• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

30.05.2020

15:26

DEPRESIVNI STE? RUSKI LEKARI IMAJU REŠENJE! Dostupno je svima, a nije votka u pitanju!

Vesti

DEPRESIVNI STE? RUSKI LEKARI IMAJU REŠENJE! Dostupno je svima, a nije votka u pitanju!

Podeli vest

Biolozi Uralskog federalnog univerziteta (UrFU) otkrili su kod slatkovodnih riba fenomen očajanja, zahvaljujući čemu se brže mogu odabrati napredniji lekovi protiv depresije kod ljudi, najmasovnije bolesti mozga, saopštila je pres-služba ovog univerziteta

Biolozi Uralskog federalnog univerziteta (UrFU) otkrili su kod slatkovodnih riba fenomen očajanja, zahvaljujući čemu se brže mogu odabrati napredniji lekovi protiv depresije kod ljudi, najmasovnije bolesti mozga, saopštila je pres-služba ovog univerziteta.

Prema saopštenju na sajtu univerziteta, istraživanja su sprovođena na slatkovodnim ribama zebricama (lat.: Danio rerio), koje prema podacima istraživača, spadaju u „elitni klub” potpuno genetski identifikovanih vrsta i pogodne su za genetska ispitivanja. Prema objašnjenju naučnika, na ribe deluju tipični antidepresivi – amitriptilin i sertralin i smanjuju stepen njihovog osećaja očajanja.

AMERIKANCI KAO ZMIJA NOGE KRIJU ISTINU O LAŽNOM HITLERU! Kako i ne bi kada je od njih napravio idiote! Evo ko je bio "Firer No. 1"!

- Prvi put smo kod riba zebrica otkrili fenomen očajanja. Uzimajući u obzir da su s genetske strane, ribe i ljudi 70 odsto slični, postigli smo da potraga za potencijalnim biološkim metama za antidepresive bude mnogo manje složena i jeftinija nego kod rada s glodarima - tvrdi glavni naučnik naučne laboratorije za perspektivna istraživanja u oblasti petrohemije, hemijske tehnologije i biotehnologije Uralskog federalnog univerziteta "Alan Kalujev".

On je još istakao da će zahvaljujući ovoj vrsti riba, nauka brže pronaći, testirati i odabrati nove, naprednije lekove protiv depresije – najmasovnije bolesti mozga, od koje boluje skoro 10 odsto ljudi, od kojih mnogi zbog neefikasnog lečenja izvrše samoubistvo.

Kako se dodaje u saopštenju pres-službe, ranije su slična istraživanja sprovođena na glodarima. Naučnici su utvrdili da je depresija nastala još pre 340 miliona godina, te da je osećaj očajanja, jednog od simptoma ovog poremećaja, mnogo stariji mehanizam, nego što se do sada smatralo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

OVO JE "VEPAR"! Sačmarica koja postaje DRON UBICA! (VIDEO)
Planeta

OVO JE "VEPAR"! Sačmarica koja postaje DRON UBICA! (VIDEO)

U pitanju je poluautomatska sačmarica "Vepar" koje je integrisana na sklopivu bespilotnu letelicu. Sa njom može da se dejstvuje iz standardnog stojećeg stava, ali je daleko efikasnija kada leti. Osnovna namena dron-sačmarice je borba protiv drugih bespilotnih letelica

30.05.2020

12:41

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija