• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda

14.05.2020

20:55

(VIDEO) PREPRAVLJALI SU GA, DORAĐIVALI - NE VREDI! RUSI UZELI TURKE I PRIZEMILI AMERIČKI F-35 PETE GENERACIJE! Najskuplji projekat naoružanja u istoriji propao!

Vesti

(VIDEO) PREPRAVLJALI SU GA, DORAĐIVALI - NE VREDI! RUSI UZELI TURKE I PRIZEMILI AMERIČKI F-35 PETE GENERACIJE! Najskuplji projekat naoružanja u istoriji propao!

Podeli vest

Pravovremena proizvodnja ključnih komponenti za višenamenske borbene avione pete generacije Lokhid Martin F-35 Lajtning 2 stavljena je van snage zahvaljujući odluci američkih zakonodavaca da iz programa izbaci Tursku, svog višeg razvojnog partnera, izvestila je Breking Difens (Breaking Defense), pozivajući se na izveštaj Vladine kancelarije za odgovornost (Government Accountability Office)

Prema nadzornoj službi za potrošnju, čak 15 ključnih komponenti za F-35 jednom proizvedeno u Turskoj trenutno se "ne proizvodi po potrebnoj stopi proizvodnje". Istovremeno, GAO je izvestio da je kompanija Lokhid morala da se nađe za pronalaženje novih dobavljača za ogromnih 1.005 različitih komponenti koje su ranije pravili turski proizvođači.

Odluka Turske da kupi S-400 ruske proizvodnje dovela je do toga da Vašington zaustavi isporuku F-35 u tu zemlju i da preti savezničkoj naciji sankcijama. Američki zvaničnici takođe su naveli da Turska neće dobiti pristup raketnom sistemu Patriot sve dok S-400 budu raspoređen u zemlji. Ove nedelje, američki specijalni predstavnik za angažovanje u Siriji, DŽejms DŽefri, rekao je da je pitanje S-400 najveći krivac za normalizovane odnose između Vašingtona i Ankare.

Proizvodnja uslovljena zaustavljanjem isporuka turskih delova dodatno je pogoršana činjenicom da su izvođači radova razvili naviku da kasne sa isporukom delova, kaže GAO. Prema Agenciji za upravljanje ugovorima o odbrani, agenciji Pentagona koja je odgovorna za administriranje DO-ugovora, „između avgusta 2017. i jula 2019. broj isporučenih delova kasno je porastao sa ispod 2.000 na više od 10.000", sa „otprilike 60 procenata nedostatka delova"
 
Još jedan problem, napominje GAO, je da samo oko 30 procenata "vodeće prakse proizvodnje" koja je istaknuta ispunjava unapred definisane standarde kvaliteta, s tim da je 500+ letelica već isporučeno oružanim snagama ne zadovoljavajući standarde pouzdanosti i održivosti.

(VIDEO) NARODNA BUNA NE PRESTAJE, NEMA MIRA DOK NE OSLOBODE VLADIKU JOANIKIJA I SVEŠTENIKE SPC! Milogorska policija nije uspela da uplaši Srbe u Crnoj Gori!

- Iako izvođač menja proizvodne procese radi rešavanja problema i poboljšanja efikasnosti, ostaje još mnogo toga da se uradi. Osim ako programska kancelarija ne proceni rizike neispunjavanja ovih vodećih praksi, vojne službe i međunarodni partneri rizikuju da ne prime kvalitetne avione koje su kupili - zaključuje GAO.

Procenjeni životni vek od 1,6 biliona dolara, program F-35 je najskuplji projekat naoružanja u ljudskoj istoriji i izuzetno kontroverzan. Napori Pentagona i Lokhida da stvore borbu jednake veličine za upotrebu u vazduhoplovstvu, mornarici i korpusu marinaca zahtevali su niz inovativnih rešenja, ali i ostavili avion sa ozbiljnim nedostacima, kao što je kao dizajn jednog motora što ga čini neprikladnim za dugotrajno postavljanje na moru, kao i bukvalno stotine glavnih i manjih problema i grešaka izazvanih prekomernom tehnikom.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
JA

pre 3 godine

Auuuu, moćna USA tehnologija!!!??? Kako će to objasniti ovi naši domaći i regionalni NATO simpatizeri mene jako zanima ???? @ Nile , nema te ????

Sindi

pre 3 godine

Na vežbi u mirnodopskim uslovima u Rumunija, patriot je morao da ispuca 7 raketa da bi dve zahvatila cilj. To je nedopustivo za ozbiljan sistem. S300 vidi američku stelt tehnologiju na 300 km. To razotkriva američku prevaru. Zato žele da otklone S300 od saveznika.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija