• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Index.hr

29.04.2020

16:15

NOVA SMRTONOSNA KOMPLIKACIJA KORONE! Zbog nje zaraženima amputuraju ruke i noge, a respiratori ne pomažu!

Vesti

NOVA SMRTONOSNA KOMPLIKACIJA KORONE! Zbog nje zaraženima amputuraju ruke i noge, a respiratori ne pomažu!

Podeli vest

Nakon što je tri nedelje proveo na odeljenju za intenzivnu negu na kom se lečio od kovida-19, lekari su američkom glumcu Niku Koroderu (41) morali da amputiraju desnu nogu. Njegovu cirkulaciju je zaustavio ugrušak - još jedna opasna komplikacija koronavirusa

Ugrušci su iz raznih razloga česta komplikacija među bolesnicima na intenzivnom liječenju, no njihova je učestalost veća među oboljelima od covida nego što je očekivano. 

Na odeljenju bolnice u kojoj radim imam četrdesetogodišnjake s ugrušcima u prstima, a nema nikakvog razloga za to osim virusa - rekla je Sari Brosnahan, doktorka na odeljenju intenzivne nege njujorške bolnice Langone i dodala: 

Jedan od njih upravo ima velikih problema s dotokom krvi u obe noge i u obe ruke i verovatno ćemo morati da obavitimo amputaciju.

Krvni ugrušci nisu opasni samo za udove, nego mogu dospeti i u pluća, srce ili mozak te iazazvati smrtonosnu plućnu emboliju, srčani ili moždani udar.

U nedavnoj studiji holandskih naučnika otkriveno je da je 31 od 184 pacijenta uključena u istraživanje imao komplikacije s ugrušcima, što je "izuzezno visok procenat". 

Na sreću, potreba za amputacijama ipak je puno ređa. 

Foto: Tanjug/AP

Zašto se to događa? 

Behnood Bikdeli, lečnik u njujorškoj Prezbiterijanskoj bolnici, okupio je međunarodni tim stručnjaka da bi proučili problem. Njihova otkrića objavljena su u časopisu Journal of The American College of Cardiology.

Zaključili su da je rizik od pojave ugrušaka toliko visok da bi pacijenti oboleli od covida -19 trebalo preventivno da dobijaju lekove za razređivanje krvi.

Nekoliko je mogućih razloga koji ih izazivaju. Pacijenti s težim oblikom kovida-19 često već pate od neke bolesti, poput bolesti srca ili pluća. One su same po sebi povezane s većim rizikom od razvoja tromboze. 

I boravak na odeljenju intenzivne nege povećava rizik jer pacijenti duže vreme nepomično leže, što pogoduje razvoju ugrušaka. 

Kovid je povezan i s neuobičajenom reakcijom imunog siistema koja se naziva "citokinskom olujom", a neka istraživanja upućuju na to da je i taj fenomen povezan s višom stopom stvaranja trombova. 

Moguće je i da na zgrušavanje utiče nešto povezano sa samim koronavirusom, što su lekari primetili ranije kod nekih drugih virusnih oboljenja. 

Stručni rad objavljen prošle nedelje u Lancetu pokazao je da virus može nastaniti epitel, tkivo koje oblaže organe i krvne sudove, što u teoriji može da utiče na proces zgrušavanja. 

Iako antikoagulansi poput heparina kod nekih pacijenata deluju vrlo delotvorno, kod drugih nisu delotvorni jer su ugrušci premaleni, pojasnila je Brosnahan. "Mikrougrušaka je puno i ne znamo gde se tačno nalaze." Obdukcije su pokazale da su pluća nekih pacijenata sadržavala stotine mikrougrušaka.

Ali pojava nove zagonetke rešila je jednu stariju. Cecilia Mirant-Borde, doktorka na odeljenju za intezivnu negu za vojne veterane na Manhattanu, kaže da pluća puna mikrougrušaka objašnjavaju zbog čega respiratori nisu bili od veće pomoći kod jednog dela pacijenata. 

Na početku pandemije lekari su te pacijente lečili prema protokolu za sindrom akutni respiratorni distres, poznat i kao "mokra pluća". 

Razlog nedelotvornosti respiratora u nekim slučajevima "nisu bila pluća puna vode, nego mikrougrušci koji su blokirali cirkulaciju" pa je krv napuštala pluća s manje kiseonika nego što je to uobičajeno.  

Prošlo je pet meseci otkako se virus pojavio u Wuhanu, a liekari o njemu svakoga dana saznaju nešto više.

- Iako smo iznenađeni otkrićem, zapravo ne bismo trebali da budemo toliko iznenađeni. Virusi su nepredvidljivi - rekla je Brosnahan.

SVE O KORONAVIRUSU MOŽETE DA PROČITATE OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!
Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!

Samo da ovo odlično završimo, a ti gledaj to. Ovo ovde je idealno, sa bosanske strane. Ako do tad ne završiš, onda je rez varijanta, navodi se u preslušanim porukama sa Skaja, koje su juče pročitane u Specijalnom sudu na suđenju Darku Šariću (53) i ostalim optuženima za pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokosvića Jokse (52).

23.04.2024

16:25

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija