• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

06.05.2020

21:31

SRBIJA JE DEO "TIMA EVROPA" KOJI JE SKUPIO ČETIRI MILIJARDE DOLARA ZA BORBU PROTIV KORONE! Fon Der Lajen: U PITANJU JE SNAŽNA I JASNA PORUKA!

Vesti

SRBIJA JE DEO "TIMA EVROPA" KOJI JE SKUPIO ČETIRI MILIJARDE DOLARA ZA BORBU PROTIV KORONE! Fon Der Lajen: U PITANJU JE SNAŽNA I JASNA PORUKA!

Podeli vest

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da je video samit lidera EU i Zapadnog Balkana dokaz da je Zapadni Balkan apsolutni prioritet EU

Ona je navela da je Srbija bila ”deo tima Evropa” koji je skupio preko 4 milijarde dolara za borbu protiv COVID19.

- Zapadni Balakn pripada EU i tu niko u EU ne postavlja pitanje. Čvrsto vreujem da EU ima posebnu odgovornost da pomaže svoje partnere u regionu - naglasila je fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen je po završetku video samita održanog sa liderima EU i Zapadnog Balkna naglasila da je EU pokazala jasnu solidarnosti sa regionom tokom pandemije COVID19.


Ona se zahvalila i regionu na njegovoj pomoći EU.

- Na globalnoj donatorskoj konfrenciji skupili smo 8 milijardi dolara od čega je više od 4 miljarde dolara došlo iz ”tima Evropa” čiji deo bila i Srbija sa donacijom od 2 mliona evra. U pitanju je snažna i jasna poruka - kaže fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije kaže da je EU mobilisala 3, 3 miljarde evra za podršku regionu kako u zdravstenom sektoru kao i u otklanjaju socio - ekonomskih posledica pandemije i pomoći malim i srednjim preduzećima.

Ona dodaje da je EU tokom pandemije uključila Zapadni Balkan u incijative koje su namenjene samo zemljama članicama i ocenila da je to dokaz da je Zapdni Balkan ”privilegovani pratner” i da ima nedvosmislenu EU podršku za svoju evropsku pespektivu.

ŠOK OTKRIĆE! RUSKI SPECIJALCI SPREČILI INVAZIJU NA VENECUELU! Pentagon je računao na sve, osim na njih! BILA JE TO KOBNA GREŠKA!

 

Ursula fon der Lajen je najvila da će EU nakon pandemije u cilju dugoročnog ekonomskog opravka regiona izaći sa ekonomsko investicionim planom koji će se fokusirati na transport, energetsku infrastrukturu, zelenu transformaciju privrde i digitalnu tranziciju.

- Regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi su ključ za ekonomski oporavak regiona. Mi u Evropi to vrlo dobro znamo jer je naše jedinstveno tržište naša snaga. Želimo da se Zapadni Balkan približi jedinstvenom tržištu EU i da ima koristi od toga - navodi fon der Lajen.

Ona je pozvala vlasti u regionu da nastve sa reformskim procesima posebno u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije, finkcionisanja demkratskih institucija i javne adminstracije.

- EU želi da vidi jasne dokaze u borbi protiv korupcije i organizovanog krimala. Istovremno, slobodno novinarstvo je stub demorkatije i nalazi se u evropskom DNK - poručila je fon der Lajen

Ona je naglasila da nova metodlogija pristupnih pregovora omogućava zemljama koje pokažu brže opljive rezulate u refomama da se kreću brže u pristupnim pregovorima.

- Politika proširenja je jedna od najuspešnijih EU politika koja je proširila mir, prosperite i stablonost na kontinentu. Ubeđena sam da će doneti i EU i Zapadnom Balkanu - zaključila je fon der Lajen.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija