• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.04.2020

13:11

AMERIKA PODIŽE "ZIDOVE SUDNJEG DANA"! Kako je pandemija korone zaustavila radove na VAŽNOM projektu! (VIDEO)

Vesti

AMERIKA PODIŽE "ZIDOVE SUDNJEG DANA"! Kako je pandemija korone zaustavila radove na VAŽNOM projektu! (VIDEO)

Podeli vest

Američki gradovi na obalama okeana pripremaju se za drastične klimatske promene, a sada u njima vlada zabrinutost jer je pandemija koronavirusa stopirala ulaganja u ovaj sektor

Ekonomska cena pandemije prisiljava gradove i države da preusmeravaju novac od projekata važnih za klimatsku bezbednost i tako direktno ugorožava spremnost u slučaju drastičnih klimatskih promena, koje SAD očigledno očekuju i za koje se spremaju, ocenjuju mediji u SAD.

Zvaničnici u San Francisku, Majami Biču i Njujorku najavili su da će verovatno odložiti, inače veoma ambiciozne projekte izgradnje zidova na obalama okeana, zbog virusa koji je smanjio poreske prihode i povećao zahteve za hitnim službama, smeštajem i drugim neposrednim problemima i potrebama.

Stručnjaci za bezbedsnost u slučaju klimatskih promena upozoravaju da pretnja od prirodnih katastrofa i dalje ostaje kao i pre pandemije.

"Nisam video da se projekcije rasta nivoa mora usporavaju usled krize sa Kovidom", rekao je Brajan Strong, glavni direktor sektora za odbranu od katastrofa u San Francisku, koji pokušava da uravnoteži rastuće troškove virusa sa potrebom da se izradi morski zid.

Kada se superoluja Sendi zabila u Istočnu obalu 2012. godine, grad Njujork je bio opustošen, a olujni udari gurnuli su okean više od 2.7 metra iznad normalnog nivoa na Stejten Ajlandu.

 

 

Kuće su bile poplavljene, podzemne železnice potopljene, obale uništene, dva miliona ljudi ostalo je bez struje. Od 43 izgubljena života u Njujorku, više od polovine bili su stanovnici Stejten Ajlanda.

Upravo je ovo njujorško ostrvo ne tako davno dobilo sredstva za izgradnju morskog zida koji treba da se rasprostire u dužini od nekih 9 km. Biće visok 6 metara, a njegova gradnja koštaće oko 119 milijardi dolara.

Projekt morske barijere u Njujorku posebno je na meti kritika jer bi više štitio od poplava u slučaju olujnih udara, ali ne i od podizanja nivoa mora, smatraju kritičari. Ovom projektu narugao se i predsednik SAD Donald Tramp, rekavši da je reč o preskupom, suludom projektu, koji "verovatno neći ni funkcionisati".

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija