• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.05.2020

13:11

MAJK POMPEO STIGAO U IZRAEL! Donosi im blagoslov za okupaciju Zapadne obale?!

Vesti

MAJK POMPEO STIGAO U IZRAEL! Donosi im blagoslov za okupaciju Zapadne obale?!

Podeli vest

Američki državni sekretar Majk Pompeo stigao je u posetu Izraelu koja će se po najavi Stejt departmenta fokusirati na epidemiju korona virusa i pitanje Irana u kontekstu regionalne bezbednosti, ali će na agendi, ocenjuje Forin polisi, biti mnogo važnija pitanja.

Sam Pompeo je u intervjuu za Izrael Hajom rekao da će tokom posete sa izraelskim zvaničnicima razgovarati "oči u oči" o mirovnom izraelsko-palestinskom planu koji je predložila Trampova administracija.

- Želim da ih (Benjamina Netanijahua i Benija Genca) navedem da ubrzaju napredak za koji mislimo da smo napravili sa Trampovom vizijom mira - rekao je Pompeo uoči svog prvog odlaska van SAD od marta kada je izbila epidemija.

A najurgentnije pitanje koje se tiče mirovnog plana je aneksija Zapadne obale o čemu bi u Knesetu trebalo da se glasa 1. jula.

Kritičari ocenjuju da je Pompeova poseta nešto više od šanse za američki blagoslov za takav potez.

Nedavno je bivši američki ambasador u Izraelu David Šapiro za Harec kazao da je poseta motivisana "željom da se koordiniraju pozicije" po pitanju aneksije Zapadne obale.

Šapiro je i u tekstu za Forin polisi u martu rekao da će aneksija trajno ugroziti podršku republikanaca i demokrata Izraelu i da bi mogla da ugrozi američku vojnu pomoć Izraelu.

I dok je jasno da Netanijahua ne treba puno ubeđivati, postavlja se pitanje da li će se Genc usprotiviti američkom planu. U tekstu se podseća i na pisanje Aksijosa da će Pompeo izvršiti pritisak na Netanijahua i Genca da formalno odobre plan Bele kuće koji omogućuje dalju aneksiju u kontekstu ustupaka i razgovora sa Palestincima.

Ipak, podseća Forin polisi, za tango je potrebno troje, a palestinski predsednik Mahmud Abas ponavlja da niko ne treba da se "zavarava da može da iskoristi činjenicu što je svet zauzet krizom oko korona virusa" da krši prava Palestinaca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
DEDA RAKA

pre 3 godine

Sramota je istraživati zločoine do to ne odobre Ameri . Samo je "istina" ono što Jenki kažu !

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija