• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/albawaba

21.05.2020

10:12

ŠTA SE KRIJE IZA UPOZORENJA JORDANA?! Ako Izrael zaista izvrši aneksiju Zapadne obale, arapske zemlje će pokrenuti RAT DO UNIŠTENJA!

Vesti

ŠTA SE KRIJE IZA UPOZORENJA JORDANA?! Ako Izrael zaista izvrši aneksiju Zapadne obale, arapske zemlje će pokrenuti RAT DO UNIŠTENJA!

Podeli vest

Dok regionalni lideri jure sa sastanka na sastanak kako bi našli odgovor u vezi sa izraelskom aneksijom Zapadne obale, u dolini Jordana odjeknuli su pucnji

U sredu 19. maja, dva jordanska švercera oružja pokušala su da pređu u Izrael noseći veliki broj pešadijskog oružja. Izraelske pogranične snage su ranile jednog, dok je drugi uspeo da pobegne nazad u Jordan.

Do incidenta je došlo usred sve veće tenzije između Izraela i Jordana, jer je izraelski premijer najavio da će Izrael nastaviti formalnu aneksiju okupirane Zapadne obale. Jordanski kralj Abdulah II odgovorio je upozorenjem na "masovni sukob" između ove dve zemlje.

Nejasno je da li je pokušaj krijumčarenja oružja direktno povezan sa rastućom političkom krizom, ali čini se da su slučajevi krijumčarenja oružja u porastu od 2019. godine.

- Ako Izrael zaista aneksira Zapadnu obalu u julu, to bi dovelo do masovnog sukoba sa Hašemitskom Kraljevinom Jordanom.

 

 

Tri osujećena pokušaja krijumčarenja oružja u februaru, aprilu i decembru podstakla su izraelsku vojsku da objave obaveštenje u kojem istuču da "deluju sa povećanom budnošću protiv krijumčarenja, posedovanja i upotrebe ilegalnog oružja".

Povrh svega, dvojica državljana Jordana uhapšena su zbog planiranja napada na izraelsku pograničnu stanicu u martu 2019. Sudska presuda ukazala je da su motivisani zbog odluke Sjedinjenih Država da prizna Jerusalim kao jedini glavni grad Izraela krajem 2017. godine.

Pojedinačno, ove male epizode sukoba ​​retko dobijaju međunarodnu pažnju. Ali zajedno, oni stvaraju pozadinu za rast napetosti između Izraela i Jordana - relativno stabilna veza koja čini da se mir raspada po šavovima i koji može dovesti do velikog sukoba na Bliskom istoku.

Planovi za aneksije izraelskog premijera Benjamina Netanijahua imaju blagoslov Sjedinjenih Država, dok se sa druge strane Izrael zalaže za "normalizaciju odnosa sa državama u Golfskom zalivu". Od Trumpove inaguracije, Jordan je postaja izolovan sa svih strana.

 

 

Prikrivena vojna pretnja Jordana da "razmatra sve mogućnosti" da odgovori Izraelu verovatno Sjedinjene Države i Izrael ne uzimaju za ozbiljno, ali imajte na umu: palestinsko pitanje je za Jordan pitanje opstanka. Njegova stabilnost počiva na njemu.

 

Rasprostranjeno naseljavanje Izraela na okupiranoj Zapadnoj obali krenulo je nakon pobede u ratu 1967. godine. Tokom decenija, veliki broj izraelskih doseljenika naseljavao je teritoriju Zapadne obale, pretvarajući je iz susedne kopnene teritorije u arhipelag izraelske suverenosti, čak i dok je formalno pod kontrolom Palestinske uprave (PA).

Ukoliko se počne sa sprovođenjem aneksije, očekuje se da će Palestina napasti svime što ima, a da će u toj konfrontaciji uvući i sve susedne arapske zemlje.

Jordan je ključ jer gotovu pola populacije čine Palestinci

- Lideri koji se zalažu za sistem jedne države i ne razumeju šta to znači. Šta će se desiti ako nestane palestinska Vlada? - postavio je pitanje kralj Abdulah u intervujuu sa Špigelom i zaključio: Desiće se haos i ekstremizam u regionu.

 

 

Palestinski lider Muhamed Abas se zajedno sa Jordanskim kraljem Abudlahom oseća izolovano u regionu, i pokušaj aneksije bi ih "saterao u ćošak", dok se svakim danom šanse za neki kompromis i dogovor smanjuju a realna mogućnost od rata povećava.

Iako trenutno Jordan ima ugovore o podeli zemlje sa Izraelom, sa novonastalom situacijom gubi svaku moć u pregovorima sa Izraelom i Amerikom, i pokušava da izbegne sukob jer ima privilegovane odnose u trgovini sa Amerikom i zemljama iz zaliva.

Političke igre između zemljama Golfskog zaliva, Amerike, Izraela ali i Evrope se nastavljaju.

Ono što je bitno jestu male čarke, poput stalnog krijumčarenja oružja, koje mogu dovesti do serije nasilja, a zatim povući i čitav region u rat u 2020. godini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija