• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.05.2020

23:40

ČUDO UOČI 75-GODIŠNJICE POBEDE NAD NACIZOM! Katolička crkva priznala: Bili smo Hitlerovi saučesnici

Vesti

ČUDO UOČI 75-GODIŠNJICE POBEDE NAD NACIZOM! Katolička crkva priznala: Bili smo Hitlerovi saučesnici

Podeli vest

Savet katoličkih biskupa u Nemačkoj objavio da su sveštenici tokom Drugog svetskog rata bili saučesnici nacista u zločinima jer ne samo da im se nisu usprotivili već su podržavali Hitlerove vojnike i njegov režim

Katolička crkva u Nemačkoj priznala je da je tokom Drugog svetskog rata bila saučesnik nacističkog režima Adolfa Hitlera, što je Vatikan sve do sada negirao. Pred obeležavanje 75-godišnjice pobede nad nacizmom, Savet katoličkih biskupa u Nemačkoj naveo je da su sveštenici tokom rata od 1939. do 1945. bili Hitlerovi saučesnici u zločinima jer ne samo da mu se nisu usprotivili već su podržavali nacističke vojnike i njegov režim.

Lečili naciste u crkvama

U dokumentu na 23 strane navodi se da su stotine sveštenika pratile pripadnike nacističke vojske - Vermahta, na linije fronta kako bi im pružile duhovno vođstvo i utehu. Dodatno, crkveni objekti u Nemačkoj bili su pretvarani u vojne bolnice, u kojima su desetine hiljada kaluđerica radile kao medicinske sestre i tako ispunjavale svoju "dužnost otadžbini".

Podrška

Zato što se biskupi nisu jasno usprotivili ratu i što je većina njih podržavala želju nemačke nacije da dominira, načinili su sebe saučesnicima nacista

- Zato što se biskupi nisu jasno usprotivili ratu i što je većina njih podržavala želju nemačke nacije da dominira, načinili su sebe saučesnicima nacista. Biskupi možda nisu bili saglasni sa nacističkom rasističkom ideologijom, ali su njihove reči i njihova dela dali podsticaj i vojnicima i pripadnicima režima da istraju u ratu - piše u dokumentu.

Kako je dodato, nakon što je Nemačka izvršila invaziju na Poljsku 1939, biskupi su se suočili sa pitanjem kako će se ponašati tokom rata.

- Većina nemačkih biskupa motivisana nacionalizmom i antikomunističkim stavovima, u želji da očuva Crkvu izbegavajući konfrontaciju sa nacistima, svojim vernicima je poručila da podrže Hitlerov režim - navedeno je u dokumentu.

Papa Franja odbio da Pija XII proglasi svecem

Prethodnik sadašnjeg pape Franje, papa Benedikt XVI, koji je bio pripadnik Hitlerove omladine tokom Drugog svetskog rata, bio je rešen da Pija XII proglasi svecem. Kanonizacija pape Pija XII počela je odmah nakon njegove smrti 1958, a Benedikt ga je 2009. proglasio prečasnim, navodeći da je tokom života pokazao "herojske hrišćanske vrline". Nakon toga je ostalo samo da se dokaže da je Pije XII učinio neko čudo i da bude proglašen svecem.
Taj proces je, međutim, papa Franja obustavio 2014. On je naveo da nijedno Pijevo čudo nije identifikovano, tako da je proces kanonizacije ratnog pape zaustavljen.

Istaknuto je i to da su crkve u Nemačkoj, na Hitlerov 50. rođendan 1939, podigle nacističke zastave, a da su se sveštenici molili za zaštitu Firera i Trećeg rajha.

Lažne lekcije nacizma

Biskup Hildeshajma Hajner Vilmer, šef komiteta za spoljne poslove Biskupske konferencije, kaže da je Katolička crkva u Nemačkoj bila deo društva u ratu.

- Čak i kad bismo mogli da kažemo da su se biskupi distancirali od rata, oni nisu obraćali dovoljno pažnje na patnje drugih - naveo je Vilmer, ističući da su i danas mnogi Nemci, uključujući i sveštenike, zaslepljeni lažnim lekcijama nacizma.

Priznanje krivice Katoličke crkve u Nemačkoj dogodilo se nakon što je Vatikan 2. marta otvorio svoje arhive o ratnom papi Piju XII, koji je bio na čelu Crkve od 1939. do smrti 1958. Prema navodima mnogih istoričara, Pije XII ne samo da je znao šta su nacisti radili tokom Drugog svetskog rata, nego je podržavao njihove zločine, čak im je i pomagao. Vatikan to poslednjih 75 godina negira, međutim, otvaranjem arhiva o Pijevom periodu na čelu Crkve, istoričari misle da će moći i da dokažu njegove zločine.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija