• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/telegraf.rs

17.05.2020

11:19

KOME SMETAJU DIANINI SRPČIĆI?! Zašto Austrijanci izbegavaju da spomenu Srbe na memorijalnoj tabli Diane Budisavljević?!

Vesti

KOME SMETAJU DIANINI SRPČIĆI?! Zašto Austrijanci izbegavaju da spomenu Srbe na memorijalnoj tabli Diane Budisavljević?!

Podeli vest

Diana Budisavljević, Austrijanka iz Insbruka koja je tokom Drugog svetskog rata zadužila srpski narod u marionetskoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj, spasavajući srpsku decu iz zloglasnih logora - gladne, iscrpljene i na ivici smrti, nije zaboravljena ni u svom rodnom gradu

Međutim, nekome je bilo teško da na tabli sa njenim imenom uopšte spomene Srbe, a spasla je 10.000 srpske dece.

"Sećanje nikada nije završen proces", piše portal tt.com, ali u ovom slučaju, to je očigledno i veoma komplikovan proces, prenosi Telegraf.rs.

Žena koja je svojim zalaganjem spasla 10 hiljada dece nije mogla da dobije tablu 2011. godine, na inicijativu boraca za slobodu i srpske pravoslavne omladine. Problem je bio što potomci to nisu prihvatali.

Konačno, februara ove godine osvanula je tabla sa imenom Diane Budisavljević u Insbruku, na njenoj rodnoj kući u Ulici Marije Terezije. Ali, tu se nije spominjala ni NDH, ni ustaše, a ni Srbi. Goborilo se o herojskom činu u nekadašnjoj Jugoslaviji i spasavanju dece.

 

 

A zatim je osmišljena nova verzija ploče, koja, opet ne spominje Srbe.

"Tokom Drugog svetskog rata, Diana Obexer-Budisavljević spasla je više od 10.000 dece iz logora fašističkog režima ustaša u NDH uz pomoć drugih aktivista".

I taj tekst trebalo bi tek da se usvoji u junu.

- Ovo je samo prvi korak. Prostor na tabli je ograničen i ne može sve da se objasni. Naravno, ne možemo se odužiti ovoj velikoj ženi u samo nekoliko redova - rekao je predstavnik Grada Uši Švarcl.

On ističe da će i jedan dečji park poneti ime Diane Budisavljević jer "deca" znače sve žrtve.

Međutim, Vladimir Vlajić iz Asocijacije srpske pravoslavne omladine ne slaže se sa generalnom odrednicom "dece".

- Na osnovu dosadašnjih istraživanja, Diana je spasavala srpsku decu i to bi trebalo da bude naznačeno. Ako Grad ima dokaza da je ona takođe spasavala jevrejsku i drugu decu, ona bi takođe trebalo da budu spomenuta i Diana bi trebalo da bude uvršćena u Jad Vašem - kazao je.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
maks

pre 3 godine

Valjda zato što ništa od toga što je ta partizanka nadrobila nema veze sa istinom. A Austrijanci nisu budale pa da vjeruju u srpske bajke.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica
Društvo

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica

Dana 23. aprila 2024. godine Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv M.R. (43), zbog sumnje da je u periodu od početka 2024. godine do 8.3.2024. godine, u stanju uračunljivosti, trovala ćerkicu (4) lekovima za smirenje. Devojčica se nalazi u stabilnom stanju, rekao je pedijatar dr Saša Milićević i otkrio kakve posledice nesrećno dete može imati usled hroničnog trovanja.

24.04.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija