• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ria.ru

16.05.2020

13:20

REŠENA MISTERIJA, EVO ZAŠTO SEVERNI POL KLIZI KA RUSIJI! Naučnici došli do ŠOKANTNOG OTKRIĆA, ALI TU NIJE KRAJ!

Vesti

REŠENA MISTERIJA, EVO ZAŠTO SEVERNI POL KLIZI KA RUSIJI! Naučnici došli do ŠOKANTNOG OTKRIĆA, ALI TU NIJE KRAJ!

Podeli vest

Prethodno su geolozi NASA utvrdili da pomeranje ose Zemlje može biti povezano i sa završetkom ledenog doba i kretanjem i preraspodelom vode na planeti

Istraživači iz Velike Britanije i Danske analizirali su satelitske geofizičke podatke tokom 20 godina i otkrili da je premeštanje Zemljinog severnog magnetnog od Kande prema Sibiru, odnosno Rusiji određeno „konkurencijom“ dva jaka magnetna fluksa (magnetna toka) od kojih se jedan nalazi pod severnom Kanadom, a druga ispod sibirske ploče.

„Važnost ova dva lokaliteta u određivanju strukture magnetnog polja u blizini severnog magnetnog pola poznata je već nekoliko vekova. Istorijski gledano, kanadska lokacija je bila jača, ali u poslednjih nekoliko decenija kanadski lokalitet je oslabio, a sibirski je ojačao, i to objašnjava zašto se pol pomera sa svog istorijskog položaja", rekao je Filip Livermor sa Univerziteta u Lidsu. Studija je objavljena u časopisu "Nature Geoscience", prenosi RIA Novosti.

Kao što je precizirano, u periodu od 1970. do 1999. godine, promene u interakciji između omotača i jezgra planete dovele su do širenja područja magnetnog toka ispod Kanade, smanjujući snagu magnetnog polja unutar njega. To je bio razlog za ubrzan "odlazak" severnog magnetnog pola.

Prethodno su geolozi NASA utvrdili da pomeranje ose Zemlje može biti povezano i sa završetkom ledenog doba i kretanjem i preraspodelom vode na planeti. 

Ovo saznanje ne znači i rešenje problema, jer se predviđa da će se trend pomeranja Severnog pola ka Rusiji nastaviti i narednih godina.

Kada je reč o svakodnevnom životu, brzo pomeranje severnog magnetnog pola Zemlje dovelo je do potrebe za učestalijim ažuriranjem navigacionih sistema, uključujući i onih koji se koriste za prikazivanje geografskih mapa na mobilnim telefonima.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srb

pre 3 godine

Uvesti rusima sankcije...radi obuzdavanja severnog pola. Istorijski on pripada zapadnim demokratijama.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija