• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Politika

27.04.2020

07:15

MOĆNE ZEMLJE SE VEĆ PRIPREMAJU! Otkriveno da li će nas na jesen "potopiti" drugi OPASNIJI TALAS KORONE!

Vesti

MOĆNE ZEMLJE SE VEĆ PRIPREMAJU! Otkriveno da li će nas na jesen "potopiti" drugi OPASNIJI TALAS KORONE!

Podeli vest

Prvi udar koronavirusa na severnoj zemljinoj hemisferi je izdržan, uz zastrašujuće brojke o masovnosti oboljevanja i žrtvama, zbog čega se, uz upozorenja stručnjaka, mnoge zemlje pripremaju za takozvani drugi talas kovida 19, koji se očekuje na jesen

Kolektivnog imuniteta, naime, još nema u dovoljnoj meri, a razvoj vakcine je tek u povoju.

Stoga, dok su u pojedinim delovima Evrope već povučeni prvi koraci ka povratku na život kakav je bio pre pandemije koronavirusa, pojedine zemlje u svetu, uključujući i neke na Starom kontinentu, pripremaju se za eventualni drugi talas kovida 19.

Pripreme za scenario drugog udara koronavirusa već su u toku u Nemačkoj, gde pripadnici vojske pretvaraju jedan berlinski sajamski centar u bolnicu, dok će petina kreveta na odeljenjima intenzivne nege ostati kao rezerva za eventualni povratak kovida 19 na jesen.

Kao oruđe u borbi protiv novog talasa ubudiće će služiti i mobilna aplikacija namenjena praćenju kontakata zaraženih osoba.

Specijalne bolnice koje su u Velikoj Britaniji izgrađene za borbu protiv koronavirusa ostaju na raspolaganju a, kako je izjavio jedan od portparola vlade, izgradnja novih i dalje je u toku.

Kako navodi AP, Francuska planira da novoizgrađena odeljenja intenzivne nege budu spremna za drugi talas virusa, a zdravstvene vlasti kažu da je ta zemlja udvostručila broj kreveta za intenzivnu negu u jeku sadašnje epidemije na više od 10.000, prenosi Tanjug.

- Moramo zadržati krevete u slučaju povratka epidemije i ostati na oprezu - rekao je direktor nacionalne zdravstvene agencije Žerom Salomon.

Na oprez zbog mogućeg preranog ukidanja restriktivnih mera pozvali su i nemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer Boris Džonson.

Foto: Tanjug/AP

Što se tiče samog koronavirusa, u nekim zemljama već je zabeležen ponovni porast broja zaraženih, a jedan od takvih slučajeva, pored Nemačke, je i Singapur, uprkos uspehu koji je tamo postignut u suzbijanju pandemije u ranoj fazi.

Kina, koja trenutno ima kontrolu nad situacijom, od jeseni će morati da sprečava, odnosno pod kontrolom drži prodor koronavirusa na svoju teritoriju preko ljudi koji budu dolazili iz inostranstva, izjavio je za kineske medije Žang Venhong, vođa jednog ekspertskog tima iz Šangaja.

Na opasnost od novog talasa koronavirusa tokom naredne jeseni upozorili su i predstavnici američkih zdravstvenih vlasti, a u saveznoj državi Nju Džerzi – drugoj u SAD po broju obolelih i umrlih od koronavirusa – raspoloživi prostor u zgradama dve tamošnje bolnice pretvoren je u odeljenja za lečenje obolelih od kovida-19.

U nedavnom intervjuu za "Vašington post", direktor američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti Robert Redfild upozorio je da bi jesenji talas koronavirusa mogao predstavljati veći problem od sadašnjeg, zbog toga što će se pojaviti istovremeno sa epidemijom običnog gripa.

U izjavi za "Tajms", Robin Šatok, profesor na londonskom „Imperijal koledžu”, izjavio je da nije poznato da li koronavirus ima sezonski karakter, ali da se može očekivati da broj slučajeva kovida-19 ponovo poraste pošto počne normalizacija životnih prilika.

I epidemije gripa u prošlosti su se pojavljivale u više talasa, a najočigledniji primer je pandemija španske groznice, čiji su naknadni udari bili smrtonosniji od prvog, a ukupan broj žrtava premašio je 50 miliona ljudi.

Jedan od novijih primera je pandemija podtipa gripa A, poznatijeg kao H1N1, iz 2009, koja je počela u aprilu te godine, a potom se najesen ponovo pojavila u Sjedinjenim Američkim Državama i u umerenom klimatskom pojasu na severnoj hemisferi.

SVE O KORONAVIRUSU MOŽETE DA PROČITATE OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija