• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

06.05.2020

23:20

ZAGREB ZARATIO SA BRISELOM ZBOG BEOGRADA! Hrvati kukaju: EU ne sme protiv Srbije zbog Rusije i Kine!

Vesti

ZAGREB ZARATIO SA BRISELOM ZBOG BEOGRADA! Hrvati kukaju: EU ne sme protiv Srbije zbog Rusije i Kine!

Podeli vest

Na današnjem Samitu EU-Zapadni Balkan od Srbije se neće, kao dosad, tražiti da 'potpuno uskladi' spoljnu politiku i odrekne se saradnje sa Pekingom i Moskvom, već samo da načini 'napredak'

Zvaničnici Evropske unije neće više pritiskati Srbiju da uskladi svoju spoljnu politiku sa Briselom i odrekne se saradnje sa Kinom i Rusijom.

Ovo tvrde zagrebački mediji, koji javljaju da Beograd na današnjem Samitu EU-Zapadni Balkan neće, kao dosad, biti pozvan da 'potpuno uskladi' svoju spoljnu politiku sa evropskom, već samo da napravi 'napredak'. To će biti veliki ustupak Srbiji, naglašavaju zagrebački mediji, i to u periodu kad Hrvatska predsedava Evropskoj uniji.

Popuštaju i za KiM

Prema navodima 'Jutarnjeg lista', ovo neće biti jedini ustupak Srbiji, a sve to se vidi iz nacrta deklaracije koja će se naći na dnevnom redu samita.

'Nacrt deklaracije, za razliku od prethodnih, ne pominje poziv partnerima za 'potpuno usklađivanje' spoljne politike sa pozicijama EU, već samo poziv za 'napredak prema potpunom usklađivanju'. To je očigledni ustupak Srbiji, koja, uz BiH, ne podržava stavove EU kad je reč o spoljnoj politici, pogotovo kada se radi o odnosima sa Rusijom i Kinom. U tekstu deklaracije takođe se ne pominju države, već samo partneri iz regiona, što je kompromis zbog učešća 'Kosova', koje ne priznaju Srbija, BiH i još pet država članica EU', piše list, dodajući da se iz teksta vidi i da je Brisel jako teško podneo kritike da ne pomaže regionu i da Kina i Rusija pomažu više.

Komentarišući ove navode, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić kaže da se Hrvati, kada je Srbija u pitanju, ponašaju po pravilu 'da komšiji crkne krava'.

- Samit EU-Zapadni Balkan dolazi u vreme kada se počinju sumirati posledice globalne pandemije. Evropske ekonomije sa milionima nezaposlenih teško mogu da se oporave bez normalizacije trgovinskih odnosa sa Kinom i ukidanja sankcija protiv Rusije. Zato bi bila vrhunska hipokrizija da se Srbiji dele lekcije u vezi sa Kinom i Rusijom, posebno jer ni u nagoveštajima nema skorog proširenja EU - naglašava Paić.

Ne mogu da utiču

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da je očigledno da se Hrvatska i dalje suprotstavlja srpskim interesima.

- Zagrebu ne odgovara snažna Srbija. Hrvati su savremenu državu kreirali na antisrpskom narativu, na negiranju genocida ustaškog režima i tihoj rehabilitaciji NDH. Njima nikako ne odgovara to što su odnosi na relaciji Beograda i Brisela sve bolji zahvaljujući diplomatskoj ofanzivi predsednika 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija