• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: DW

02.05.2020

10:36

NOVI VUHAN! Drugi talas korone udara jako, KINESKI GRAD SA 10 MILIONA STANOVNIKA JE NOVO ŽARIŠTE!

Vesti

NOVI VUHAN! Drugi talas korone udara jako, KINESKI GRAD SA 10 MILIONA STANOVNIKA JE NOVO ŽARIŠTE!

Podeli vest

U Kini se svakodnevni život uglavnom vratio u normalu. Krivulja novih slučajeva zaraze od početka aprila je konstantna, gotovo na nuli, kako pokazuje aktualna grafika američkog Univerziteta Džons Hopkins

Međutim, stižu vesti o novim slučajevima u pokrajini Heilongjiang, na severoistoku Kine, zbog kojih se među građanima širi strah od „novog talase" zaraze.

- Potpuno je jasno, Heilongjiang se razvija u novi Hubei (pokrajina u kojoj je Vugan) - izjavio je jedan stanovnik sa jugozapada te pokrajine za "Deutsche Welle". U najvećem gradu pokrajine Hubei Vuhanz počela je epidemija krajem 2019. godine.

Više žarišta u Heilongjiangu

Od sredine aprila je po navodima državne zdravstvene komisije pokrajine Heilongjiang u više gradova registrovan prostorno i vremenski učestaliji broj slučajeva zaraze, takozvanih žarišta zaraze. Trenutno (podaci su od 29. aprila) u toj pokrajini ima 553 potvrđena slučaja kovida-19, od toga 386 slučajeva Kineza koji su se vratili kući iz Rusije.

Foto: AP photo

Nakon objavljivanja vesti da je žarište zaraze postala jedna bolnica u gradu Mudanjiangu 18. aprila vlasti su pooštrile kontrole gradskih četvrti. A 26. aprila su svi stanovnici grada Mudanjianga pozvani da svoje stanove napuštaju samo ako je zaista nužno. Gradska uprava je onlajn objavila saopštenje u kojem piše da svako domaćinstvo treba da odabere osobu „jakog imunog sistema" koja će obavljati kupovinu.

IZ KINESKE POKRAJINE SA 38 MILIONA STANOVNIKA STIŽU LOŠE VESTI "Preti nam drugi talas, plašimo se da ćemo biti novi Vuhan"

U izveštaju gradske uprave piše: "Od 27. aprila gradska uprava će slati timove da kontrolišu pridržavanje pravila. Grupe sa više od tri osobe biće uhapšene.

Ulazak stanovnika iz drugih delova pokrajine Heilongjiang u grad Mudanjiang je uglavnom zabranjen. Većina prodavonica je zatvorena, izuzete su samo male radnje prehrambenih proizvoda i svakodnevnih potrepština.

Foto: AP photo

Jedan stanovnik je izjavio za Deutsche Welle da većina stanovnika sumnja u službene brojke. "Oni ne veruju bezuslovno tim brojkama." I ne zna se hoće li vlasti i kada ceo grad staviti u karantin i uvesti zabranu izlaska. 

OPASNE IGRE!! Kina odbila da SZO učestvuje u istrazi o poreklu korone! LABORATORIJSKI DNEVNICI KRIJU SVE TAJNE!

- Mi jednostavno ne znamo donose li se takve odluke zbog političkih razloga ili na temelju naučnih činjenica.

Pogođen i glavni grad pokrajine Harbin

Kako pišu Pekinške narodne novine, i u glavnom gradu pokrajine Harbinu koji ima oko 10 miliona stanovnika registrovano je više žarišta infekcije oko bolnica. U jednom slučaju je jedan 87-godišnji pacijent u samo nekoliko dana zarazio 78 osoba, tako da je druga po veličini bolnica u gradu Harbinu morala biti privremeno zatvorena.

KINA SE SPREMA ZA DRUGI TALAS KORONE! Ugrađuju kamere ispred stanova, 10.000.000 ljudi u karantinu u strahu od NOVOG VUHANA!

Nepoverenje prema stanovnicima pokrajine

Ali, stanovnici pokrajine Heilongjiang suočeni su s nepoverenjem iz drugih delova Kine. Huang iz Mudanjianga govori za DW o učestalim negativnim objavama na društvenim mrežama. On strahuje da će stanovnici Heilongjianga sad teže naći posao u drugim delovima zemlje. Jednog poznanika koji je u vreme vrhunca epidemije radio od kuće šef je prošlog nedelje odmah poslao kući kad se pojavio na radnom mestu u susednoj pokrajini Shandongu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija