• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

22.04.2020

20:29

(VIDEO) TREBA LI SRBIJA DA BRINE?! NEMAČKA KUPUJE 138 NOVIH BORBENIH AVIONA "JUROFAJTER" I F-18! Istorija nas uči... BERLIN SPREMA NOVE BRODOVE, TENKOVE, DIVIZIJE...

Vesti

(VIDEO) TREBA LI SRBIJA DA BRINE?! NEMAČKA KUPUJE 138 NOVIH BORBENIH AVIONA "JUROFAJTER" I F-18! Istorija nas uči... BERLIN SPREMA NOVE BRODOVE, TENKOVE, DIVIZIJE...

Podeli vest

Nemačka planira da kupi 93 višenamenska borbena aviona "jurofajter" i 45 američkih borbenih aviona F-18 koji će zameniti postojeću flotu već zastarelih borbenih aviona "tornado", rekla je ministarka Anegret Kramp-Karanbauer

Odgovarajući na kritike zbog odluke da u flotu uvrsti avione američke proizvodnje, Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karanbauer je rekla da su oni neophodni kako bi Luftave zadržao postojeće kapacitet nakon planiranog povlačenja aviona "tornado".

Kramp-Karanbauer je istakla da trenutno samo američki avioni pružaju mogućnost nošenja nuklearnog oružja.

U pismu parlamentarnom odboru za odbranu, ministarka je naglasio da će "Boingovi" avioni omogućiti Nemačkoj da ispuni svoju dužnosti prema NATO-u jer mogu da nose američke atomske bojeve glave.

Trenutno je "tornado" jedini avion Luftvafea koji je napravljen za nošenje nuklearnog oružja.

Dugo se čekao odgovor na pitanje ko će biti naslednik nemačkih aviona "tornado". Nemačka vlada je dugo vagala, pokušavajući da udovolji i amerikancima i Francuzima, koji ne gledaju sa simpatijama kupovinu američkog naoružanja.

Kupovina i "Erbasovih" i "Boingovih" modela deluje kao kompromisno rešenje.

Podsetimo, Vlada Nemačke napravila je krajem prošle godine plan razvoja nacionalnih oružanih snaga u narednih deset godina. Modernizacija će obuhvatiti sve vidove i rodove oružanih snaga Nemačke, a dva segmenta su proglašena prioritetom - lična oprema vojnika i digitalizacija svega u Bundesveru.

Foto: Reuters

"Novi Bundesver" će, u svakom slučaju, udvostručiti broj divizija. Do kraja "perioda obnove" biće, naime, formiranje četiri mehanizovane divizije sa po 8-10 brigada. Brojno stanje "divizije-2027" biće oko 20.000.

U svom sastavu će imati po jednu tenkovsku i moto-pešačku brigadu, helikoptersku jedinicu, artiljerijski bataljon, odeljenje ABH zaštite i inženjeriju.

ZAGREB FINANSIRA ONE KOJI VELIČAJU NDH I JASENOVAC ZOVU RADNIM LOGOROM, a Milanović odaje počast žrtvama NDH! MOŽE LI LICEMERNIJE?!

"Logistički bataljon novog Bundesvera" treba da imaju robotizovani transport i specijalnu tehniku bez posada.

Do 2023. će Nemačka će formirati Združenu operativnu grupu pobećane pripravnosti (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF). Verovatno snage brigade.

Nemačka će svoju ratnu avijaciju razvijati tako da do 2031-ve može da predvodi natovsku operativnu grupu koja će biti u stanju da izvodi do 350 borbenih i izviđačkih zadataka.

Tri četvrtine zadataka obavljao bi "Luftvafe", a zadatak grupacije biće da obezbeđuje dominaciju u vazduhu u svojoj "zoni odgovornosti".

(FOTO) AMERI SAMI SEBI SMESTILI! TUŽILI SU KINU ZA KORONU, a šta ako njih Japan tuži HIROŠIMU I NAGASAKI, crnci za robovlasništvo, indijanci za genocid, SRBI ZA BOMBARDOVANJE...

Avio-park moraće da ima letelice sposobne da nove nuklearne bombe.

Ratna mornarica Nemačke treba da u narednoj deceniji dobije nove fregate, korvete i podmornice, takođe - i pomorsku avijaciju.

Nemačka želi da bude u stanju da u jednoj misiji angažuje namanje 15 borbenih i pomoćnih brodova "okeanske klase".

Foto: sputniknews.com

Vojni budžet Nemačke je trenutno 43,2 milijarde evra, a do 2024. treba da poraste do 60 milijardi evra (više nego što Rusija godišnje ulaže u svoje oružane snage i njihovo naoružanje). Berlin želi da do 2030. u naoružanje Bundesvera uloži najmanje 130 milijardi evra.

HITNO! LUKAŠENKO IMA KORONU, ZARAZIO SE DOK JE IGRAO HOKEJ?! Lider Belorusije neće u izolaciju, DA LI ĆE POMOĆI VOTKA I SAUNA?!

Bundesver trenutno pod oružjem ima 182.000 ljudi. Kroz pet godina imaće ih 198.000, a do 2023. 203.000. Nemačka će ubrzo postati druga vojna sila unutar NATO, a prva u Evropi. Neka vrsta "zamenika SAD za evropske poslove".

 S druge strane i Srbija vipše nije mačji čašalj kad je borbena avijacija u pitanju. Srpsko nebo brane najmoderniji MiG 29!

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
gradjanin

pre 3 godine

Treba i Srbija da kupi: 1. raketne sisteme i pvo radare (od Izraela/Kine) 2. najmodernija sredstva za elektronsko ometanje i prisluskivanje 3. krstarece rakete za mobilne jedinice dometa do 500km 4. Transportne kargo avione (za transport i padobrance) 5. 30 tak novih borbenih aviona 6. 20 razlicitih dronova od izraela ili kine 7. moderni sistem veze (sa kripto zastitom) 8. "super computers" za jaci IT sektor i bezbednost 9. 10, 000 termoviziskih uredjaja za pesadiju za nocno osmatranje (ona sa "cetiri oka") 10. laserse uredjaje za nocno obelezavanje i navodjenje raketa (za pesadiju i diverzante)

BorisDe

pre 3 godine

Pa kako ja znam oni deklaracijom posle pobede nad fašizmom ne smeju da jačaju tako drastično, da bi bili nekome pretnja. Zašto se onda krši ta deklaracija i ko je to njima dozvolio?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija