• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.05.2020

13:44

ČEŠKI MEDIJI MU NACRTALI METU! Ruska ambasada u Pragu traži zaštitu za diplomatu!

Vesti

ČEŠKI MEDIJI MU NACRTALI METU! Ruska ambasada u Pragu traži zaštitu za diplomatu!

Podeli vest

Ambasada Rusije u Pragu zatražila je policijsku zaštitu za ruskog diplomatu koji je navodno umešan u zaveru protiv českih političara, a čiji je identitet otkriven u českim medijima.

Pozivajući se na navode českih obaveštajnih službi, praški nedeljnik Respekt već je ranije pisao o ruskom diplomati koji je početkom aprila doputovao u Prag i koji je navodno sa sobom nosio otrov ricin namenjen lokalnim političarima koji su razljutili Rusiju.

Rukovodilac ruske Federalne agencije za poslove Zajednice nezavisnih država, sunarodnika u inostranstvu i međunarodnu humanitarnu saradnju Eleonora Mitrofanova odbacila je ove otpužbe kao čistu provokaciju, povezujucći ih sa produbljivanjem tenzija između dve zemlje nakon uklanjanja spomenika sovjetskom maršalu Ivanu Konjevu u Pragu.

Ruska ambasada u Pragu tvrdi da diplomata, čiji je identitet otkriven u českim medijima, dobija pretnje zbog ovih otpužbi, zbog čega je i zatražila policijsku zaštitu za njega.

Do sada još uvek nema dokaza da su tri gradonačelnika Praga koja su razljutila Rusiju bili predmet navodne zavere, ali su sva trojica ipak dobili policijsku zaštitu. Kako BBC prenosi, reč je o Ondreju Kolaru, Zdeneku Hribu i Pavelu Novotniju.

Česka televizija je prikazala dokumentarac u kojem se navodi da je ruski diplomata umešan u zaveru Andrej Končakov, direktor Ruskog centra za nauku i kulturu u Pragu, navodno ruski tajni agent.

Ruska ambasada je na svojoj fejsbuk stranici napisala da je jedan njihov zaposleni meta anti-ruske kampanje, ali nije navela njegovo ime. Nekoliko medija u Rusiji takođe je prenelo da je reč o Andreju Končakovu.

Končakov je za jedan češki portal izjavio da je u torbi nosio "dezinfektante i slatkiše", a ne ricin kao što se navodi.

Prag i Moskva trebalo bi da otpočnu dijalog u narednim danima kako bi pokušali da ublaže rastuću napetost u bilateralnim odnosima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija