• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

14.05.2020

12:09

U ČEMU JE TAJNA? TRI ZEMLJE KORONA KOSI, broj obolelih nezaustavljivo skače, ali je samo u jednoj stopa smrtnosti izuzetno niska

Vesti

U ČEMU JE TAJNA? TRI ZEMLJE KORONA KOSI, broj obolelih nezaustavljivo skače, ali je samo u jednoj stopa smrtnosti izuzetno niska

Podeli vest

Već skoro dve nedelje tri države se izdvajaju od ostatka sveta po broju obolelih od koronavirusa na dnevnom nivou. To su SAD, Rusija i Brazil, zemlje u kojima broj novoobolelih u toku dana ide i na preko 10.000

Kako piše CNN, ovo ima donekle smisla s obzirom na to da se sve tri nalaze u prvih deset država sa najviše stanovika, odnosno da ih imaju više od 125 miliona, a svaka od njih, takođe, ima i visoku gustinu naseljenosti u pojedinim gradovima.

Zajednička im je još jedna stvar, a to je da svaka od njih deluje prilično neorganizovano i da je stvar prepuštena zasebnim regionima na upravljanje.

Ipak, ono što odvaja Rusiju od druge dve je stopa smrtnosti od koronavirusa. Prema podacima Instituta Džon Hopkins od ponedeljka, stanje u SAD je prilično kritično sa stopom smrtnosti od 6 odsto, u Brazilu ona je skoro na 7 odsto, a brojne evropske zemlje, uključujući Italiju, Francusku, Španiju, Belgiju i Veliku Britaniju imaju stopu od preko 10 odsto. U Rusiji, gde je pandemija stigla gotovo istovremeno kad i u Brazil, ta stopa je niža od 1 odsto.

Kako je to moguće?

Doktorka Elena Malinkova, šefica odeljenje za zarazne bolesti pri ruskom Ministarstvu zdravlja ima jednostavno objašnjenje: Niža stopa smrtnosti ima veze sa vremenom kada se detektuje bolest, kao i sa činjenicom da Rusi idu lekaru čim se simptomi pojave.

Foto: Tanjug/AP

Ruski novinari su objavili da je više od 60 odsto od ukupnog broja slučajeva registrovano u Moskvi, koja ima mlađu i zdraviju populaciju, za razliku od ruralnih delova.

Da bi se razumelo zašto je stopa smrtnosti niža, potrebno je pogledati nekoliko faktora. Na primer, razlika između Rusije i Brazila kada je reč o testiranju je ogromna. Malinkova i drugi ruski stručnjaci treba da budu ponosni, piše CNN. Naime, Rusi su testirali skoro 41.000 stanovnika na milion ljudi. U Brazilu je situacija drugačija, oko 3.500 testiranja na milion ljudi (u SAD oko 31.000).

Kao što se videlo na primeru Švajcarske, Nemačke i nekih drugih zemalja, stopa smrtnosti je niža jer je masovno testiranje dovelo do registrovanja slučajeva koji nikada nisu stigli da napreduju.

Ni Rusija ni Brazil nisu objavili mnogo informacija o ljudima koji su preminuli usled korona virusa. Brazil je krajem aprila naveo da su 59 odsto umrlih muškarci. Međutim, prema podacima Svetske banke, 15 odsto Rusa je starije od 65 goina, u SAD 16 odsto, a u Brazilu samo devet odsto, pa se očekivalo da Brazil ima nižu stopu smrtnosti, što na kraju nije slučaj.

U Rusiji su takođe više rasprostranjene kardiovaskularne bolesti nego u Brazilu, a takođe Rusija ima i više pušača nego Brazil.

Ono što nije poznato jeste šta Rusija ubraja u smrtne slučajeve od korona virusa i tu je možda i ključ zašto je stopa smrtnosti tako niska. Na primer da li nekog sa srčanim problemima, ko je bio pozitivan i na koronu, dodaju u statistiku. Takođe, ne zna se ni da li se ubajaju smrtni slučajevi iz staračkih domova za ljude koji nisu ni testirani.

Ono što CNN naglašava je da stopu smrtnosti od Kovida-19 u Rusiji, ali i širom sveta, ne definiše međunarodno dogovorena definicija, već vlast koja prijavljuje podatke. U tekstu se navodi i su ovi podaci vrlo često proizvod "političkih kalkulacija".

Da podsetimo, u Rusiji je zaraženo preko 240.000 ljudi, a umrlo je 2.212 (15 umrlih na milion stanovnika).

SVE O KORONAVIRUSU ČITAJTE OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

Nebojša Bakarec: Moralni sunovrat Evropske unije!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Moralni sunovrat Evropske unije!

EU se osramotila kao nikada do sada! Parlamentarna skupština Saveta Evrope (SE), usvojila je preporuku za prijem lažne države Kosovo u SE. Za je glasalo 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 protiv, 11 uzdržano. EU je pogazila sve norme koje se tiču ljudskih prava, prvi put u istoriji Saveta Evrope, primajući entitet koji nije država, u kome se decenijama gaze sva ljudska prava 100.000 Srba.

16.04.2024

21:40

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država
Politika

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras, nakon što je u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evropa (PSSE) usvojena preporuka da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope, da je danas dan srama u PSSE, budući da je prvi put u istoriji, kako je istakao, preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda.

16.04.2024

20:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija