• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnik

19.05.2020

15:46

ŠOK IZ TURSKE! Aja Sofija će ponovo biti džamija! (VIDEO)

Vesti

ŠOK IZ TURSKE! Aja Sofija će ponovo biti džamija! (VIDEO)

Podeli vest

Direktor za odnose sa javnošću pri predsedniku Turske Fahretin Altun nagovestio je da bi čuvena Aja Sofija, koja je danas muzej, opet mogla postati džamija

"Uželeli smo se! Međutim, budimo strpljivi. Uradićemo to zajedno", napisao je Altun na Tviteru, objavivši fotografiju hrama.

 

 

Ovaj post su turski mediji objavili zajedno sa člancima o istoriji Aja Sofije, uz komentare o "nestrpljivosti" turskog naroda da ovaj istorijski spomenik ponovo postane džamija.

U Grčkoj se plaše da bi 29. maja, na dan pada Carigrada pod tursku vlast 1453. godine,turske vlasti mogle da objave Svetu Sofiju džamijom i mestom za molitvu muslimana.

Kroz kakve religije je Aja Sofija sve prošla

Inače, prva Aja Sofija, drvenih kupola, izgrađena je na mestu nekadašnjeg paganskog hrama. Aja Sofija građena je ukupno pet godina, u šestom veku, kao vizantijska crkva. Nakon što su Turci osvojili Konstantinopolj, 1453. godine, Aja Sofija doživela je istu sudbinu kao i većina hrišćanskih crkava na teritoriji Istanbula – pretvorena je u džamiju, i njena uloga bila je da služi islamu. 1935. godine, nakon što je Turska postala republika, njen prvi predsednik Mustafa Kemal Ataturk rešio je da transformiše Aja Sofiju u muzej koji će pričati priču o istoriji Konstantinopolja, Istanbula, i naroda koji su ga naseljavali.

Kakva je uloga Aja Sofije danas

Aja Sofija turbulentno je menjala uloge tokom istorije. Tokom Balkanskih ratova služila je čak i kao bolnica za pacijente obolele od kolere. Danas, međutim, ova graciozna arhitektonska struktura predstavlja muzej i svojevrsni vremeplov kroz dugu i dinamičnu istoriju Istanbula. Kada je turski predsednik Ataturk doneo odluku da se džamija pretvori u muzej, prvi put posle dugih godina sklonjen je tepih na kome su se muslimani molili, i otkriveni su hrišćanski mozaici dizajnirani na podu Aja Sofije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija