• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.05.2020

21:15

PRVI ČOVEK AMERIKE SAM SEBI ODREDIO TERAPIJU KAKO SE NE BI ZARAZIO! Tramp zbog korone pije lek protiv malarije?!

Vesti

PRVI ČOVEK AMERIKE SAM SEBI ODREDIO TERAPIJU KAKO SE NE BI ZARAZIO! Tramp zbog korone pije lek protiv malarije?!

Podeli vest

Predsednik SAD otkrio da je na svoju ruku pre desetak dana počeo da uzima dnevno po jednu tabletu "hidroksihlorokina", koji se koristi za lečenje malarije. Kaže da ga pije kao preventivu, da ne bi dobio koronavirus

Američki predsednik Donald Tramp (73) zbog koronavirusa pije lek protiv malarije "hidroksihlorokin"?! On je sam priznao da taj opasan lek, koji se u nekim slučajevima koristi i u lečenju korone, pije na svoju ruku, i to preventivno, da se ne bi razboleo.

Izaziva ozbiljne probleme

Tramp je u ponedeljak uveče šokirao novinare na konferenciji za medije u Beloj kući, rekavši da već desetak dana pije "hlorokin", koji, inače, mora da se uzima isključivo uz konsultacije sa lekarom i koji može da bude čak i smrtonosan kod ljudi sa kardiovaskularnim problemima.

- Uzimam ga već nedelju i po dana. Jednu tabletu dnevno. Čuo sam da pomaže pacijentima obolelim od koronavirusa - rekao je Tramp.

Primio sam mnogo poziva, uključujući lekarske, u kojima su svi izrazili pozitivno mišljenje o tom leku. Zasad sam dobro

Donald Tramp

Novinari su bili zapanjeni, a predsednik SAD im je rekao da je jedva čekao da vidi kako će da reaguju. Na pitanje da li mu je neki lekar prepisao taj lek, on je odgovorio da nije. Kad su ga pitali koje dokaze ima da "hidroksihlorokin" deluje ako se uzima preventivno, on je rekao:

- Primio sam mnogo poziva, uključujući lekarske, u kojima su svi izrazili pozitivno mišljenje o tom leku. Zasad sam dobro.

Tramp nije pojasnio zašto je počeo da uzima opasan lek, ali se vreme kad je započeo "terapiju" podudara sa trenutkom kad su članovi njegove administracije u Beloj kući počeli da obolevaju od koronavirusa.

Kako bi opravdala predsednika, Bela kuća je objavila i interni dokument iz kog se vidi da je Trampov lični lekar dr Šon Konli naveo da "hidroksihlorokin" potencijalno smanjuje rizik od obolevanja.

Pelosijeva: Morbidno gojazni ne bi smeli da uzimaju "hlorokin"

Reagujući na Trampovu izjavu o "hlorokinu", predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, inače funkcionerka Demokratske partije, rekla je da on to nipošto ne bi smeo da radi zbog prekomerne težine.
- On je naš predsednik i više bih volela da ne uzima nešto što nisu odobrili naučnici, naročito imajući u vidu starosnu grupu kojoj pripada, i da kažemo, grupu kojoj pripada po telesnoj težini, takozvanu grupu morbidno gojaznih - rekla je Pelosijeva.
Tramp ima 73 godine, a na poslednjem sistematskom pregledu, u februaru 2019, ispostavilo se da pripada grupi morbidno gojaznih, budući da mu je indeks telesne mase (BMI) iznosio 30,4.

Međutim, stručnjaci kažu da to apsolutno nije tačno. Trenutno se sprovode studije o efikasnosti tog leka u lečenju obolelih od koronavirusa, kao i o tome da li on može da zaštiti od zaraze. Dosad nije nađen nijedan dokaz da "hidroksihlorokin" leči koronu, niti da je dobar kao preventiva. Štaviše, kroz klinička ispitivanja ispostavilo se da lek pomaže samo malom broju pacijenata obolelih od koronavirusa.

U slučajevima kad je delotvoran, on mora da se uzme baš veoma rano, na samom početku zaraze, jer u suprotnom nema efekta. Zaključeno je, takođe, da lek izaziva i ozbiljne poremećaje srčanog ritma, ali i da može da bude fatalan za osobe sa kardiovaskularnim bolestima.

Predsednik u opasnosti

Zbog toga američki mediji navode da je predsednik u opasnosti, budući da je na njegovom redovnom lekarskom pregledu 2018. ustanovljeno da ima zakrčenje arterija. Mediji su, takođe, apelovali na građane da nipošto ne uzimaju "hidroksihlorokin", osim ako im ga lekar nije prepisao, kritikujući Trampa što daje loš primer Amerikancima.
Oni su podsetili da ovo nije prvi put da Tramp promoviše "hidroksihlorokin". Od početka epidemije koronavirusa on hvali taj opasan lek, koji uopšte nije toliko delotvoran. Zbog takvih njegovih neodgovornih izjava jedan Amerikanac je umro nakon što je popio sredstvo za čišćenje akvarijuma, koje se isto zove "hlorokin", a njegova žena je jedva ostala živa.

SAD će trajno obustaviti finansiranje SZO?

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će trajno obustaviti finansiranje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) ukoliko ona tokom idućih 30 dana ne poboljša svoje delovanje. On je dodao i da će razmotriti dalje članstvo SAD u toj organizaciji.
Tramp je u pismu šefu SZO Tedrosu Adanomu Gebrejesusu optužio i njega i tu organizaciju da je presporo reagovala na epidemiju koronavirusa, kao i da je svojim saopštenjima obmanula ceo svet, štiteći Kinu.
- Ako SZO u idućih 30 dana ne načini značajna, temeljna poboljšanja, privremeni prekid američkog finansiranja proglasiću trajnim i razmotriću naše članstvo. Ne mogu da dozvolim američkim građanima, koji uredno plaćaju porez, da nastave da finansiraju organizaciju koja u svom sadašnjem obliku tako očigledno ne služi američkim interesima - naveo je Tramp u pismu.
Dodao je da je jasno da su Gebrejesus i SZO pravili pogrešne korake u reakciji na pandemiju, koji su "svet mnogo koštali", i naglasio da jedini put napretka kojim ova organizacija može da krene jeste da pokaže potpunu nezavisnost od Kine.
Američki predsednik i ranije je optuživao SZO, nazivajući je "kineskom marionetom", te je u aprilu privremeno obustavio finansiranje te organizacije. Prema njegovim rečima, nije fer da SAD godišnje daju 450 miliona dolara za SZO, a Kina manje od 40 miliona.

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija