• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/telegraf.rs

15.05.2020

09:45

ŠTA SE DOGODILO KINEZIMA KOJI SU NAKON KORONE POSTALI CRNI? Sada je otkriveno zbog čega su promenili boju kože (VIDEO)

Vesti

ŠTA SE DOGODILO KINEZIMA KOJI SU NAKON KORONE POSTALI CRNI? Sada je otkriveno zbog čega su promenili boju kože (VIDEO)

Podeli vest

Dva kineska lekara koja su bila u kritičnom stanju nakon infekcije koronavirusom, skinuta su sa posebne vrste respiratora i onda ih je dočekalo iznenađenje – njihova koža je bila znatno tamnija nego inače

Dr Ji Fan i dr Hu Vifeng, koji obojica imaju 42 godine zarazili su se koronavirusom nakon što su lečili pacijente u glavnoj bolnici u Vuhanu još u januaru.

Međutim, zbog teže kliničke slike obojica su morali da budu priključeni na respirator, a kao rezultat njihova koža je potpuno promenila boju.

Obojica su bili priključeni na mašinu ECMO koja je drastičnija od respiratora jer osim funkcije pluća, preuzima i funkciju srca tako što upumpava kiseonik u krv.

Iako se prvo mislilo da je promena u boji kože nastala zbog neravnoteže hormona, istina je drugačija.

Nemački doktor Tomas Asman rekao je da je nenormalan tonus kože izazvan antibiotikom (polimiksin B) koji su pacijenti primali.

- Da, postoje posebni lekovi koji mogu izazvati promene u boji kože. Teško je proceniti da li je određeni antibiotik bio odgovoran u ovom slučaju bez saznanja tačnih podataka o toku lečenja. Svakako se ne može isključiti i ova opcija - ističe.

Prethodno su lekari sumnjali da je promena boje kože nastala zbog hormonalne neravnoteže nakon što je virus oštetio jetru dvojice pacijenata.

- Problem je što pacijenti sa teškim oblicima Covid-19 ne dobijaju samo jedan lek, već čitav spektar koktela lekova. Postoje interakcije u kojima je još lakše shvatiti koji su lekovi posebno ili u kombinaciji mogli dovesti do promena na koži tako da, za sada lekari samo pretpostavljaju - ističe dr Asman.

 

Da li je posebna vrsta respiratora ECMO - koja osim pluća, preuzima i ulogu srca mogla imati veze sa tim?

- S obzirom da su dugo bili na toj mašini, njihova jetra je svakako bila jako opterećena. Intenzivna terapija može oštetiti jetru što takođe može promeniti boju kože.

Srećom, i jedan, i drugi lekar počeli su da dobijaju svoju orignalnu boju kože, što potvrđuje da je ova promena bila samo reakcija.

BONUS VIDEO:





Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija