• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.05.2020

15:38

U PENTAGONU PRETRNULI KAD SU VIDELI OVU FOTOGRAFIJU! Rusi u Libiju dovukli nešto zbog čega AMERI MOGU SAMO DA SPAKUJU KOFERE i tiho napuste Gadafijevu domovinu! (FOTO)

Vesti

U PENTAGONU PRETRNULI KAD SU VIDELI OVU FOTOGRAFIJU! Rusi u Libiju dovukli nešto zbog čega AMERI MOGU SAMO DA SPAKUJU KOFERE i tiho napuste Gadafijevu domovinu! (FOTO)

Podeli vest

Američka komanda Afrike u utorak, 26. maja, objavila je niz fotografija na kojima se vidi kako je Rusija rasporedila vojne borbene avione u Libiji

Ruske vojne letelice, uključujući borbene avione Mig-29 i Suhoi Su-24 Fencer, nedavno su raspoređeni u Libiju kako bi podržali ruske privatne vojne izvođače (PMC) koji deluju na terenu.

Najmanje "šest aviona Mig-29 i dva Su-24 u pratnji dva aviona Su-35" stigla su u Libiju.

Prisustvo ruskih vazduhoplovnih snaga Su-35 posebno je iznenađujuće, budući da Rusija ne učestvuje (zvanično) u sukobu u Libiji.

Ruski borbeni avioni stigli su u Libiju iz vazdušne baze u Rusiji nakon tranzita u Siriji, gde se procenjuje da su prefarbani da bi prikrili svoje rusko poreklo. Američka komanda Afrike procenjuje da je Moskva nedavno rasporedila vojne borbene avione u Libiju kako bi podržala ruske operativce koji se nalaze tamo na terenu.

Foto: Pentagon

- Svet je čuo gospodina Haftara kako izjavljuje da će pokrenuti novu vazdušnu kampanju. To će biti ruski plaćenički piloti koji lete ruskim avionima kako bi bombardovali Libijce - rekao je američki vojni general Stefan Tovnsend, komandant američke komande Afrike.

Ruski vojni avioni verovatno će pružiti blisku vazdušnu podršku i pružiti vatrenu podršku za PMC Vagner grupu koja podržava borbu Libijske nacionalne armije (LNA) protiv međunarodno priznate vlade Nacionalnog sporazuma. 

- Rusija očigledno pokušava da vagu okrene u svoju korist u Libiji. Baš kao što sam ih vidio kako rade u Siriji, oni proširuju svoju vojnu aktivnost u Africi koristeći plaćeničke grupe koje podržava vlada, kao što je grupa Vagner - rekao je američki general Stefan Tovnsend, zapovednik američke komande Afrike.

- Rusija je predugo negirala puni obim svoje umešanosti u trenutnom sukobu u Libiji. Pa, to sada ne može da se negira. Posmatrali smo svaki korak dok je Rusija doletela borbenim avionima četvrte generacije u Libiju. Ni LNA, ni privatne vojne kompanije ne mogu naoružati, upravljati i održavati ove borce bez državne podrške - podrške koju dobijaju od Rusije.

Rusija je zaposlila Vagner grupu u Libiji kako bi prikrili svoju direktnu ulogu i pružili Moskvi mogučnost da negiraju svoje maligne akcije. Američka komanda procenjuje da su vojne akcije Moskve produžile sukob u Libiji i povećale žrtve i ljudske patnje na obe strane, prenosi difens blog.

Foto: Pentagon

- Ako Rusija okupira bazu na obali Libije, sledeći logični korak je da primene mogućnost za "uskraćivanje protivpristupnog područja (A2AD) dugog dometa" - rekao je general vazduhoplovstva Amerike Džef Harigan, zapovednik evropskih vazdušnih snaga u Africi

- Ako dođe taj dan, to će stvoriti vrlo stvarna pitanja bezbednosti na južnom bočnom delu Evrope.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17