• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.05.2020

11:48

RUSKI SU-24 PREPAO JE POSADU AMERIČKOG RAZARAČA, A ONDA JE OTKRIVENA TAJNA! Kako su Rusi postali gospodari nove vrste ratovanja, a evo zašto ni SRBIJA NIJE ZA POTCENJIVANJE!

Vesti

RUSKI SU-24 PREPAO JE POSADU AMERIČKOG RAZARAČA, A ONDA JE OTKRIVENA TAJNA! Kako su Rusi postali gospodari nove vrste ratovanja, a evo zašto ni SRBIJA NIJE ZA POTCENJIVANJE!

Podeli vest

U poslednje vreme puno pažnje se posvećuje elektronskom ratovanju kao novini koja postaje toliko bitan segment da će odlučivati prevagu i ishod samih ratova u budućnosti. Ali, šta "elektronsko ratovanje" zapravo podrazumeva?

- Ukratko, radi se o otkrivanju ili ometanju elektromagnetne i radarskoj energije ili komunikacijskih signala. Na primer, može se koristiti za zaštitu aviona, helikoptera ili broda od radara ili navođenih raketa - kaže Hampus Delin, šef strateškog odeljenja kompanije i  "Electronic Varfare Sistems"

Ova komponenta u vojnoj industriji je veoma važna, te se vodeće komapnije širom sveta utrkuju u pronalaženju što boljih rešenja kako bi "plasirale svoj proizviod".

Ono što je svima verovatno najpoznatije, a što bi se svrstalo u kategoriju "elektronskog ratovanja" jesu radarski sistemi, ili preciznije, njihovi ometači.

Avioni se kreću velikim brzinama i za njihovo otkrivanje često potreban je radar. Zato moderniji avioni poseduju tehnologiju "elektronskog ratovanja" koja sprečava da ga radarski sistem detektuje, ili pak da onemogući pogodak navođenih raketa.

Ruska tehnika za elektronsko ratovanje

HIBINI: Taj relativno mali kontejner u formi torpeda stavlja se na krajeve krila aviona i čini ih "neuništivim" za sva savremena sredstva protivraketne obrane i neprijateljskih lovaca. Nakon što pilot uoči da je meta napada, Hibini počnu da deluju i da ''štite'' lovac ''zaštitnom radioelektronskom kapom'', zbog čega rakete ne mogu da pogode cilj nego odlaze u stranu. Hibini povećavaju ''životni vek'' letelice za 25-30 puta.

MOSKVA-1: Savremeni radarski kompleks koji će uskoro dobiti ruska vojska, može da uoči i prati sve  objekte na udaljenosti od 400km, a njegov prethodnik je na primer mogao da prati ciljeve do 150km. Moskva-1 radi po principu pasivne radilokacije. To znači da ne šalje nikakve signale, samo prima i analizira dolazeć. Dakle, za razliku od običnih radarskih sistema, Moskva-1 je nevidljiva za neprijatelja. Kada skenira vazdušni prostor, Moskva-1 određuje tip objekta u vazduhu i sposobna je da ga kvalifikuje bez greške: da li je u pitanju raketa ili avion. Tu informaciju stanica brzo predaje u zapovedni punkt, u kojem operator donosi odluku treba li unišiti objekat ili ne. 

KRASUHA-2: To je kopneni kompleks radioelektronske obrane dalekog radilokacijskog otkrivanja i upravljanja kao što je, recimo, AWACS. Glavni zadatak Krasuhe je čuvanje i pokrivanje sredstava protivvazdušne obrane, važnih kopnenih objekata i osiguranje sigurnosti vojnih grupacija u maršu. Operativno-taktički kompleks Iskander i drugi takvi kompleksi u maršu su potpuno nezaštićeni. Krasuha im daje mogućnosti da bez problema dođu do zadate tačke i prošire pozicije za bojno delovanje. Krasuha onemogućava preciznost neprijateljske rakete i menja njenu putanju navodeći je da "udari" u lažnu metu. 

RTUT-BM: Poznatiji i kao kišobran, jeste sistem za elektronsko ratovanje i smatra se najsavremenijim. On služi za zaštitu pešadije od artiljerijske vatre tako što aktivira beskontaktne detonatore na visini na kojoj vojnici ostaju nepovređeni. Ovaj sistem može da štiti prostor od 500 hektara.

PREDSEDNIK S: Sistem za optičko-elektronsko poništavanje, nalazi se na avionima i helikopterima ruske vojske, a služi za odbranu od lakih lansirnih sistema. Ruska vojska testirala je ovaj sistem na helikopteru Mi-8, koji je gađan sistemom "Igla" na udaljenosti od 1000 metara, i ni jedna raketa nije uspela da pogodi cilj, sve su odlazile u stranu u nastavile putanju  do aktivacije samolikvidatora.

Srpski 224. Centar za elektronska dejstva

Namenski zadatak jedinice u miru je otkrivanje eventualnih indikatora ugoženosti bezbednosti Republike Srbije. Jedinica zadatak izvršava neprekidnom kontrolom elektromagnetnog spektra i praktično se nalazi u neprekidnom borbenom kontaktu sa mogućim protivnikom, u miru i ratu.

Za ostvarene rezultate, naročito tokom agresije 1999. godine, Centar je odlikovan Ordenom ratne zastave trećeg stepena.

Šta proizvodi naša vojna industrija?

HF JAMMER: izlazne snage od 1 kV je reaktivni ometač namenjen presretanju i obmanjivanju neprijateljskog glasa i podataka tokom radio komunikacije u frekvencijskom opsegu od 1,5 MHz
do 30 MHz. Može se koristiti za taktičko i strateško ometanje HF radio komunikacije. 

Foto: Printscreen/Iritel

CJ-1P: je visokokvalitetna oprema za ometanje mobilnih komunikacija. CJ-1P ometač mobilnih telefona namenjen je za blokiranje signala svih tipova mobilnih telefona na otvorenom i zatvorenom prostoru.

Foto: Printscreen/Iritel

Ruska superiornost u odnosu na Ameriku

Pentagon je indirektno potvrdio ovu tvrdnju. Ruski frontovski bombarder Su-24 preplašio je posadu razarača mornarice SAD. Američka vojska je optužila Rusiju za provokaciju u kojoj je učestvovao ruski frontovski bombarder Su-24. Kako je novinskoj agenciji "Reuters" saopštio portparol Pentagona, pukovnik Stiven Voren, ruski bombarder je 12 puta proleteo na maloj visini nedaleko od američkog razarača. Američki pukovnik je takve manevre nazvao zastrašujućim i nedopustivim. Po američkim podacima, bombarder nije bio naoružan i nije predstavljao opasnost po razarač. Događaj se završio bez incidenta.

Nezvanična ruska verzija događaja po napisima na sajtovima i novinama izgledala je ovako:

- "Donald Cook" je otkrio cilj u vazdušnom prostoru, dao je borbenu uzbunu posada je zauzela borbena mesta/položaje na brodu. Sve je bilo regularno, radari su očitali kurs približavanja cilja, Aegis je ispravno upravljao sistemima navođenja. I odjednom - šamar. Sve se ugasilo, Aegis ne funkcioniše, radari i kompjuteri otkazuju, na ekranima zamućenost, Falansi nemaju informaciju o cilju. Su-24 je u međuvremenu nisko preleteo pored "Cooka", napravio borbeni manevar - zaokret i simulirao novi raketni napad na cilj. Naravno uspešno - kad nije bilo kontradejstva.

Zatim se vratio i simulirao još jedan napad. I tako još deset puta. Drugi ruski avion se nije približavao brodu. Posada razarača je imala posla sa Su-24MR, tj. izviđačkom varijantom bombardera koji je opremljen sa najnovijim kompleksom za elekronski rat (za elektronsko izviđanje i aktivno ometanje) Hibini, smeštenom u podvesni kontejner KS-418E.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 3 godine

Napadnite koronu! Ono, prisunjajte se, pa opalite po virusu! Imam utisak da su "super sile" najslabije protiv tog neprijatelja. Razocarao sam se u Ruse!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija