• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

25.05.2020

18:25

KINA JE NOVI VLADAR SVETA! I EU je shvatila da Amerika gubi trku, hitno menja strategiju

Vesti

KINA JE NOVI VLADAR SVETA! I EU je shvatila da Amerika gubi trku, hitno menja strategiju

Podeli vest

Visoki komesar Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Džozep Borel pozvao je danas članice da primene oštriju strategiju prema Kini, jer, kako navodi, ima naznaka da Azija od SAD preuzima ulogu centra globalen moći

- Analitičari su dugo predviđali kraj sistema predvođenog Amerikom i dolazak veka Azije. To je ono što se dešava pred našim očima - rekao je Borel na video konferenciji sa sa nemačkim diplomatskim predstavnicima.

NAPETOST RASTE, ALI NOVAC SVE JEZIKE GOVORI! Otkriveno kako američki tehnološki divovi i dalje posluju sa kineskim kompaniijama sa "crne liste"

Dodao je da se pandemija koronavirusa može posmatrati kao tačka u kojoj je došlo do prelaska moći sa Zapada na Istok i da raste pritisak na EU "da izabere stranu".

 

 


Prema njegovom mišljenju, EU treba da prati sopstvene interese i vrednosti i da izbegne da bude instumentalizovana sa bilo koje strane.

Borel je ocenio da trenutni odnosi Brisela i Pekinga nisu uvek zasnovani na poverenju, transparentnosti i reciprocitetu.

Potrebna nam je robustnija strategija za Kinu, koja iziskuje bolje odnose sa ostatkom demokratske Azije - rekao je Borel.

Treba podsetiti da je nedavno CNN izneo analizu o tome kako je pandemija korone uticala na SAD.

Pandemija koronavirusa šokirala je svet brzinom kojom se raširila planetom, a takođe ubrzava promene u ravnoteži globalne moći, koje se odvijaju na štetu Sjedinjenih Američkih Država, navodi CNN.

Odnosi između SAD i Evrope, narušeni otkako je američki predsednik Donald Tramp pre tri godine došao u Belu kuću, pretrpeli su težak udarac u utorak tokom glasanja na godišnjem skupu Svetske zdravstvene organizacije u Ženevi, kada je podržan pomirljiv stav evropskih zemalja prema Kini kada je reč o istrazi o izbijanju pandemije.

Foto: Reuters

Nasuprot tome, nije prihvaćeno američko gledište da je potrebno oštrije nastupiti prema Pekingu, i to bi, kako ističe CNN u analizi, trebalo da bude znak za uzbunu u Vašingtonu.

Pandemija korona virusa iznenada je pojačala dinamiku svakog geopolitičkog spora, a to se takođe odnosi na trosmernu borbu za prevlast između SAD, Evrope i Kine, navodi autor.

Osim što je Kinu okrivio za prikrivanje pandemije u ranoj fazi, Tramp je SZO optužio da je stala na stranu Pekinga, najavivši da će uskratiti finansiranje toj agenciji Ujedinjenih nacija.

Što se tiče najvećeg dela evropskih zemalja, Trampov haotičan odgovor na pandemiju i ispoljena osvetoljubivost kod njih su iskristalisali najdublju zabrinutost da se administracija sadašnjeg predsednika SAD kreće u pravcu koji ne bi sledila nijedna razumna demokratska zemlja, navodi takođe autor analize.

Iako to možda neće dovesti do pucanja u odnosima SAD i Evrope, moguće je da će pružiti priliku nekom drugom, poput Kine, da to iskoristi, ističe autor, koji takođe upozorava da će, ukoliko Tramp i ovoga puta pobedi na izborima, globalna moć SAD u budućnosti nastaviti da opada.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
grof01

pre 3 godine

Ma hajde!!!!! Zašto onda kinezi kukaju,traže razgovore a sve da bi izbjegli američke sankcije??? Informer.....buhuhahahhahahahahahha

Žigolo

pre 3 godine

Kako da ne, kao da bi se moglo očekivati da Blumberg navija za Kinu ... Jasno je njima da trku sa Kinon gube uveliko i da im nema spasa pa sada agituju u EU da im se pridruži u prljavim igrama protiv Kine. Bojim se da posle neviđene bruke i skandala sa samoživim ponašanjem tokom pandemije više nema onoga ko će ih ubediti da im je Amerika ili EU iskreniji prijatelj. Karte su podeljene, aduti su u rukama velikih igrača, sada se igra blefovima i pokušajima da se partija dobije bez pravih karata u rukama. Nema šanse ...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija