• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.05.2020

13:46

OVA ZEMLJA NIJE IMALA NIJEDAN SMRTNI SLUČAJ OD KORONE: Imali su veliku otežavajuću okolnost, a evo kako su uspešno pobedili smrtnonosni virus!

Vesti

OVA ZEMLJA NIJE IMALA NIJEDAN SMRTNI SLUČAJ OD KORONE: Imali su veliku otežavajuću okolnost, a evo kako su uspešno pobedili smrtnonosni virus!

Podeli vest

Južna Koreja, Tajvana i Hongkong isticani su u svetu kao primer uspešne borbe sa koronavirusom, ali u borbi sa Kovid-19 previđa se uspeh koji je ostvario Vijetnam, ocenjuje CNN


Zemlja sa 97 miliona stanovnika nije prijavila nijedan smrtni slučaj od koronavirusa, a ima samo 328 potvrđenih slučajeva, uprkos dugačkoj granici sa Kinom i tome što milioni Kineza svake godine posete Vijetnam.


Uspeh je još veći ako se ima u vidu da je Vijetnam zemlja čiji stanovnici imaju uglavnom nizak i srednji dohodak i koja ima slabiji zdravstveni sistem od zemalja u regionu. Vijetnam ima samo osam lekara na 10.000 stanovnika.

Nakon tronedeljnog karantina u celoj zemlji, Vijetnam je krajem aprila ukinuo pravilo socijalno distanciranja. Više od 40 dana u zemlji nema prijavljenih lokalnih infekcija, a preduzeća i škole su ponovo otvoreni i život se postepeno vraća u normalu.

Skepticima će službeni podaci Vijetnama možda izgledati previše dobro da bi bili tačni.

Međutim, Gui Thvaites, epidemiolog koji radi u jednoj od glavnih bolnica koje je vijetnamska vlada odredila za lečenje pacijenata Kovid-19, ističe da ti brojevi odgovaraju stvarnom stanju.



Kako je onda Vijetnam uspeo da spreči širenje koronavirusa, postavlja pitanje CNN. Odgovor, prema mišljenju eksperata za javno zdravlje, leži u kombinaciji više faktora - od brzog reagovanja vlade u cilju sprečavanja širenja virusa, do rigoroznog praćenja kontakata i efikasne javne komunikacije.

Vijetnam je počeo da se priprema za epidemiju koronavirusa nedeljama pre nego što je otkriven prvi slučaj u toj zemlji.

Brzo su preduzete mere karantina i već 12. februara zatvoreno je celo selo sa 10.000 stanovnika, severno od Hanoja. Posle sedam otkrivenih slučajeva infekcije, to selo je 20 dana bilo u karantinu, što je prvo veliko stavljanje u izolaciju izvan Kine.

Foto: Reuters


Školama i univerzitetima, koji je trebalo da ponovo budu otvoreni u februaru, posle praznika Lunarne nove godine, naređeno je da ostanu zatvoreni i otvoreni su tek u maju.

Uz to, odlučno traženje kontakta umanjilo je prenos virusa unutar zajednice. Vlasti su rigorozno tražile kontakte potvrđenih slučajeva koronavirusa i stavljale ih u obavezan dvonedeljni karantin.

Napori u traženju kontakata u Vijetnamu bili su toliko snažni da su obuhvatali ne samo direktne, već i indirektne kontakte.

Treći faktor koji je doprineo uspešnoj borbi Vijetnama sa koronavirusom bila je javna komunikacija i propaganda, ukazuje CNN. Sajtovi, telefonske linije i aplikacije pružali su najnovije podatke o epidemiji.
 

Foto: Reuters

Krajem februara ministarstvo zdravlja Vijetnama objavilo je zanimljiv muzički spot zasnovan na vijetnamskom pop hitu, a cilj je bio pokazati pravilno pranje ruku i druge higijenske mere tokom epidemije.

Epidemiolozi u Vijetnamu ističu da im je od velikog značaja bilo i iskustvo iz epidemija SARS-a i ptičjeg gripa.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija