protiv kuge u Moskvi kako bi proširile svoju sposobnost testiranja na koronavirus.

Institut "Microbe", prvobitno u potpunosti posvećen bubonskoj kugi, kasnije se proširio i na borbu protiv drugih infekcija poput kolere, žute groznice i antraksa, a sada modelira širenje koronavirusa.

Počev od januara, direktori centara za borbu protiv kuge u Evroazijskoj ekonomskoj uniji, trgovinskog saveza Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije i Rusije, predvođenog Moskvom, održali su konferencijske pozive o koronavirusu. A institut za kugu u Odesi u Ukrajini spada među agencije koje reaguju na tamošnji koronavirus, rekli su zvaničnici.

Porodica 15-godišnjeg dečaka čuvala je ovce i hvatala mrmote zbog krzna. Dečak mu je skinuo krzno brijačem. Iako se bubonska kuga, poznata kao crna smrt obično širi ubodom buva, u ovom slučaju dečak ju je dobio grickanjem svog prsta.

Na kraju su 32 sela stavljena pod karantin, dok je oko 700 medicinskih sestara išlo od vrata do vrata tražeći infekciju. Krzno mrmota je sakupljeno i spaljeno. Tim za borbu protiv kuge delovao je dovoljno brzo. Dečak je bio jedini potvrđeni slučaj.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija