• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mediji/Informer

06.05.2020

19:39

(VIDEO) TOLIKE PARE I TRUD I OPET TRUBA! ČUVENI AMERIČKI "DŽAVELIN" NIJE NI BLIZU RUSKIM "ARMATAMA"! Šta reći, biće bolje neki drugi put!

Vesti

(VIDEO) TOLIKE PARE I TRUD I OPET TRUBA! ČUVENI AMERIČKI "DŽAVELIN" NIJE NI BLIZU RUSKIM "ARMATAMA"! Šta reći, biće bolje neki drugi put!

Podeli vest

Vojni stručnjaci analizirali su da li američki protivtenkovski raketni sistem (ATGM) Džavelin može onesposobiti ruski tenk T-14 Armata

Borbeno vozilo prvi put je predstavljeno široj javnosti 2015. godine. Od tada se najmanje jednom godišnje može posmatrati na raznim događajima.

Mnogi stručnjaci u inostranstvu se sada pitaju da li će ovaj tenk moći da pokaže visoku efikasnost u stvarnoj bici i uspešno odoli oružju koje koriste NATO snage.

Trenutno je jedan od najefikasnijih sistema za uništavanje oklopnih vozila Džavelin ATGM, proizveden u Sjedinjenim Državama. 

Ovaj protivtenkovski sistem ne samo što je uspeo da se dokaže u borbenoj situaciji, već je postao toliko popularan da je danas sasvim uobičajen u igricama i filmovima.

U scenariju koji su predstavili eksperti, T-14 je pogođen upravo od strane Džavelina, čiji mlaz kumulativnog projektila može da spali do hiljadu milimetara oklopa.

Armata, sa druge strane, ima višeslojni sistem zaštite debljine od 900 mm do 1,5 hiljada milimetara. 

Zanimljivo je da projektil američkog ATGM-a ne leti direktnom putanjom. Prvo postiže potrebnu visinu i tek nakon toga stiže do cilja, krećući se prema njemu pod uglom od 40-45 stepeni, što obezbeđuje najbolji efekat udara.

Međutim, Armata je opremljen aktivnim sistemom zaštite „Afganit", koji neće dozvoliti da Džavelin tako lako pogodi tenk navodeći ga da ode drugom putanjom.

U slučaju da ne uspe i raketa ipak stigne do cilja, T-14, iako bude značajno oštećen, neće biti uništen. Posada smeštena u specijalnu oklopnu kapsulu neće osetiti udar i može nastaviti da učestvuje u borbi.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija