• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/blic/rbc.ru

07.05.2020

13:53

PUTINOV KOMŠIJA, BARON UGLJA, PRODAVAC MARIHUANE... Ko je bio ruski oligarh pronađen mrtav u svojoj vili nadomak Moskve!

Vesti

PUTINOV KOMŠIJA, BARON UGLJA, PRODAVAC MARIHUANE... Ko je bio ruski oligarh pronađen mrtav u svojoj vili nadomak Moskve!

Podeli vest

Ruski milijarder Dmitrij Bosov i otac petoro dece, pronađen je mrtav u svojoj kući u moskovskom predgrađu, a zvaničnici kažu da se radi o samoubistvu. Međutim njegovoj smrti prethodili su brojni sumnjivi događaji

Istražni komitet saopštio je 7. maja da je 52-godišnji Bosov umro prethodne večeri od rane od vatrenog oružja u glavu.

Navodno je pištolj tipa "glok 19 gen 4" pronađen u blizini tela, prenosi Interfaks. Njegovo telo su našli njegova udovica i jedan telohranitelj, nakon što su se zabrinuli jer im nije odgovarao na pozive.

Bosov je bio glavni akcionar i predsednik upravnog odbora grupe Alltek, koja kontroliše proizvođače uglja "Sibantracit", "VostokUgol" i druge kompanije.

Prema listi Forbsovih milijardera, Bosov je bio 86. najbogatiji Rus, a njegovo bogatstvo se procenjuje na 1,1 milijardi dolara.

- Bio je aktivan, emotivan čovek, bavio se raznim poslovima - rekao je za sajt "Meduza", jedan od njegovih bliskih prijatelja, ističući da se često sa nekim svađao oko posla.

- Ali ništa nije moglo da ga podstakne na takav korak - ne znam da li je možda bankrotirao... Poslednjih dana imao je normalno raspoloženje. Nije bio depresivan - rekao je on.

Izvori lista "Kommersant" rekli su da je supruga biznismena, kojoj je prestao da odgovara na pozive i poruke, posumnjala da nešto nije u redu. Vraćajući se kući, zajedno sa čuvarem pogledala je snimke nadzornih kamera i videla kako Bosov ulazi u njihovu teretanu. Vrata su bila zaključana iznutra.

 

 

Našli su njegovo telo, a navodno mu je pištolj bio u ruci. Nije ostavio oproštajnu poruku.

Prema pisanju sajta "Meduza", Bosov je imao bliske veze sa Vladimirom Putinom. Milijarder je bio i komšija predsednika - 2002. godine, nastanio se u naselju Rublevki u Moskvi ulici pored Putinove rezidencije.

On je bio i član takozvane Noćne hokejaške lige, osnovane na zahtev Vladimira Putina, a koju je sponzorisao njegov "Sibantracit". Takođe je amaterski igrao hokej i sa premijerom Mihailom Mišustinom u klubu "Sportima", a bio je i jedan i od glavnih finansijera hokejaškog kluba Sibir iz Novosibirska.

Godine 1991. diplomirao je na Moskovskom državnom tehničkom univerzitetu Bauman, zatim se bavio trgovinom na veliko, a zatim je postao direktor moskovske kancelarije "Trans World Grupe" (TVG) koju su vodila braća Leo i Mihail Černi, koji su zapravo kontrolisali većinu glavnih ruskih metalurških pogona, piše The Bell.

1997. godine Bosov je postao suvlasnik najveće ruske topionice aluminijuma Krasnojarsk, ali je 2000. godine svoj udeo prodao Borisu Berezovskom i Romanu Abramoviču.

Nakon što je napustio TVG i prodao topionicu u Krasnojasrku, Bosov je osnovao Alltek grupu, bavio se metalurškim i naftnim biznisom.

Osnova njegovog bogatstva je "Sibantracit", jedan od najvećih proizvođača uglja koksa sa imovinom u regionima Novosibirsk, Kemerovo i Amur. Prema Forbsu, Bosov je vlasnik 90% Sibantracita koji sada važi za jednog od glavnih svetskih snabdevača antracitom.

Međutim, zbog pandemije koronavirusa, kompanija nije u dobroj formi. Radi se o privatnim kompanijama koje ne objavljuju javno podatke, ali ruski mediji pišu da cene antracita padaju, a da se zalihe samo gomilaju i da nema ko da ih kupuje.

Novinska agencija RBK citirala je Bosove poznanike kako kažu da su njegovi poslovi bili u problemima još od početka godine, kada je počeo da rasprodaje imovinu i otpušta zaposlene.

Početkom prošlog meseca, Bosov je otpustio svog partnera u kompaniji za ugljen VostokUgol, Aleksandra Isajeva, zbog navodne zloupotrebe položaja i pronevere. Isajev je podneo tužbu za klevetu.

Foto: printskrin Youtube

Međutim, on nije radio samo sa ugljem. Početkom maja 2020. godine postalo je poznato da je Bosov investirao na američko tržište kanabisa.

Bosov ulazak u ovaj posao opisan je u parnici koju je podneo biznismen Fransis Račopi, veteran američkih specijalnih snaga i bivši zaposleni u "Genius Fund Group", Bosovoj investicionoj firmi, koji je optužio milijardera da krši radne zakone.

"Genius Fund Group" je tvrdila da stvara „potpunu vertikalnu integraciju u industriji kanabisa“: od gajenja do distribucije i maloprodaje.

Bosov je aktivno učestvovao u upravljanju kompanijom - i čak se nastanio na mestu poslovanja u Beverli Hilsu. Tužitelj je takođe tvrdio da su američke vlasti istraživale Bosove aktivnosti i ispitivale ga najmanje tri puta. On je podneo civilnu tužbu protiv Bosova u Los Anđelesu, tražeći više od milion američkih dolara za navodno kršenje ugovora.

Sada, svega nekoliko dana otkako je u ruske medije došla vest o parnici, Bosov je nađen mrtav.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija